Hem
Israeliska bosättare på Västbanken under morgonbönen den 7 juli. (Ohad Zwigenberg / AP)

Analyser: Domslutet går bortom Israels värsta rädslor

Dagens domslut från FN-domstolen i Haag ”går bortom Israels värsta rädslor”, skriver Alon Pinkas i en analys i Haaretz. Skrivelser som att ockupationen av palestinska områden har övergått till en annektering, och att den måste upphöra omedelbart, är farliga för Israel, skriver han.

Visst, Israel kan ignorera, håna och attackera domen hur mycket man vill. Men många länder lyssnar.

”Domstolen beväpnar i princip länder, institutioner och företag med välgrundade argument att inte bara tillrättavisa Israel, utan också att straffa landet”, skriver Pinkas.

The Guardians Peter Beaumont beskriver domen som ”ett förödande nederlag för Israel”. Han tror att domslutet kommer att få stor påverkan i åratal – och menar att det blir svårt för Israel att ignorera det.

Båda skribenterna slår fast att domen egentligen saknar juridisk betydelse, men har stor politisk betydelse, vilket även SR:s utsända Martin Svenningsen betonar i sin analys.

I DN beskriver Nathan Shachar domen som en ”kalldusch” för Israel.

Läs mer om ICJ:s beslut

bakgrund
 
Israeliska bosättningar
Wikipedia (sv)
Israeliska bosättningar avser samhällen och jordbruksenheter på mark som är ockuperad av staten Israel och befolkad av israeliska medborgare. Bosättningarna har oftast uppförts med politiskt, militärt och finansiellt stöd av den israeliska regeringen. Efter Sexdagarskriget 1967 ockuperade Israel Sinaihalvön, Gazaremsan, Västbanken (inklusive Östra Jerusalem) och Golanhöjderna. Sinaihalvön återlämnades till Egypten åren 1974-1982, medan bosättningarna på Gazaremsan utrymdes 2005.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen