Cristiano Ronaldo. JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Fotbollens silly season

Arbetare i strejk efter köpet av Ronaldo: ”Oacceptabelt”

Juventus köp av Portugals stjärnspelare Cristiano Ronaldo får oväntade konsekvenser. Arbetare anställda av biltillverkaren Fiat går ut i strejk i protest mot köpet, rapporterar Expressen med hänvisning till Football-Italia.

Bakgrunden är att köpet av Ronaldo – som uppges kosta Juventus en dryg miljard kronor – till stor del finansieras av Juventus ägarfamilj Agnelli, som också är storägare i bilmärket Fiat. Att man nu väljer att lägga så mycket pengar på en fotbollsspelare uppskattas inte av Fiats arbetare.

I ett uttalande skriver arbetarnas fackförbund att det är oacceptabelt att lägga så mycket pengar på en spelare samtidigt som arbetarna gör stora ekonomiska uppoffringar.

”Är det rättvist? Är det normalt att en människa tjänar miljoner medan tusentals familjer inte kan ta sig igenom en halv månad?”, skriver fackförbundet.

Toppnyheter

TT
Terrortillslagen i Västsverige

En anhållen misstänkt för förberedelse till terrorbrott – internationella kopplingar

En person har anhållits misstänkt för bland annat förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott och flera personer har hämtats till förhör efter samordnade insatser på flera platser i Västsverige på torsdagsmorgonen. Det meddelar Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Personen som har anhållits är även misstänkt för grovt vapenbrott. Förberedelserna kring det misstänkta terroristbrottet har pågått under en tid och det finns internationella kopplingar, uppger Säpo. Myndigheten vill däremot inte kommentera vilka länder det rör sig om, skriver TT.

Säpo vill heller inte säga något om tidpunkt eller målval för det misstänkta terrorbrottet. Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på oförändrad nivå, en trea på en femgradig skala.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terrortillslagen i Västsverige

Terrortillslag i morse på flera platser i Västsverige

Polis har under den tidiga morgonen slagit till mot flera adresser i Västsverige. Det rör sig om ett terrorrelaterat ärende och en person har anhållits misstänkt för terrorbrott, bekräftar Säpo.

– Det är ett intensivt och omfattande underrättelsearbete och är en pågående insats, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen, till SVT Nyheter Väst.

Enligt Fuxborg rör ärendet rikets säkerhet.

På frågan om det rör ett förestående terrorhot svarar Fuxborg att det inte är någon uppgift som han har.

3 tim
Läs mer om Terrortillslagen i Västsverige
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Annie Lööf (C). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analys: Hot om nyval kan få Lööf (C) att ändra sig om S

Annie Lööfs (C) förhandlingar med Socialdemokraterna är sannolikt inte över, skriver Margit Silberstein i Dagens Samhälle.

Centerpartiet har redan röstat nej till både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson. Silberstein menar att partiet därför kan få skulden för att regeringsbildningen misslyckats och på så sätt straffas hårt i ett extra val.

”Mot den bakgrunden kan Centerns nej till Stefan Löfven i dag bli ett ja i morgon”, skriver hon.

Att C-ledaren är boven i dramat är på flera sätt en orättvis bild, skriver TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson på Facebook. Samtidigt håller han med om att det är allmänhetens uppfattning. Han menar därför att det brådskar för partiet att lösa regeringsdramat.

”Den tunna isen kanske håller fram till jul men sen blir läget akut för Centern”, skriver han.

2 tim
Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Ledare: SD:s största seger – men Löfven har nycklarna

Opinion Att den SD-stödda M-KD-budgeten gick igenom riksdagen i går är Sverigedemokraternas största seger i partiets historia, skriver Anders Lindberg i Aftonbladet. Något som kan få effekter i regeringsfrågan.

”Efter alla förhandlingsturer spekulerar många nu i att Centern och Liberalerna trots alla löften kanske till slut släpper fram SD till köttgrytorna”, skriver han.

Men fokus bör inte bara ligga på de liberala partierna, skriver DN. Ledarredaktionen menar att det är Stefan Löfven (S) som vaktar nyckelknippan till regeringsbildningen och blocköverskridande samarbeten.

”Han bör använda sina nycklar till att öppna också av Socialdemokraterna hittills låsta dörrar”, skriver tidningen.

S och MP borde snarare slänga nycklarna, tycker Dagens Industris PM Nilsson, som listar sju avgörande brister med en S-ledd regering.

”Det var rätt av Annie Lööf och Jan Björklund att dra sig ur förhandlingarna med S”, skriver han.

4 tim
Eva Eriksson. TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

SPF Seniorerna: ”Ta inte äldres röster för givna”

Opinion Var fjärde senior kan byta parti vid ett extra val. Det är en signal på att många äldre är missnöjda med hur partierna har hanterat regeringsbildningen, skriver Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna, i Dagens Samhälle.

”Det betyder även att partierna inte kan ta äldres röster för givna. Tvärtom, seniorernas röster måste man kämpa för att få”, skriver hon.

Eriksson menar att en hög grad av seniorerna dessutom kommer att rösta om det blir ett extra val. I texten listar hon flera sakpolitiska områden som politikerna måste prioritera för att locka äldres röster, så som sjukvården, pensionssystemet och äldreomsorgen.

”För den med hemtjänst kommer ofta en salig blandning av personal hem till en, och kalla tråkiga matlådor är vanligt”, skriver debattören.

5 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Budgetstriden
Jonas Sjöstedt (V) är kritisk till M och KD:s budget. TT
Valet 2018 Budgetstriden

Sjöstedts attack: ”Brunblå kaosbudget” slår mot unga

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kritiserar i hårda ordalag landets nya budget som röstades igenom i går.

”I går röstade SD, M och KD igenom en brunblå kaosbudget i riksdagen”, skriver han på Twitter.

Sjöstedt menar att budgeten kan leda till ett tvärstopp i byggandet av billiga lägenheter och att redan planerade projekt kan stoppas. Han skriver att ”unga bostadslösa får betala högerpolitikens pris”.

Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson har skrivit ett svar på inlägget.

”En lögn är en lögn, oavsett ordval. Detsamma gäller flera lögner i samma formulering”, skriver han.

3 tim
Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Bostadsministern varnar för tvärnit för hyresrätter

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) går till angrepp mot den borgerliga budgeten som klubbades igenom i går. Enligt honom står cirka 400 byggprojekt och 16 000 hyresrätter på spel när investeringsstödet nu stoppas efter nyår, säger han till SvD Näringsliv.

– Det blir tvärnit direkt från 1 januari. Det är en dramatisk åtgärd som kommer att påverka hela landets byggindustri mycket negativt om det genomförs, säger Peter Eriksson.

Enligt Moderaterna byggs bostäderna även utan stöd.

5 tim
M- och KD-budgeten går mot seger. TT
Valet 2018 Budgetstriden

Riksdagen röstar ja till M-KD-budget – stöds av SD

Riksdagen har med knapp majoritet röstat ja till Moderaternas och Kristdemokraternas riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken för 2019. Sverigedemokraterna gjorde det möjligt, genom att i sista omgången stödja de båda partiernas reservation, rapporterar TT.

Budgeten innehåller bland annat skattesänkningar på närmare 20 miljarder kronor. – Vi behöver rusta Sverige för sämre tider, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till SVT.

Reservationen innebär en rad viktiga tillägg och ändringar jämfört med den avskalade övergångsbudget som regeringen presenterade för en månad sedan.

Igår 15:12
Läs mer om Valet 2018
Gulldén Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handbolls-EM 2018

Sverige missar semi – spelar om femteplats

Frankrike vann med 38–28 mot Serbien – och krossade samtidigt Sveriges drömmar om en semifinal i handbolls-EM.

Men turneringen är ännu inte över för Sveriges del, på fredag väntar en match om femteplatsen i turneringen.

– Klart det är surt när vi gjorde det så bra, men femma eller sexa är ju viktigt för OS-kvalet, säger Isabelle Gulldén till TT.

Tidigare under kvällen gjorde Sverige en stormatch och vann med 39–30 mot Ryssland.

Igår 22:01
Läs mer om Handbolls-EM 2018
Morgan Johansson vid ett besök i Malmö tidigare i år. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen på Möllan

”Samhället ska vara hårt mot de grövsta kriminella”

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill se skärpta straff för vapenbrott och hot mot vittnen, samt ett system för kronvittnen, säger han till Sydsvenskan efter gårdagens dödsskjutning i centrala Malmö.

Han tillägger att insatserna är under förutsättning att Socialdemokraterna får nytt politiskt förtroende.

Enligt Johansson ska insatserna minska flödet av vapen till storstäderna.

– Samhället måste vara hårt mot de grövsta kriminella, de som har våldskapital, säger han.

Det var i går morse, mitt under morgonrusningen på Möllan, som en man i 50-årsåldern sköts ihjäl. Han har i flera medier beskrivits som en central gestalt i stadens undre värld.

5 tim
Brottsplatsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen på Möllan

Offret i tidigare polisförhör: ”Någon vill mörda mig”

Den man i 50-årsåldern som sköts till döds i centrala Malmö på onsdagsmorgonen har förekommit i polisutredningar om mord, sprängningar och har varit misstänkt för att ha beställt specialtillverkade fjärrstyrda sprängladdningar från Bosnien. Det rapporterar Kvällsposten som också skriver att mannen länge levt under dödshot och gått beväpnad.

”Någon vill döda mig” har han sagt i polisförhör. Enligt Kvällsposten hade han erbjudits skydd av polisen, men avböjt.

Ännu har ingen misstänkt gripits för inblandning i mordet. Ett misstänkt mordvapen har hittats gömt i en bil i Malmö hamn, enligt uppgifter till Sydsvenskan.

Igår 19:31
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen på Möllan

Jammeh om brottsvågen: ”Inne i ett akut skede”

Efter mordet på Möllan under onsdagsmorgonen säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsen ordförande i Malmö, att situationen med grovt kriminella nu är inne i ett ”akut skede”.

– Polisen måste ha resurser och verktyg att lyfta bort dem från gatan, säger hon till P4 Malmöhus.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Sydsvenskan att han vill skärpa straffen för vapenbrott och hot mot vittnen samt införa ett kronvittnessystem för att stoppa gängkriminaliteten.

– Vi måste rycka upp kriminaliteten med rötterna, säger han till tidningen.

Igår 20:45
Läs mer om Dödsskjutningen på Möllan

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Människor tänder ljus i Strasbourg Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dådet i Strasbourg

Gula västarna uppmanas att inte demonstrera

Den franska regeringen uppmanar proteströrelsen Gula västarna att inte ge sig ut på gator och torg under helgen med anledningen av attentatet i Strasbourg, rapporterar AFP.

– I nuläget har vi inte förbjudit demonstrationerna, säger regeringens talesperson Benjamin Griveaux till tv-kanalen CNews.

Griveaux uppmanade även Gula västarna att vara ”förnuftiga” då säkerhetsstyrkorna befinner sig på högsta beredskap. Han hänvisade även till att president Emmanuel Macron så sent som i måndags gått med på flera skattelättnader för att blidka protesterna.

2 tim
Polisen efterlysning av Cherif Chekat (t v). TT
Dådet i Strasbourg

Hundratals poliser söker efter misstänkt 29-åring

Hundratals poliser deltar i sökandet efter 29-årige Cherif Chekat, som misstänks ha utfört attacken vid en julmarknad i Strasbourg på tisdagskvällen.

Mannen, som enligt åklagare ska ha skrikit ”Allahu Akbar” (Gud är störst) i samband med dådet, hade flera domar bakom sig och stod på en lista över misstänkta extremister, skriver AFP.

Grannar i området Cite du Hohberg – där Chekat vuxit upp – hade inte fått uppfattningen att han radikaliserats men säger att han tillbringat en stor del av de senaste åren i fängelse.

– Det är en chock. Vi frågar oss själva varför det här händer, det här är ett lugnt område, säger en tonåring, som beskriver sig själv som bekant med den misstänkte, till Reuters.

Igår 19:38
Läs mer om Dådet i Strasbourg