Ann Linde: UD ska använda Belarus som benämning
Utrikesdepartementet byter benämning från Vitryssland till Belarus skriver utrikesminister Ann Linde (S) i ett inlägg på DN Debatt. Ministern besöker under måndagen Minsk tillsammans med Finlands utrikesminister.
Att departementet nu förordnar att Belarus ska användas som svensk benämning på landet ”görs som ett erkännande för det belarusiska civilsamhället och folket som länge velat framhäva sitt lands nationella identitet och suveränitet.” skriver Linde.
Statsrådet skriver också om den svenska regeringens syn på det fortsatta samarbetet med landet och menar att Sverige har en principfast EU-politik som innebär att landet ska respektera ”grundläggande friheter, rättsstatlighet och mänskliga rättigheter”.
Läs också
bakgrund
Vitryssland
Wikipedia (sv)
Vitryssland, formellt Republiken Vitryssland, ibland kallat Belarus (vitryska: Рэспу́бліка Белару́сь, Respublika Bjelarus; ryska: Респу́блика Белару́сь, Respublika Belarus), är ett land i Östeuropa. Landet är en inlandsstat och gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina. Vitrysslands huvudstad är Minsk. Fram till 1991, då Vitryssland frigjorde sig från det sönderfallande Sovjetunionen och utropade sin självständighet, hette landet Vitryska socialistiska sovjetrepubliken och var en av Sovjetunionens förbundsrepubliker.
Det övervägande flacka landskapet visar upp moränterräng i norr och stora våtmarker i söder, varav flera har blivit utdikade och uppodlade. Landet har ca 11 000 sjöar och genomkorsas av en rad floder, som kompletterar det stora transportnätet av vägar och järnvägar. Vitryssland har ingen kust utan utnyttjar hamnar i Polen och Litauen för sina sjötransporter. Knappt 30 % av landet består av skogar och hedlandskap, och nästan hälften av arealen utnyttjas som jordbruksmark. De viktigaste grödorna utgörs av korn, råg, potatis, sockerbetor och lin. En mycket viktig sektor inom jordbruket är kreatursnäringen, som omfattar mjölkproduktion och svinavel.
Det vitryska vardagslivet präglades efter självständigheten 1991 av strejker och politisk oro. Sedan Aleksandr Lukasjenko kom till makten 1994 har dock en gradvis stabilisering skett. Detta har emellertid skett till priset av kraftigt inskränkta medborgerliga och politiska rättigheter. Under perioden 2000-2007 uppvisade ekonomin god tillväxt, till stor del genom kraftigt subventionerade olje- och gaspriser från Ryssland. Den ryska politiken har därefter förändrats och olje- och gaspriserna gradvis höjts. Detta har drabbat den vitryska ekonomin starkt negativt. Från att ha varit helt skuldfritt har landet på några få år dragit på sig en betydande utlandsskuld. Pengarna har gått direkt till att betala löner och pensioner.
Vitryssland är Europas minst demokratiska land tillsammans med Ryssland (båda länderna har samma poäng i rankningen) enligt en rapport av den amerikanska organisationen Freedom House 2017.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen