Hem
Jobb vid kyrkogård i Argentina, där man räknar med fler döda under coronasmittan. (Nicolas Aguilera / TT NYHETSBYRÅN)

Analyser: Varför stängde vi inte ner världen för ebola?

Coronaviruset är knappast det första viruset i modern tid som världen tvingats hantera – så varför har vi blivit tvungna att radikalt förändra våra liv denna gång? Det skriver Kaleigh Rogers på FiveThirtyEight, som i en sammanställning försöker förklara hur coronaviruset skiljer sig från till exempel utbrotten av sars och ebola.

Sars hade visserligen en klart högre dödlighet, men den stora skillnaden ligger i att smittan inte alls spreds lika snabbt, skriver hon. Och ser man till ebola, som har en skyhög dödlighet på 50 procent, går det knappast att missa att man är smittad – till skillnad från coronaviruset där många inte ens visar några symptom.

The Atlantics medicinreporter Ed Yong blickar framåt mot ett möjligt öppnande av USA, men skriver att krisen knappast är över när så sker. Han skriver att åtgärderna kring social distansering visserligen har haft effekt, men är övertygad om att det inte finns något slutdatum för covid-19, utan att det är något vi måste lära oss att leva med.

”Den enda utvägen är att ta sig igenom – förbi en turbulent vår, tvärs över en ovanlig sommar och in i ett osäkert år därefter.”

Mer om viruset

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen