Hem
Militär vid gränsen till Afghanistan och Joe Biden. TT

Analyser: En utrikespolitisk katastrof hotar Joe Biden

Hundratusentals människor har flytt sina hem i Afghanistan sedan USA meddelade att de drar tillbaka sina amerikanska trupper i januari. Under våren och sommaren har talibanerna trappat upp sina attacker med siktet inställt på ett totalt maktövertagande i landet.

Ett sådant scenario skulle hota många av de politiska mål som USA sagt sig kämpa för de senaste två decennierna, skriver Financial Times utsända Stephanie Findlay och Fazelminallah Qazizai i en analys.

”Det skulle också öka risken för att landet återigen blir en fristad för västfientliga jihadistgrupper”, kan man läsa i artikeln.

CNN:s Stephen Collinson ser framför sig att ett talibanstyre skulle slunga landet 20 år tillbaka i utvecklingen och leda till att diskrimineringen mot kvinnor och flickor ökar.

”Det skulle resultera i anklagelser om att Biden övergav afghanerna för sina egna politiska ändamål och vore en utrikespolitisk katastrof för honom”, skriver han.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons