Hem
FN-medlaren Staffan De Mistura (mitten) i samtal med en förhandlaren Mohammad Alloush (R) från rebellgruppen Jaish al-Islam. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP)

Analyser: Nya medlare och ny plats – men gamla frågor

Det är en ny plats, nya fredsmäklare och nya förhandlare. Men kan fredssamtalen om Syrien lösa de gamla problemen? Det frågar sig BBC:s utrikeskorrespondenten Lyse Doucet i en analys.

Hon ser två stora förändringar som kan påverka resultaten i samtalen: att de rebellkontrollerade delarna av Aleppo fallit och att Ryssland och Turkiet kommit överens. Även om de två länderna är oense om mycket, som president al-Assads framtid, så markerar samtalen i Astana ändå starten på vad som kan vara ett embryo till en ny process, resonerar Doucet.

AP:s Sarah el Deeb och Zeina Karam konstaterar att samtalen inte syftar till en slutlig fredsuppgörelse. Enligt Ryssland ska de bana väg for FN-samtal i Genève i februari. Men samtalen är kanske ändå den bästa chansen hittills, med tanke på att de just nu största spelarna, Ryssland, Iran och Turkiet, är med. Oavsett vilket, resonerar de, cementerar samtalen Kremls roll som arkitekter bakom en politisk uppgörelse.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen