Martin Fayulu omringad av sina anhängare under ett kampanjmöte. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Kongo-Kinshasa

Anklagelser om statskupp efter val i Kongo-Kinshasa

Författningsdomstolens beslut att utropa Félix Tshisekedi till ny president riskerar att leda till stora protester i landet, rapporterar AP. Bara timmar efter att det ifrågasatta valresultatet bekräftades utropade oppositionskandidaten Martin Fayulu sig själv till president.

– Författningsdomstolen har visat att den tjänar en diktatorisk regim genom att verifiera det falska resultatet och möjliggöra en konstitutionell statskupp, säger han i ett uttalande enligt nyhetsbyrån.

Enligt valobservatörer är Martin Fayulu den mest sannolika segraren. Den inflytelserika katolska kyrkans 40 000 valobservatörer har dessutom kommit fram till att han vann 61 procent av rösterna.

Det finns sedan tidigare spekulationer om att Tshisekedi bakom kulisserna ingått ett avtal med den avgående presidenten Joseph Kabila.

Toppnyheter

Jakob Wernerman på MSB. Jonas Ekströmer / TT, Johan Nilsson / TT
Skogsbränderna

MSB hoppas på regnväder: Situationen ser allvarlig ut

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har rustat upp efter förra sommarens svåra skogsbränder. Det uppgav myndigheten under en pressträff på onsdagsförmiddagen.

Bland annat står fler helikoptrar redo att vattenbomba uppflammande skogsbränder och det finns också fler förråd med släckutrustning ute i markerna, enligt TT.

Men läget de närmaste dagarna är dock svårt och brandrisken är väldigt hög.

– Situationen ser ganska allvarlig ut. Vi hoppas på kallare temperaturer och lite regn till helgen, säger Jakob Wernerman på MSB till Expressen TV.

2 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

SOS sms:ade fel – faran inte över i Hästveda

SOS Alarm skickade av misstag ut ett sms om att faran var över efter branden i Hästveda – fastän restriktionerna kvarstår, rapporterar Expressen.

Melissa Millbourne, informationsansvarig på räddningstjänsten i Hässleholm, säger att ett missförstånd har skett.

Brandens intensitet har visserligen avtagit men det är fortfarande för tidigt för de evakuerade att återvända till sina hem, enligt räddningstjänsten.

Bostadshus har brunnit och sammanlagt har 47 personer från 23 hushåll evakuerats i samband med skogsbranden mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun. Men läget har ljusnat sedan tisdagen.

– Situationen ser gynnsam ut, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering av bränderna, till TT.

1 tim
Branden i Hästveda. Johan Nilsson/TT
Skogsbränderna

Kan dröja veckor innan Skånebranden är släckt

Den allvarliga skogsbranden i Hästveda i Hässleholm är delvis under kontroll – men under natten har vinden gjort att elden blossat upp på nytt på flera platser, rapporterar SVT Skåne.

Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, säger till tv-kanalen att det kan dröja veckor innan branden är helt släckt.

Trafiken i området är fortsatt påverkad. Länsväg 1940 och 1941 är helt eller delvis avstängda, skriver P4 Kristianstad. Även skolskjutsar påverkas och en skola håller stängt då lokalerna behöver röksaneras.

47 personer tvingades under tisdagen evakueras på grund av branden som startade i en lada.

4 tim
Läs mer om Skogsbränderna
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Liberalernas andranamnet Said Abdu och toppkandidaten Karin Karlsbro (L) presenterar partiets valaffischer inför EU-valet under en pressträff i Stockholm.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Liberalerna presenterar EU-kampanj: Ja till Europa

Inför EU-valet i maj blir Liberalernas slogan ”Ja!” till EU-samarbetet. Rösta för Europa, rösta för klimatet och rösta bort extremister och nationalister, är uppmaningarna på partiets valaffischer.

På några av valaffischerna finns Karin Karlsbro (L) och Said Abdu (L) som är partiets toppnamn respektive andrakandidat.

Partisekreterare Maria Arnholm menar att kampanjen är ett sätt att tydligt visa att partiet vill ha ett starkare Europa.

– Ett återkommande tema brukar vara att vi är otydliga, vilket vi också tycker ibland. Men i det här valet är vi inte det utan ett ytterlighetsparti för dem som vill säga ja till Europa, säger Arnholm.

19 min
Anna Maria Corazza Bildt (M)/Lena Adelsohn Liljeroth (M). TT
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Exministern ryter ifrån: Det räcker nu, Corazza Bildt

M-toppen Anna Maria Corazza Bildts ”bittra uttalanden” får tidigare kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) att gå i taket, skriver Aftonbladet.

– Jag tycker inte att hon har rätt, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Jag känner inte igen mig i den bild hon målar upp om att det skulle vara en liten klick och att det skulle vara ett gubbigt parti.

Corzza Bildt har petats från Moderaternas lista till EU-valet om några veckor. Petningen har fått henne att kritisera partiet för att bestå av en klick män som styr hur långt kvinnor ska gå.

Igår 15:58
Läs mer om EU-valet
Människor håller en ljusvaka för offren i attackerna/Wickremasinghe TT
Terrordåden i Sri Lanka

Politisk strid i Sri Lanka: ”Dåd kunde ha förhindrats”

En politisk strid har blossat upp i Sri Lanka efter terrordåden och anklagelserna duggar tätt. Parlamentets ledare Lakshman Kiriella hävdar att högt uppsatta tjänstemän medvetet låtit bli att vidarebefordra information om förestående attacker.

– Någon kontrollerar säkerhetstjänstemännen. Säkerhetsrådet sysslar med politik. Vi måste undersöka det här, sa han i parlamentet.

President Maithripala Sirisena har sagt att han tänker möblera om i toppen av landets säkerhetstjänst, rapporterar Bloomberg. Han har sagt sig ha varit ovetande om uppgifterna om en möjlig attack.

Samma sak hävdar premiärminister Ranil Wickremasinghe. De båda makthavarna, premiärministern och presidenten, har legat i fejd sedan förra året och Wickremasinghe har anklagat Sirisena, som har det yttersta ansvaret för säkerhetstjänsten, för att ha missat terrorsignalerna.

– Vi kunde ha förhindrat alla attackerna eller åtminstone en del av dem, sa Wickremasinghe till reportrar på tisdagskvällen.

2 tim
Avspärrningar vid St. Anthony-kyrkan i Colombo. JEWEL SAMAD / AFP
Terrordåden i Sri Lanka

Självmordsbombare hade studerat i Storbritannien – åtta av nio är identifierade

Allt fler detaljer framkommer om de misstänkta gärningsmännen bakom självmordsdåden i Sri Lanka. På en pressträff säger landets vice försvarsminister Ruwan Wijewardene att en av gärningsmännen studerat i Storbritannien och Australien, rapporterar Reuters. Enligt ministern var det totalt nio självmordsbombare som utförde terrordåden. Åtta av dem har identifierats.

Han säger också att ledaren för en lokal jihadistgrupp dog på hotell Shangri-La, där en av attackerna utfördes. Den militanta islamistgruppen NTJ har pekats ut av regeringen. Senare har kopplingar till IS framkommit, bland annat genom ett tips från en IS-terrorist i Indien om ett förestående hot, enligt flera medier.

De misstänkta terroristerna ska ha haft två hus som tillhåll där attackerna kunde planeras och 60 personer har gripits för misstänkt inblandning i dåden, uppger ministern.

Dödssiffran efter dåden har stigit till 359.

4 tim
Specialstyrkor på Sri Lanka letar efter explosiva ämnen.  Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Ledare: Minimera hotet genom att inte sprida hat

Opinion Flera tidningar tar i dag upp påskhelgens terrordåd på Sri Lanka på ledarplats.

I sin huvudledare skriver Sydsvenskan att den utropade militära segern över IS, som säger sig ligga bakom de blodiga terrordåden, inte får leda till mindre vaksamhet och beredskap mot terror.

Arbetarbladets Jenny Wennberg tar upp samma ämne i sin ledare. Inget land kan garantera en absolut säkerhet för sina medborgare, skriver hon. Samtidigt skriver hon i ledaren att enkla handlingar som att inte lyssna på dem som vill splittra, avstå från att sprida propaganda och själv inte sprida hat, är saker alla kan göra för att minimera säkerhetshoten.

Henrik Barva skriver på ledarplats i NWT att eskaleringen av våldet i Sri Lanka saknar motstycke.

”I den jihadistiska våldsideologin blir kristna fiender till extremisternas renlärighet och representanter för västvärlden”, skriver Barva.

3 tim
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka
M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Sverige får aldrig bli en fristat för IS-terrorister”

Moderaterna ger Säpo, FRA och Åklagarmyndigheten ökade anslag i sin vårmotion. Pengarna ska gå till kampen mot terrorism.

– Sverige får aldrig någonsin bli en fristat för IS-terrorister, säger M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff.

M vill att Säpos anslag ska öka med 150 miljoner, med start nästa år. Pengarna ska gå till att punktmarkera IS-terrorister och återvändare. M avsätter även 125 extra miljoner till FRA nästa år, och 250 miljoner i ökat anslag från år 2021.

– För att Säpo och FRA ska kunna göra sitt jobb så krävs det signalspaning, säger Svantesson.

Även Åklagarmyndigheten ska få mer resurser i M:s vårmotion. Det gäller särskilt de enheter som jobbar med organiserad brottslighet samt Riksenheten för säkerhetsmål.

2 tim
Tomas Tobé, M:s toppkandidat i EU-valet.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

M kräver EU-förbud mot finansiering av extremism

Moderaterna vill ha ett EU-förbud mot finansiering av extrema religiösa samfund. Förbudet ska gälla finansiering från länder utanför EU.

– Vi måste ha ett sådant här förbud som gäller i hela Europa om vi ska kunna stoppa finansieringen av extremism, säger M:s toppkandidat i EU-valet, Tomas Tobé, på en pressträff i dag.

Han vill EU att beslutar om ett direktiv som sedan medlemsstaterna måste införliva i sin nationella lagstiftning. Tobé tror att han kan få stöd för förslaget i sin partigrupp i EU-parlamentet, EPP.

M vill också att EU fördubblar budgetanslagen till polissamarbetet Europol från 140 miljoner euro till cirka 300 miljoner euro.

32 min
Mikael Damberg (S)/Ulf Kristersson (M) och Anna König Jerlmyr (M). TT
Svenska brottsbekämpningen

Mikael Damberg: M ligger bakom dagens polisbrist

Opinion Det är Moderaternas synder som ligger till grund för den polisbrist vi i dag har i Sverige, skriver inrikesminister Mikael Damberg (S) i en replik till M-ledaren Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

När M lämnade makten 2014 började 300 personer på polisutbildningen per termin, skriver Damberg, och i dag har vi dubblat antalet poliser i utbildning. Dessutom har anslaget till Polismyndigheten höjts med 1 600 miljoner från förra året.

Förutom det vill S se en långsiktlig satsning på hela landet från både regering och kommuner, ”för att planera och bygga bättre bostadsområden, satsa på en mer jämlik skola och på en aktiv socialtjänst”.

Igår 14:50
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund