Hem
Lyra McKee. (HO / POLICE SERVICE OF NORTHERN IRELA)

Analyser: En väckarklocka om våld för Storbritannien

Mordet på journalisten Lyra McKee på Nordirland borde vara en väckarklocka för Storbritannien, skriver CNN:s Luke McGee i en analys.

För den som befinner sig i London kan Nordirland verka avlägset, liksom den politiska historien där. Terrorism förknippas med högerextremism och radikala islamister – det var trots allt 21 år sedan Långfredagsavtalet slöts som reglerar Nordirlands status i förhållande till Irland och Storbritannien. Men våldet kan lätt blossa upp, varnar McGee efter upploppen.

Det är ingen slump att ”Nya IRA”, som har tagit på sig ansvaret och bett om ursäkt för att McKee sköts ihjäl under ett upplopp, fått fäste i Londonderry, skriver Rory Carroll i en analys i The Guardian. Gruppen är emot fredsprocessen. Till skillnad från andra områden av Nordirland där det finns nya hotell, affärsverksamheter och en stark techmarknad väntar Londonderry fortfarande på att löften om ekonomiska framsteg ska infrias, menar han.

Mer om mordet

bakgrund
 
Nordirland
Wikipedia (sv)
Nordirland (engelska: Northern Ireland, iriska: Tuaisceart Éireann, ulsterskotska: Norlin Airlann eller Norlin Airlan), är ett delområde i Storbritannien i den nordöstra delen av ön Irland. Det beskrivs omväxlande som ett land, en provins eller region i Storbritannien. Nordirland gränsar till Republiken Irland i söder och väster. 2011 var dess befolkning 1 810 863 invånare, vilket utgör cirka 30 % av öns totala befolkning och cirka 3 % av befolkningen i Storbritannien. Sedan undertecknandet av långfredagsavtalet 1998 är Nordirland i stort sett självstyrande. Enligt avtalet samarbetar Nordirland med resten av Irland – från vilken det delades 1921 – på vissa politikområden, medan andra områden är reserverade för Storbritanniens regering, även om Irland "kan framföra synpunkter och förslag".Nordirland var under många år platsen för en våldsam och bitter konflikt mellan folkgrupper – The Troubles – som orsakades av splittring mellan nationalister, som ser sig som irländare och är övervägande romersk-katolska, och unionister, som ser sig som britter och är övervägande protestantiska. Dessutom beskriver sig människor från båda sidor av samhället sig själva som nordirländare. Unionisterna vill att Nordirland kvarstår som en del av Storbritannien, medan nationalisterna vill ha en återförening med resten av Irland, oberoende av brittiskt styre. Sedan 1998 har de flesta av de paramilitära grupperna inblandade i oroligheterna upphört med sina väpnade kampanjer. Nordirland har traditionellt varit den mest industrialiserade regionen av ön. Efter att ha minskat som en följd av politisk och social oro i den andra halvan av 1900-talet har industrialiseringen vuxit kraftigt sedan 1990-talet. Detta beror dels på en "fredsutdelning", dels på bandet och den ökade handeln med Republiken Irland. Framstående konstnärer och idrottare från Nordirland inkluderar Van Morrison, Rory McIlroy och George Best. Andra från den del av ön som föredrar att definiera sig som irländare, till exempel Seamus Heaney och Liam Neeson. Kulturella band mellan Nordirland, resten av Irland och resten av Storbritannien är komplexa, där Nordirland delar både irländsk och brittisk kultur. I de flesta idrotter har ön Irland ett enda lag,[källa behövs] ett anmärkningsvärt undantag är fotboll. Nordirland tävlar även separat vid Samväldesspelen och idrottare från Nordirland kan tävla för antingen Storbritannien eller Irland vid de olympiska spelen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen