Demokraten Kara Eastman som vann primärvalet i Nebraska. TT
USA:s framtid

Analyser: Kvinnor förändrar det politiska spelet i USA

Rekordmånga kvinnor kandiderar till olika politiska poster inför höstens mellanårsval i USA och så här långt har många av dem varit framgångsrika i primärvalen, i synnerhet inom Demokraterna. På tisdagen fanns kvinnor bland vinnarna i alla de fyra delstater som höll primärval. Pennsylvania, som inte har en enda kvinna i kongressen i nuläget, nominerar nu åtta stycken.
”Segrarna speglar vågen av demokratkvinnor och förstagångskandidater som ställer upp sedan Hillary Clintons förlust i valet 2016”, skriver The Guardians Washingtonkorrespondent Lauren Gambino i en analys.
Men framgångarna lär inte räcka hela vägen till att jämna ut de stora könsskillnaderna som kvarstår i politiken, skriver Washington Posts Amber Phillips, och tillägger:
”Men oavsett om de vinner eller förlorar tyder det mesta på att dessa kvinnliga kandidater förändrar det politiska spelet.”

Toppnyheter

Talmannen Andreas Norlén Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Talmansrundorna

Krav på lagändring när ny regering drar ut på tiden

”Det saknas skarp deadline för när talmannen måste lämna förslag på statsminister”, skriver statsvetaren Peter Santesson på Twitter och kallar det för en lucka i lagen.
Enligt riksdagens förvaltning innebär det att talmansrundorna kan hålla på ändå till nästa val, rapporterar SVT Nyheter.
Även den tidigare talmannen Björn von Sydow ifrågasätter att det inte finns någon maxgräns för hur utdragen en regeringsbildning kan bli och vill att en grundlagsändring ses över.
– Ja, absolut tycker jag att det ska diskuteras, säger han till SVT.

5 min
Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S). TT
Valet 2018 Talmansrundorna

Konflikten mellan C och M öppnar för Löfven-offensiv

C-ledaren Annie Lööf har hamnat i konflikt med M-ledaren Ulf Kristersson då hon anser att han inte ”kört hela vägen in i kaklet” och presenterat C:s förslag i samtalen med Stefan Löfven (S), uppger en C-källa för Expressen.
Det öppnar upp för en S-offensiv i ett försök att locka över partiet. Det syntes redan i dag när Löfven – efter helgens problem inom Alliansen – öppnade för att diskutera C:s profilfråga om flexibilitet på arbetsmarknaden.
– Han erbjuder L och C en mängd eftergifter i sak: flexicurity, inget vinstförbud och frågar vad de två partierna kräver. Han vill skifta över till sakpolitik, säger en S-källa med god insyn till tidningen.

Igår 19:06
Stefan Löfven (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Analys: C och L måste välja mellan M:s och S ledare

Nu är allt tillbaka på ruta ett, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson i en analys efter att Stefan Löfven (S) fått uppdraget att försöka bilda regering.
Så länge L och C inte kan tänka sig en Alliansregering med SD-stöd eller att stödja eller ingå i en S-ledd regering är läget låst, menar Knutson. Därmed väntas Löfvens försök att bilda regering också att misslyckas.
”Som mandatfördelningen ser ut i riksdagen måste de till slut ändå välja mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven. Några andra realistiska alternativ finns inte.”
Expressens K-G Bergström beskriver Annie Lööf (C) som nyckeln i regeringspusslet. Problemet för Lööf är att hon inte kan byta till Löfvens sida då hon sviker två stora vallöften, men ändå har S-ledaren inte gett upp hoppet.
Enligt Bergström kan en plan B för S-ledaren vara ett blocköverskridande samarbete utanför regeringen, men frågan är hur tilltalande det är för Centern.

Igår 16:43
Läs mer om Talmansrundorna
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Isabella Lövin (MP)/Ulf Kristersson (M). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson ringde Lövin – en timme innan beslutet

En timme innan M-ledaren Ulf Kristerssons uppmärksammade Facebookinlägg om en 3–2–1-regering ringde han till MP-språkröret Isabella Lövin, skriver Aftonbladet. Han ville prata miljöpolitik, men inte migration.
– Jag uppfattar inte det som ett seriöst erbjudande om sakfrågor, det var mer att checka av innan han gick vidare med sitt inlägg, säger Isabella Lövin.
Hon menar att samtalet främst syftade till att få en bekräftelse på att MP inte vill stödja en M-ledd regering.

Igår 20:54
Tidigare finansminister Magdalena Andersson. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Lås på budgeten om regeringsfrågan dröjer

Om en ny regering inte har lagt fram en budgetproposition före 15 november kommer en övergångsbudget att läggas fram av den tidigare regeringen med Stefan Löfven i spetsen.
Men i en sådan budget är reformutrymmet i praktiken begränsat. Tidsbristen gör att vissa beslut och vallöften då kommer i kläm, menar Johan Welander, kammarsekreterare på riksdagen, skriver SvD.
Enligt Urban Hansson Brusewitz, generaldirektör på Konjunkturinstitutet, så ser det mörkt ut.
– Man kan göra det mesta i en ändringsbudget efter nyår, men just inkomstskatteförändringar kan man inte göra, säger han.

33 sek
Jimmie Åkesson (SD). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ledare: Nu höjer SD priset på statsministerrösterna

Opinion När C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund stoppade Alliansen gav de ytterligare makt åt SD, skriver SvD:s ledarskribent Maria Ludvigsson.
Hon menar att Jimmie Åkesson (SD) inte har något att förlora och all tid att vänta ut alla olika vändor – för att sedan höja priset på SD:s röster till statsministerposten. ”Det kommer inte att bli billigt.”
Enligt Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson står Lööf och Björklund nu inför ett val: att välja att diskutera konkreta politiska utmaningar eller att fortsätta med politiska hittepålösningar.
Med en splittrad Allians och ett ökat samarbete över blockgränserna kan en S-ledd regering åstadkomma mycket, menar Persson.
”SD:s inflytande reduceras till nästan ingenting. Och allt Annie Lööf och Jan Björklund skulle behöva göra är att lägga ner sina röster.”

Igår 15:10
Läs mer om Valet 2018
Valsedlar väljs. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalvalen i Malmö/Lund

Historiskt maktskifte – Alliansen styr i Burlöv

Alliansen tar över makten i Burlöv och kommer att leda kommunen med ett minoritetsstyre, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
Moderaterna har ökat samtidigt som Centern och Liberalerna vunnit varsitt nytt mandat. Tillsammans får de ändå inte ihop mer än 13 av 41 mandat i fullmäktige och kommer att tvingas söka stöd antingen från Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna för att få igenom sina frågor.
Maktskiftet är historiskt, skriver Skånska Dagbladet då Socialdemokraterna hållit i ordförandeklubban så länge någon kan minnas.
– Många vill ha en förändring. Valresultatet är ett kvitto på det, säger Anneli Kihlstrand (C) till tidningen.

7 min
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Lokalvalen i Malmö/Lund

”Ville ha bredare lösning över blockgränserna”

Socialdemokraterna i Malmö hade velat ha en bredare lösning över blockgränsen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till DN.
– Jag tackar för förtroendet och ser fram emot att jobba tillsammans för att göra Malmö bättre, säger hon efter omröstningen.
Under helgen har intensiva förhandlingar om ett S, MP, L och C-styre pågått, men till sist valde C och L att lägga ner sina röster och MP att gå i opposition.

Igår 18:36
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Lokalvalen i Malmö/Lund

Klart: Socialdemokraterna behåller makten i Malmö

Efter en sluten omröstning står det klart – Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är omvald som Malmös kommunstyrelseordförande, skriver Sydsvenskan.
Hon slog Moderaternas Torbjörn Tegnhammar med 29 röster mot 24. Sju ledamöter lade ner sina röster och en röst var ogiltig.
Samtidigt väljs Carina Nilsson (S) till kommunfullmäktiges nya ordförande, med 30 röster. Hon blir första kvinna någonsin på posten.
Det innebär slutet på en flera veckor lång maktstrid i staden.

Igår 12:23
Läs mer om Lokalvalen i Malmö/Lund

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund