Hem
(TT)

Analyser: Omöjligt ändra ränteavdrag – trots behov

Den övergripande kritiken mot regeringen i Finanspolitiska rådets rapport för 2017 är att det sparas för lite i de goda tider som nu råder. ”Det är bitvis svidande kritik hon utsätts för”, skriver Expressens politiska kommentator K-G Bergström syftandes på finansminister Magdalena Andersson (S). I sak vädrar det oberoende expertorganet invändningar mot arbetslöshetsmålet, regeringens prognoser och bostadspolitiken, eller ”den på den minerade mark som politikerna sällan törs närma sig” som Bergström beskriver det.

Rådet menar att sänkta ränteavdrag och högre fastighetsavgift kan dämpa bopriser och skuldsättning och därigenom öka stabiliteten. Därmed hade Andersson kunnat slå två flugor i en smäll – om det inte varit politiskt omöjligt, skriver SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka. ”Det är två väldigt populära åtgärder hos expertorgan […] men som är betydligt mindre populära bland politiker som vill vinna val eftersom många väljare vant sig vid att räkna in de generösa ränteavdragen”, skriver hon.

bakgrund
 
Finanspolitiska rådet
Wikipedia (sv)
Finanspolitiska rådet är en myndighet som bildades den 1 augusti 2007. Rådet består av sex ledamöter och bistås av ett kansli med fem anställda. Rådets uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik. Rådet ska bedöma om finanspolitiken är förenlig med långsiktigt hållbara offentliga finanser samt de budgetpolitiska målen, i synnerhet överskottsmålet och utgiftstaket. Rådet ska även bedöma om finanspolitiken ligger i linje med konjunkturutvecklingen, långsiktigt uthållig tillväxt och långsiktigt hållbar sysselsättning. Det är också rådets uppgift att granska tydligheten i budgetpropositionerna och vårpropositionerna samt kvaliteten i de underlag som regeringen baserar sina bedömningar på. Slutligen ska rådet verka för en ökad offentlig diskussion i samhället om den ekonomiska politiken.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen