Hem
Ibrahim Boubacar Keita / demonstranter kräver IBK:s avgång under protester i huvudstaden Bamako i juni. (TT)

Analyser: Förloppet visar hur svag centralmakten är

Militärkuppen i Mali föregicks av rykten och förväntningar om en kupp som till slut gjorde att soldaterna kunde gå hela vägen, skriver DN:s Afrikakorrespondent Erik Esbjörnsson i en analys.

”Det snabba händelseförloppet säger en del om hur svag centralmakten är i Mali”, skriver han och tillägger att landet nu behöver ”en legitim ledare med folkligt stöd”·

Det utbredda missnöjet med den avsatte presidenten Ibrahim Boubacar Keita, även kallad ”IBK”, började efter parlamentsvalen i våras då en domstol bestämde att flera mandat som oppositionen vunnit i stället skulle tilldelas regeringspartiet, säger France 24:s Nicolas Germain i kanalens tv-studio.

Germain säger att det var ”gnistan som orsakade den pågående krisen”, men att det även finns andra bakomliggande orsaker, till exempel att regimen länge har ansetts vara korrupt.

– En händelse som sammanfattar instabiliteten i Mali är att oppositionsledaren Soumaila Cissé kidnappades i mars och inte har setts till sedan dess.

Läs mer

Mali

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen