Angelica Bengtsson. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Friidrotts-VM 2019

Angelica Bengtsson positiv till friidrotts-VM i Qatar

Den svenska stavhopparen Angelica Bengtsson ställer sig positiv till att friidrotts-VM arrangerades av Qatar – ett land som fått kritik för brister när det kommer till mänskliga rättigheter.

– Jag tror att det blir mycket lättare att förändra om man får se verkligheten först, säger hon till SVT Sport.

Hon säger också att tävlingen är den bästa hon varit med om.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell intervjuas.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

96 nya dödsfall i covid-19: ”Avplaning i Stockholm”

687 svenskar har nu dött i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten under sin dagliga pressträff. Det är en ökning med 96 fall sedan tisdagen.

Det finns tecken på att pandemin kan vara på väg att flytta sitt huvudfokus från Stockholm till resten av landet.

– Vi har en avplaning i Stockholm just nu, men vi börjar se en viss ökning i resten av landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell och passar på att lovorda regionens sjukvård som har gjort ”en berömvärd insats”.

18 min
Folkmassa på Drottninggatan.  Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

9 av 10 smittade kan vara utan synliga symptom

Upp till nio av tio smittade kanske inte har särskilt mycket symptom alls, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju i P1-Morgon. Spridningen sker i samhället utan att den syns, enligt Tegnell.

Några exakta siffror kring spridningen finns dock inte eftersom det inte har gjorts några riktade studier i frågan.

– Men det är ju på gång, så snart kanske vi vet.

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de slumpvisa undersökningarna kommer att utökas och att 4 000 personer kommer att erbjudas självtester.

Idag 06:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Uteservering i norska Bergen sommaren 2018. Løvland, Marianne / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

WHO: Inte rätt tillfälle att lätta på restriktionerna

Norge, Danmark, Tyskland och Italien är några av de länder som öppnat för att snart lätta på de restriktioner som införts för att bromsa coronavirusets spridning.

Men enligt Världshälsoorganisationen WHO är det fortfarande för tidigt att fatta sådana beslut, rapporterar bland andra The Guardian. Hans Kluge, chef för WHO i Europa, säger på en pressträff att framstegen i europeiska länder är ”extremt sköra”.

– Det här är inte rätt tillfälle att lätta på restriktionerna. Det är dags att ännu en gång fördubbla och trippla våra gemensamma ansträngningar för att stävja spridningen, säger Kluge enligt AFP.

1 tim
Personal förbereder matpaket till fattiga invånare i Istanbul. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet uppges ha världens snabbaste spridning just nu

Antalet bekräftat covid-19-smittade i Turkiet stiger med fler än 3 000 varje dag. Det tyder på att landet just nu har den snabbaste ökningstakten i världen, skriver The Guardian. Sedan det första fallet registrerades för fyra veckor sedan har drygt 30 000 personer insjuknat.

Dödssiffran i landet är dock fortfarande relativt låg. Hittills har 649 personer avlidit.

Recep Tayyip Erdogan har hittills inte velat hörsamma läkares, fackförbunds och oppositionspolitikers krav på utegångsförbud i landet. Presidenten är rädd att sådana åtgärder skulle skada ekonomin allför mycket.

6 tim
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tillsammans med Mario Centeno. THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inget krispaket för EU – trots 16 timmars mangling

EU-ländernas finansministrar har inte lyckats enas om ett krispaket för unionens ekonomier efter utdragna förhandlingar i natt. På Twitter skriver eurogruppens ordförande Mario Centeno att förhandlingar ska återupptas på torsdagen.

”Efter 16 timmars överläggningar kom vi nära en överenskommelse men vi är inte där än”, skriver han.

Tre olika stödpaket ligger på förhandlingsbordet, rapporterar TT. Totalt handlar det om nära 6 000 miljarder svenska kronor i vad Centeno kallat ”det största och mest ambitiösa paket som någonsin förberetts av eurogruppen”.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild.  Chris Carlson / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Mobildata används för att spåra smittan i Sverige

Folkhälsomyndigheten har nu inlett sitt arbete med att samla in mobildata över svenskarnas rörelsemönster, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Tanken är att man genom denna information ska kunna studera hur svenskarnas rörelser kan kopplas till smittans spridning i samhället. Uppgifterna kan komma att användas som underlag för eventuella åtgärder, eller för att utvärdera effekten av åtgärder som redan vidtagits.

1 tim
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson.  Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vänstern föreslår hyresfond mot vräkningar i krisen

Vänsterpartiet föreslår att de som drabbas av coronakrisen och inte kan betala sin hyra ska få samhällets stöd genom en fond för hyresgaranti.

Om en hyresgäst inte kan betala hyran ska fonden kunna täcka upp stora delar av kostnaden till värden så att vräkning undviks.

Det säger partiledare Jonas Sjöstedt och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson på en pressträff.

Partiet föreslår att 500 miljoner kronor avsätts för de första sex månaderna.

– Den här hälsokrisen slår väldigt ojämnt över Sverige, säger partiledaren Jonas Sjöstedt på presskonferensen.

4 tim
Arkivbild från infektionsklinik.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storstäder går samman för att säkra skyddsutrustning

För att stärka hela Sveriges möjlighet att snabbt få tillgång till rätt skyddsmateriel går samtliga kommuner nu samman i gemensamma upphandlingar, skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala går samman med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, för att hjälpa samtliga kommuner med hjälp av ekonomiska garantier.

– Stockholm är i ett allvarligt läge där tillgången till skyddsutrustning tidvis är ansträngd. Smittspridningen i våra verksamheter måste begränsas, både för våra medarbetares och äldres säkerhet, säger Anna König Jerlmyr (M), kommunstyrelsens ordförande i Stockholm, i pressmeddelandet.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson på en presskonferens den 22 mars. Ian Vogler / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Analys: Sjukdom är vekhet i politikernas machovärld

Storbritannien står inför en kritisk prövning med premiärminister Boris Johnson på intensiven. Det skriver riskanalytikern och professorn Mujtaba Rahman i Politico.

I över en vecka spelade Downing Street ner sjukdomen och landets ministrar försökte ge ett sken av ”business as usual”, skriver Rahman, som menar att det inte är ett alternativ längre.

”Det är aldrig lätt för en premiärminister att släppa taget. I politikernas machovärld tenderar ledare att se sjukdom som ett tecken på vekhet.”

Aftonbladets utrikesreporter Wolfgang Hanson skriver om premiärministerns ”machostil” och att Johnson har agerat tveksamt.

”Det är omöjligt att veta hur den brittiske premiärministern blev smittad men det kan mycket väl ha varit hans egen oförsiktighet och vilja att skicka en signal till allmänheten att inte låta sig skrämmas av viruset som ligger bakom att han nu får intensivvård.”

SVT-reporten Jonas Sverin skriver i sin analys att många nu ifrågasätter varför Johnson fortsatte att jobba in i det sista.

43 min
Boris Johnson den 25 mars/Sjukhuset där han nu vårdas TT
undefined

Boris Johnson vårdas av landets ledande lungläkare

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas av landets ledande lungspecialist Richard Leach, skriver The Telegraph.

Enligt källor till tidningen leder Leach ett nystartat vårdteam som övervakar premiärministern som intensivvårdas på Guy’s and St Thomas’ hospital i London.

– Richard är en briljant läkare som vet allt som går att veta om andningsvård. Han har räddat tusentals liv, säger en tidigare kollega.

3 tim
​Pascal Soriot.  TT
undefined

Astra Zeneca bygger brittiskt labb för coronatester

Astra Zeneca ska vara med och bygga ett laboratorium i Storbritannien där det ska gå att genomföra 30 000 coronatester per dag, skriver TT.

Anläggningen sätts upp i samarbete med GSK och Cambridges universitet.

Pascal Soriot är vd för läkemedelsjätten Astra Zeneca och säger till TT att det också kommer tas fram nya tester för att se om personer har antikroppar mot covid-19. Om de testerna blir lyckade kan man se om privatpersoner blivit friska från viruset.

– Än så länge ser det bra ut, vi har förtroende för detta, säger Soriot.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Analyser: Trump gillar Sverige som skräckexempel

Donald Trump gick i natt till angrepp mot Sveriges strategi för att möta virusspridningen. Mats Larsson skriver i Expressen att vi börjar vänja oss vid att Trump använder Sverige som skräckexempel och att nattens attack i sammanhanget var ganska tam.

Den som lyssnar till Trumps ord om att ”Sverige lider mycket svårt” kan få uppfattningen att läget här är katastrofalt mycket värre än i USA, menar Larsson. Det stämmer dock inte, skriver han och påminner om att Trump gärna gör jämförelser som ska få honom själv att se bra ut.

SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi säger i en analys att ”både presidentens och de flesta amerikaners bild av Sveriges hantering är några veckor gammal och därtill väldigt förenklad”. Youcefi konstaterar även att inte särskilt många amerikaner bryr sig om Trumps Sverige-attacker.

3 min
Ann Linde.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ann Linde om Trumps kritik: ”Han har rena faktafel”

Utrikesminister Ann Linde (S) slår tillbaka mot USA:s president Donald Trump som på en pressträff gick till angrepp mot den svenska virusbekämpningen.

Presidenten sa att ”Sverige lider svårt” och tog upp flockimmunitet, som han menar att Sverige använder som strategi för att bekämpa coronaviruset.

– Han har rena faktafel. Vi har inte alls en strategi om flockimmunitet. Vi gör väldigt mycket för att få smittspridningen att minska, säger Ann Linde i en intervju i TV4:s ”Malou efter tio”.

4 tim
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump till angrepp mot svenska linjen: ”Sverige utstår allvarligt lidande”

Donald Trump gick i natt till angrepp mot Sveriges strategi i kampen mot coronaviruset. På en pressträff i Vita huset fick han en fråga om social distansering och svarade:

– Om du ser dig omkring i världen har nästan alla som inte praktiserade det stängt igen. Storbritannien var ett exempel. Nu talar folk om Sverige, men Sverige utstår allvarligt lidande, det vet du va? sa Trump.

Trump tog sedan upp diskussionen om flockimmunitet, som han menar att Sverige praktiserar, och sa att det är ”ett sätt att göra det”, men poängterade ännu en gång att Sverige lider svårt.

Idag 03:29
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Finansminister Magdalena Andersson (S).  TT
Coronaviruset Smittans effekter

15 000 har ansökt om stöd för korttidspermittering

Tillväxtverket har under det första dygnet tagit emot fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ta del av det statliga stödet för korttidspermitteringar, skriver Dagens Industri.

Trots den stora anstormningen av ansökningar har man inte sett några störningar i processen, säger Tim Brooks som är chef för avdelningen Företag på Tillväxtverket.

– Det har periodvis varit hårt tryck på supporten men vi jobbar hårt för att alla ska få den hjälp de behöver.

37 min
Pandorna Ying Ying och Le Le Ocean Park Hong Kong
undefined

Djurparken stängde – då lyckades pandorna para sig

Djurparken Ocean Park i Hongkong har stängt till följd av coronapandemin. Då lyckades pandorna Ying Ying och Le Le äntligen para sig – efter att ha försökt i tio år, skriver djurparken i ett pressmeddelande enligt flera medier.

Huruvida parningen leder till en efterlängtad pandabebis på djurparken återstår att se. Graviditeten kan pågå i upp till tio månader, men kan inte upptäckas med ultraljud förrän omkring 14 till 17 dagar före födseln, rapporterar BBC.

– Vi hoppas få ge er ett glatt graviditetsbesked och kunna fortsätta att bidra till bevarandet av den här sårbara arten, säger chefen Michael Boos i ett uttalande.

3 tim
Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Adoptioner stoppas av corona – svenskar i limbo

Coronapandemin gör att internationella adoptioner tillfälligt stoppas, rapporterar TT.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån befinner sig ett tiotal svenska familjer utomlands med sina nyadopterade barn just nu och har svårt att ta sig hem igen. Andra lyckas inte ta sig utomlands för att hämta hem sina barn.

– De kommer inte iväg nu och det är otroligt traumatiskt för dem att inte veta när de får åka, säger Kerstin Gedung, verksamhetschef på Adoptionscentrum.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbilder.  TT
Coronaviruset Svenska vården

Läkare: Drick och djupandas för att avlasta sjukvården

Den svenska sjukvården kan få välbehövlig avlastning i krisen om coronasmittade i ett tidigt skede ser till att ta hand om sig själva bättre, rapporterar Aftonbladet.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, tipsar om att några gånger i timmen djupandas och sedan hålla andan i några sekunder för att förbättra lungkapaciteten. Man bör också dricka mycket så fort man har börjat få feber.

– När de kommer till oss på sjukhuset ligger de några liter back i vätskeintag. Det är i princip en omöjlighet att försöka ”dricka ifatt”, eftersom allmäntillståndet är så dåligt, säger sjuksköterskan Marie Sundberg Svensson.

1 tim
Universitetssjukhuset i Linköping/illustrationsbild.  TT
undefined

Vårdanställda var smittade utan att uppvisa symptom

Flera anställda på Linköpings universitetssjukhus har visat sig vara coronasmittade – trots att de inte uppvisat några symptom, eller bara väldigt lindriga sådana, rapporterar Sveriges Radio.

– Det här understryker ju bara att det inte räcker med att vara uppmärksam på symptom utan att man måste iaktta social distansering i så hög utsträckning som möjligt, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Alla ur personalen på en thoraxavdelning testades efter att smittade patienter vårdats där.

Idag 03:50
Tillverkning av skyddsutrustning/Jenny Gannholm Jonasson TT
undefined

Sjukhuset löser bristen själva – metoden på export

När Södersjukhuset i Stockholm började få slut på skyddsutrustning och det visade sig vara slut överallt blev lösningen att göra egna skydd, skriver TT i ett reportage.

Under måndagen var tillverkningen av förkläden i full gång i sjukhusets omgjorda gym.

– Jag såg om detta på nätet och tänkte att jag ville bidra, säger volontären och medicinstudenten Jenny Gannholm Jonasson.

Idén med egenproduktion håller nu på att spridas – både i Sverige och utomlands. Enligt Maria Stockhaus, som arbetar med innovation på sjukhuset, har man kontaktats av vårdinrättningar i både Brasilien och Portugal och förbereder därför mallar och instruktioner.

Idag 05:38
Läs mer om Coronaviruset