Hem
Arkivbild: Andersson. (Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Andersson ryter ifrån mot EU: ”Blir inte verklighet”

EU ligger just nu i förhandlingar om budgetramen för de kommande sju åren – och unionen behöver mer pengar. Det beror till viss del på hålet om drygt 100 miljarder kronor som Storbritannien lämnar efter sig.

I dag föreslog kommissionen bland annat att budgeten ska utökas till 1,11 procent av medlemsländernas samlade inkomster.

Sammantaget skulle förslaget innebära en höjning av Sveriges EU-avgifter med 15 miljarder kronor eller 35 procent, enligt regeringens beräkning.

Finansminister Magdalena Andersson (S) betonar att det handlar om ett förslag från kommissionens sida.

– Nu ska vi förhandla. Det här kommer inte att bli verklighet. Det blir för hög avgift för Sverige, säger hon till DN.

bakgrund
 
Fleråriga budgetramen
Wikipedia (sv)
Den fleråriga budgetramen, även känd som långtidsbudgeten, är en budgetram för Europeiska unionens budget som sträcker sig över sju år (minst fem år enligt unionens fördrag). Utgifterna i unionens budget får inte överstiga de utgiftstak som är fastställda i budgetramen. Budgetramen syftar till att säkerställa en regelbunden utveckling av unionens utgifter inom gränserna för vad dess egna medel tillåter.Budgetramen fastställer både åtagandebemyndiganden, det vill säga hur stora ekonomiska förpliktelser unionen kan ingå under ett år, och utbetalningsbemyndiganden, det vill säga hur stora utgifter unionen kan ha under samma år. Åtagandebemyndigandena är uppdelade i olika utgiftskategorier som specificerar hur stora åtaganden unionen får göra inom respektive verksamhetsområde. Betalningsbemyndigandena får inte leda till att uttagssatsen för unionens egna medel överskrider det tak som gäller för dessa medel.Budgetramen fastställs av Europeiska unionens råd genom en förordning i enlighet med ett särskilt lagstiftningsförfarande efter godkännande av Europaparlamentet. Rådet beslutar med enhällighet, medan Europaparlamentet beslutar med absolut majoritet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen