Hem
Greta Thunberg på en demonstration i London. (Kin Cheung / AP)

Analyser: Klimatrörelsen riskerar att exploateras

Klimatrörelsen Fridays for future (FFF) har hamnat i blåsväder efter att organisationens uttalande om kriget mellan Israel och Hamas uppfattats som antisemitiskt, skriver SVT och SvD i kommenterade analyser.

Aktivistgruppen som en gång startades av Greta Thunberg för att få omvärlden att reagera på klimathotet engagerar sig nu också i andra politiska frågor, konstaterar SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström. Exempelvis hur bördan för klimatförändringar ska fördelas och hur nykolonialism hotar naturen.

”Inom FFF pågår just nu självprövning och en debatt om man verkligen ska bredda sitt budskap och ha åsikter om kriget i Mellanöstern. Vad är i så fall nästa steg?”, skriver hon.

SvD:s Josefin de Gregorio menar att svaret är klart: Miljörörelsen måste undvika att släppa fokus från det som en gång låg till grunden för den.

”VI har inte råd att låta den exploateras i proxy-krig eller kidnappas i syfte att bli megafon åt Hamas-terrorister”, skriver hon.

bakgrund
 
Skolstrejk för klimatet/Fridays for future
Wikipedia (sv)
Skolstrejk för klimatet (även känd som: School strike for climate, Fridays for Future, Youth for Climate och Youth Strike 4 Climate) är en internationell rörelse bestående främst av skolelever som väljer att skolka från sina skollektioner och istället delta i demonstrationer för att kräva åtgärder för att förhindra mer global uppvärmning och klimatförändring. Rörelsen växte sig allt starkare när den svenska klimataktivisten Greta Thunberg började sittstrejka regelbundet utanför Riksdagshuset i Stockholm från den 20 augusti 2018 med plakatet "Skolstrejk för klimatet".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen