Hem
VårdstrejkenOmni förklarar

Är svenska vården sjuk? Fem stora utmaningar – och lösningar

(Shutterstock)

Från och med tisdagen råder strejk på flera av Sveriges stora sjukhus. Vårdförbundet, som bland annat organiserar sjuksköterskor och biomedicinska analytiker, kräver kortare arbetstid för sina medlemmar.

Sedan länge har larmrapporterna om den svenska vården duggat tätt. Det har handlat om allt från långa vårdköer till sjuksköterskor som lämnar det offentliga för bättre villkor hos privata aktörer.

Hur mår egentligen svensk sjukvård?

I två artiklar går Omni Mer igenom fem stora utmaningar för vården – och vilka lösningar som politikerna, forskarna och vården själva ser på dem.

Del 1: Är den svenska vården sjuk? Här är fem stora utmaningar

I mätningar rankar väljarna ofta sjukvården som den allra viktigaste frågan. Trots det skyms den ofta av andra ämnen som kriminalitet, migration och klimat.

Under tiden får patienter på överfulla akutavdelningar skramla med grytlock för att påkalla vårdpersonalens uppmärksamhet, och sjuksköterskor flyr till privata aktörer på grund av missnöje med villkoren hos regionerna. Samtidigt väntar närmare 200 000 svenskar just nu på operation eller annan behandling.

– Du dör i kö, säger Vårdförbundets ordförande.

Hur mår egentligen svensk sjukvård? I den första delen i artikelserien listar Omni fem utmaningar.

Del 2: Mer pengar och mindre papper – hur ska den svenska vården bli bättre?

För lite personal, för mycket pappersarbete, dåliga it-system och ”administrativa hinder” som gör vårdköerna onödigt långa. Det lyfts som några av förklaringarna till det pressade läget för sjukvården i Sverige.

Så, vad måste ske för att åstadkomma en förändring?

Sjukvårdsministern, och flera andra, ger sin syn på hur fem problem inom vården kan lösas.

Artiklarna publicerades första gången i mars.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen