Hem
Brasiliens president Lula da Silva med representanter från ursprungsbefolkningen. (Edmar Barros / AP)

Analyser: Handling krävs för att visa allvar bakom ord

Det har målats upp som ett av de viktigaste mötena någonsin. Ledare från åtta latinamerikanska länder landade i brasilianska Belén för att diskutera Amazonas framtid.

Och en fråga var mer central än alla andra: Hur ska länderna skydda de största delarna av den omkringliggande regnskogen som spelar en så stor roll i planetens klimat?

”Är Lulas dröm om ett Amazonas med grönare städer, renare luft, kvicksilverfria floder och ett mer värdigt, hållbart liv för ursprungsbefolkningen verkligen realistisk?” frågar sig The Guardians Esther Addley.

Den stora följdfrågan är ju vem som ska göra jobbet? En utsträckt hand har getts från ursprungsbefolkningen som annars ofta pekas ut som den stora förloraren på förändringarna. Även i Belém har de ställt sina tjänster till förfogande

Ursprungsbefolkningen nämns också 128 gånger i den deklaration som parterna till slut enats om. Reuters Andre Cabette Fabio knyter med anledning av det an till ett uttalande som en av representanterna för ursprungsgrupperna gjort:

”Dokumentet är ’bara en förklaring av politisk vilja’ – nu behöver den också tillämpas i praktiken”.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen