Hem
En kvinna gråter av sorg vid en minnesstund för Liu Xiaobo i Hong Kong. (Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN)

Analyser: Lius död visar på västs misslyckande

USA, Tyskland och andra regeringar i västvärlden bad artigt Kinas regering att släppa fredspristagaren Liu Xiaobo fri när det blev känt att han var sjuk i levercancer. Kina sa nej och nu är Liu död. Det är därför bara att konstatera att mänskliga rättigheter blir allt mindre viktigt i de diplomatiska relationerna mellan väst och Kina, skriver New York Times Chris Buckley i en analys.

”Många politiker i väst har blivit mer ovilliga att tala om Kinas människorättsproblem när andra ämnen – Nordkorea, handel, terrorism, klimatet och cybersäkerhet – avhandlas på mötena med de kinesiska ledarna.”

BBC:s Carrie Gracie skriver i en analys att Lius död skickar ett dystert budskap till andra politiska dissidenter i Kina.

”Hans liv och död understryker hur kostsamt det kan vara att göra politiskt motstånd.”

Läs mer

bakgrund
 
Liu Xiaobo
Wikipedia (sv)
Liu Xiaobo (traditionell kinesiska: 劉曉波?, förenklad kinesiska: 刘晓波?, pinyin: Liú Xiǎobō), född 28 december 1955 i Changchun, Jilin, är en kinesisk litteraturvetare och en av de mest kända regimkritikerna i Kina. Han är dömd till elva års fängelse för anstiftan av samhällsomstörtande verksamhet. Han tilldelades Nobels fredspris 2010. Liu Xiaobo uttalas [li̯ou̯ ɕi̯ɑʊ̯bɔ] med ett tje-ljud liknande det i Kina.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen