Hem
(Brennan Linsley / TT / NTB Scanpix)

Ännu en person beviljad medicinsk marijuana

Ännu en person har fått licens för medicinsk marijuana, skriver SvD. Detta efter att två personer för ungefär tre månader sedan beviljades att bruka marijuana i form av preparatet Bediol som tas i tablettform.

– Dessförinnan hade några enstaka ansökningar inkommit då det blivit känt att ett holländskt företag framställde preparatet, säger Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket, till tidningen.

Beslutet som togs av Läkemedelsverket är historiskt eftersom det var första gången myndigheten godkände att torkade plantor från cannabis får skrivas ut på licens.

bakgrund
 
Läkemedelsverket
Wikipedia (sv)
Läkemedelsverket (LV) (engelska: Medical Products Agency, MPA) är den svenska myndighet som ansvarar för godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel samt tillsyn av kosmetika och medicintekniska produkter. Läkemedelsverket är också tillstånds- och tillsynsmyndighet för den legala hanteringen av narkotikaklassade läkemedel. Uppdraget är att se till att den enskilda patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att dessa används ändamålsenligt och kostnadseffektivt. Läkemedelsverket ansvarar för nationell läkemedelsupplysning samt Giftinformationscentralen. Läkemedelsverket är en myndighet under Socialdepartementet, och verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad. Där arbetar cirka 750 personer (feb 2015), främst farmaceuter och läkare. Läkemedelsverket är en av de ledande myndigheterna inom sitt slag inom EU och arbetar tillsammans med övriga EU-länders myndigheter och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för att driva och utveckla den europeiska produktkontrollen. På Läkemedelsverkets webbplats finns omfattande information om läkemedelsprodukter i form av läkemedlets produktresumé (Summary of Product Characteristics, SPC), bipacksedel (Patient Information Leaflet, PIL) samt läkemedelsvärderingar (monografier) och behandlingsrekommendationer. Där publiceras också nyheter om biverkningar, allmänna råd och rekommendationer för läkemedelsanvändning. Läkemedelsverket ger ut Läkemedelsboken samt Läkemedelsguiden, en bok om läkemedel och dessas användning för patienter och allmänhet. Läkemedelsverket förvaltar också Läkemedelsfakta, Läkemedelsverkets söktjänst för alla i Sverige godkända läkemedel. Ytterligare information om läkemedel finns även i en rad nyhetsbrev från myndigheten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen