Hem
Kawa Zolfagary (Galago, TT)

”Andersson rycker på axlarna åt isolerade barn”

”Det ska krävas mycket för att inte känna ett hugg i hjärtat av tanken på en nioåring som sitter fängslad i en isoleringscell”, skriver Kawa Zolfagary i en text på vänsterorienterade Politism om SR Ekots granskning av de statliga ungdomshemmen.
Zolfagary reagerar därför på Widar Anderssons ledare i fristående socialdemokratiska Folkbladet. Andersson skrev bland annat att flera av de barn som isoleras redan är djupt kriminella och att ”vi gnäller på SiS för att en nioåring fått lugna ner sig någon timme i ett låst rum.”
”Han anser att vi borde blunda för att barn fängslas i isoleringsceller, kallar det gnäll, för att barn är i missförhållanden även i andra situationer”, skriver Zolfagary.
När ledarskribenten anser att utanförskapet är den verkliga faran svarar Zolfagary att den argumentationen visar brist på empati och förmågan att hålla två tankar i huvudet samtidigt.
”Ett nioårigt barn börjar precis fundera över livets stora frågor, hen undrar över livet och döden, om tillit och svek. En isoleringscell ger ett barn svar på de frågorna, i form av ärr som kanske aldrig läker.”

bakgrund
 
Statens institutionsstyrelse, SiS
Wikipedia (sv)
Statens institutionsstyrelse (SiS) är den myndighet som sedan den 1 juli 1993 administrerar och driver tvångsvård av ungdomar och vuxna missbrukare i Sverige. Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem och vuxna missbrukare. Vården bedrivs vid 25 särskilda ungdomshem och 11 LVM-hem över hela landet (LVM=Lag om vård av missbrukare i vissa fall). SiS ansvarar också för påföljden sluten ungdomsvård, LSU. Varje år kommer cirka 1 300 ungdomar och 1 000 vuxna till SiS. De flesta har problem på livets alla områden. Många har varit föremål för samhällsingripanden flera gånger utan att deras situation har förbättrats. Vården sker i allmänhet utan den enskildes samtycke. SiS erbjuder individuell behandling men har även behandling för specifika grupper, som grova ungdomsbrottslingar, adopterade ungdomar med allvarliga problem, sexuella förövare, svårt relationsstörda flickor och flickor som utsatts för sexuella övergrepp samt ungdomar med neuropsykiatriska problem. Vistelsen på ett behandlingshem hos SiS inleds med en utredning. Behandlare, psykologer och pedagoger kartlägger behoven och gör en noggrann behandlingsbedömning. Den ligger sedan till grund för den individuella behandlingsplanen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen