Hem
Arkivbild. (PHILIPPE HUGUEN / AFP)

Analyser: Euron kan gå under 2017

Den haltande eurozonens samarbete kring en gemensam valuta kan falla isär under 2017, skriver den Nobelprisade ekonomen Joseph Stiglitz i en kommentar hos Fortune. Han menar att sprickorna i eurosamarbetet började synas vid finanskrisen och skriver om ett antal felaktiga antaganden som projektet vilat på. Stiglitz påpekar bland annat att det funnits en förhoppning om att valutaunionen skulle få ländernas ekonomier att fungera bättre tillsammans. I stället inträffade det motsatta, divergens, och de rika länderna har blivit rikare samtidigt som de fattiga blivit fattigare.

”För att en gemensam valuta ska fungera behöver det finnas mer Europa – mer solidaritet och en större vilja från de starka länderna att hjälpa de svaga – än den nuvarande halvmesyren”.

Även SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton ser på 2017 som ett ödesår för euron. Hon tänker på de miljoner européer som röstar under året och på sannolikheten att euroskeptiska politiker som Marine le Pen och Beppe Grillo vinner inflytande.

”Nu behöver politikerna återta ansvaret från centralbanken och påbörja den nödvändiga diskussionen om eurons framtid, en ny plan behövs”, skriver hon och hänvisar till den franska professorn Jean Pisani-Ferry.

bakgrund
 
Euro
Wikipedia (sv)
Euro (€) (uttal: ['ɛvrʊ] eller [ˈɛuɾʊ],) är sedan den 1 januari 1999 den gemensamma valutan i euroområdet, bestående av 19 av Europeiska unionens medlemsstater, samt den valuta som används av Europeiska unionens institutioner. Eurosystemet, bestående av Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna inom euroområdet, ansvarar för utgivningen av euro, som sedan den 1 januari 2002 existerar kontant i form av eurosedlar och euromynt. De medlemsstater som har euron som valuta är Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Euron utgör således officiellt betalningsmedel för cirka 340 miljoner människor och euroområdet är en av världens största ekonomier. Därutöver har de europeiska mikrostaterna Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten euron som valuta genom monetära avtal med unionen, medan Kosovo och Montenegro har euron som valuta utan några monetära avtal. Euron har också en stor internationell betydelse som handels- och reservvaluta och som ankare för att stabilisera nationella valutor. Detta gör euron till en av världens viktigaste valutor jämte den amerikanska dollarn. Eurosamarbetet och dess politiska och ekonomiska effekter har varit föremål för omfattande diskussioner och utgör en kontroversiell fråga i vissa delar av unionen. Kritiker hävdar bland annat att en gemensam valuta hindrar medlemsstaterna från att bedriva en självständig monetär politik och att de monetära besluten hamnar alltför långt ifrån medborgarna, medan förespråkarna hävdar att samarbetet utgör en viktig del i den europeiska integrationen och gynnar den europeiska ekonomin genom ökad handel.

FT-enkäter om 2017

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen