Hem
Linda Karlström i ”Vaccinkrigarna”/Tv-huset i Stockholm. (SVT/TT)

Antivaccin-aktivist får rätt mot svenska staten – efter SVT:s prisade dokumentär

Antivaccin-aktivisten Linda Karlström vinner ett rättsfall mot svenska staten, skriver Hufvudstadsbladet. Stockholms tingsrätt tilldömer Karlström ett skadestånd på 100 000 kronor.

Karlström medverkade i den prisade SVT-dokumentären ”Vaccinkrigarna”. Enligt Karlström överträddes hennes rättigheter enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Hon ansåg bland annat att journalisternas användande av falska identiteter och dold kamera utgjorde ingrepp i hennes rätt till privatliv, tankefrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet.

”Publiceringen har fått stor spridning och ligger alltjämt kvar på SVT Play. Det är tydligt att Linda Karlström har tagit illa åt sig av publiceringen och det tillvägagångssätt som använts för att erhålla det material som publicerats”, står det i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Tingsrätten menar att staten brustit i att tillhandahålla ett tillräckligt skydd. Domstolen noterar också att det i Sverige saknas en mekanism där rätten till privatliv kan vägas mot journalisternas yttrandefrihet, och att mediernas befintliga självregleringssystem i det här avseendet är otillräckligt.

Tidigare

bakgrund
 
Linda Karlström
Wikipedia (sv)
Linda Karlström är en finlandssvensk debattör från Kronoby i Österbotten. Hon är chefredaktör för nättidningen Vaccin & biverkningar och är en ledande representant för den svenska antivaccinationsrörelsen. Hon uppmärksammades 2020 i TV-dokumentären Vaccinkrigarna för uttalanden som ifrågasatte Förintelsens omfattning, samt påståenden om att en liten maktelit via vaccin vill förslava världens befolkning.
bakgrund
 
Wallraffa
Wikipedia (sv)
Wallraffa är en svenskspråkig beteckning för en journalistisk arbetsmetod där en reporter uppträder under falsk identitet, för att på så sätt få material till reportage eller böcker. Idag är begreppet mest känt på grund av den tyske journalisten och författaren Günter Wallraff, som sedan 1970-talet publicerade en mängd reportage och böcker som bygger på att han, ofta utklädd, har levt en tid i den miljö som han vill skildra. På så sätt har han skaffat sig erfarenheter och underlag till reportage som till exempel beskriver situationen på teletjänstcentraler, där arbetare instrueras att lura kunder, och sanitära missförhållanden på snabbmatskedjan McDonald's.Wallraffande är en omstridd journalistisk metod och tangerar viss annan undersökande journalistik, till exempel med dold kamera, där reportern inte har varit helt öppen med sitt syfte. Vissa menar att sensationen kring metoden ger den enskilda journalisten fokus och att metoden ibland står i vägen för sakfrågan.Arbetsmetoden har en lång historia. Ett tidigt exempel är Jack London som sommaren 1902 beger sig till ("stiger ner i") Londons East End för att beskriva hur de fattiga lever. London beskriver sina upplevelser i boken Avgrundens folk. Ett tidigt svenskt exempel är Ester Blenda Nordström som år 1914 arbetade som piga på en bondgård. Hon publicerade sin historia i Svenska Dagbladet och i boken En piga bland pigor. Ett modernare exempel är ett radioreportage där en reporter från programmet Kaliber i Sveriges Radio under 2008 deltog i Sverigedemokraternas partiaktiviteter och rapporterade om detta i flera radioreportage.Några uppmärksammade reportage har gjorts av: Nellie Bly Paul Göhre Ryszard Kapuściński Jack London Ester Blenda Nordström Göran Palm Gunnar Schulze, under pseudonymen Karl Gunnarson Günter Wallraff
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen