Hem
Unga människor som protesterar i Lagos. (Sunday Alamba / TT NYHETSBYRÅN)

Analyser: Nigerias unga arbetslösa har fått en röst

Om Nigerias unga arbetslösa befolkning hade haft ett eget land, skulle landet varit större än Tunisien eller Belgien. Det skriver CNN:s Stephanie Busari i en analys.

”Ungdomar under 30 år utgör mer än 40 procent av Nigerias befolkning. De står inför svåra utmaningar och kronisk arbetslöshet. I och med proteströrelsen har det fått sina röster hörda”, skriver Busari.

Protesterna i Nigeria startade med demonstrationer mot landets kritiserade specialpolisstyrka – Sars som anklagats för kidnappningar och ihjälskjutningar. Protesterna har sedan utvecklat sig till att även innefatta krav på allmänna reformer i landet.

Det är en kraftfull rörelse som tycks skaka dem som sitter på makten i landet, skriver BBC:s Aliyu Tanko. ”Protesterna har blivit en ventil för alla ungdomar. Nu kan de få utlopp för sin ilska och kräva förändring av de människor som styrt Nigeria i årtionden”, skriver han.

Landets president Muhammadu Buhari har avvecklat den kritiserade polisstyrkan, men han anklagas ofta för att agera alldeles för långsamt och det finns en oro för att protesterna kommer att utvidgas, enligt SVT:s Johan Ripås.

”Det finns en oro för att presidenten som är känd för att ha besegrat den militanta gruppen Boko Haram nu istället står mot landets tiotals miljoner unga människor”, säger han.

Läs mer:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen