Hem
Svenska insatsen i Afghanistan, 2013. (Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix)

”Ansvariga måste svara på varför vi var i Afghanistan”

Sverige har genom insatsen i Afghanistan bidragit till att säkerhetsläget i dag är försämrat i alla landets 34 provinser jämfört med när kriget började 2001. Det skriver tre debattörer på SvD Debatt. De hänvisar till den rapport som presenterades den 2 mars och som visar att de svenska målen med insatsen inte uppnåddes.

”Det afghanska folket accepterar inte främmande soldater i sitt land. Men både i Stockholm och i Washington var man dåligt pålästa om afghansk kultur och tradition”, skriver debattörerna som säger att de fortfarande vill ha svar på varför Sverige ens deltog. Den frågan besvarar inte utredningen, menar de.

Debattörerna

Gösta Hultén, journalist, medgrundare av Svenska Afghanistankommittén

Lars-Gunnar Liljestrand, tidigare ordförande för Föreningen Afghanistansolidaritet

Thage G Peterson, teolog och tidigare försvarsminister och riksdagens talman

bakgrund
 
Svenska insatsen i Afghanistan
Wikipedia (sv)
Svenska insatsen i Afghanistan är Sveriges bidrag till de internationella militära insatsstyrkorna ISAF och Resolute Support Mission i det nu (2017) pågående Afghanistankriget. Insatsen har pågått sedan år 2002; till en början som en underrättelseenhet. Kontingentens personalstyrka uppgick i februari 2010 till cirka 500 soldater. Förbandet har varit grupperat på Camp Northern Lights i sydöstra hörnet av staden Mazar-e-Sharif fram till sommaren 2014. Från sommaren 2014 (FS 27) förlades förbandet på Camp Marmal, öster om Mazar-e-Sharif. Totalt fem svenska soldater har stupat under insatsen. Försvarsmakten redovisar inte hur många afghaner som fallit offer för den svenska insatsen. Det har dock framkommit att svenskar dödat minst tjugo afghaner. Den 11 december 2010 inträffade bombdåden i Stockholm 2010. I ett brev angav bombaren svenska folkets tystnad inför att svenska soldater deltar i Afghanistan som ett av motiven till terrordådet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen