Hem
Investerare på Wall Street. Arkivbild. (Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN)

Analyser: Risken för bubbla har bara ändrat karaktär

Det är annorlunda den här gången, säger investerare när skyhöga värderingar på börsen och en ny bubbla kommer på tal. Och det kan stämma – det kan vara värre än folk tror. I alla fall om man får tro ekonomen Andrew Lo, skriver Anora Mahmudova i en analys på Market Watch.

Orsaken är att tidigare kriser har förändrat det ekonomiska systemet och investerarnas beteende, eftersom risktagande har straffat sig snarare än inneburit en belöning, menar han. Det gör det viktigare än någonsin att justera sina förväntningar och vara beredd på stora svängningar.

Investmentbolaget Blackrocks portföljmanager Russ Koesterich oroas inte över den svaga utvecklingen för råvaror, som exempelvis oljan. Så länge centralbankernas räntor är låga och dollarn svag finns ingen anledning till panik, skriver han i ett blogginlägg. Men när detta ändras är det dags att dra öronen åt sig, menar Koesterich.

bakgrund
 
Finanskrisen 2007–2008
Wikipedia (sv)
Finanskrisen 2007–2008 var en global finansiell kris som betraktas som den värsta finansiella krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet. Den finansiella krisen 2007–2008, som tog sin början på USA:s lånemarknad, drabbade större delen av världen från och med mitten av 2008, framför allt till följd av en övervärderad och överbelånad bostadsmarknad i USA (se även bostadsbubblan i USA 2007-2010). På flera håll i världen ledde finanskrisen till flera års recession där hela länder riskerade att gå i konkurs (se finanskrisen på Island 2008, Greklands skuldkris, Spanien med flera) och även eurosamarbetet hotades. Krisen pågick i flera år och ännu fem år senare pågick arbetet med att städa upp i efterdyningarna av krisen, bland annat genom pågående rättsprocesser och utförsäljningar av tillgångar ur konkursbon.
bakgrund
 
It-bubblan
Wikipedia (sv)
IT-bubblan eller IT-boomen är en period under senare delen av 1990-talet och några år in på 2000-talet, då relativt nystartade bolag, så kallade dotcom-bolag med fokus på Internet och/eller mobiltelefoni växte sig stora på kort tid, övervärderades och sedan tvingades i konkurs eller till försäljning vilket i sin tur ledde till den så kallade IT-kraschen. IT-bubblan var resultat av tilltron till "den nya ekonomin", och skeendet förklaras numera främst som en effekt av ett marknadspsykologiskt fenomen. Startdatum för IT-bubblan sätts ibland till den 9 augusti 1995 då Netscape börsintroducerades. Och ibland anges 6 mars 2000 som dagen då IT-bubblan sprack.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen