Årets bästa spel: Historia, sci-fi-dystopi och bilnörderi
Omni sammanfattar spelåret 2022 genom att uppmärksamma tio titlar som förekommer på flera av kritikernas listor över årets bästa spel.
Elden Ring
Den legendariske japanske spelkreatören Hidetaka Miyazakis mörka fantasyäventyr är inte bara ett av årets största spel – utan också ett av de mest hyllade. Med stöd av George RR Martin har den mytomspunna studion FromSoftware skapat en värld full av drakar och magi, som de flesta kritiker förlorade sig i år. ”Elden Ring är ett mästerverk som redan befäst sig som en del av spelhistorien”, skriver NPR:s Keller Gordon.
Immortality
Marissa Marcel spelade in tre filmer – men ingen av dem nådde någonsin vita duken, och skådespelaren är själv försvunnen. I ”Immortality” är det upp till spelaren att lista ut vad som hänt, genom att söka ledtrådar i råmaterialet. Svenska Charlotta Mohlin gör en av spelårets mest hyllade roller, i vad IGN:s redaktion beskriver som en ”trollbindande berättelse olikt något annat som vi upplevt 2022, eller något annat år”.
Gran Turismo 7
Nio år har gått sedan det senast släpptes ett spel i Sonys klassiska racingserie, och få tycks ha blivit besvikna på ”Gran Turismo 7". Här finns hundratals minutiöst och mödosamt återskapade fordon för världens bilentusiaster – från Ford till Ferrari. New Yorkers Simon Parkin beskriver det som ”en hyllning till vad som kan vara de fossildrivna bilarnas sista år”.
Pokémon Legends Arceus
Det är inte lätt för en så klassisk spelserie som Pokémon att överaska spelare, och det verkar vara just därför som ”Pokémon: Arceus” tar plats på så många av kritikernas listor. Spelet utspelar sig långt bak i tiden, innan människorna lärt sig leva sida vid sida med varelserna. Det här är ett spel som vänder och vrider på vad det innebär att vara en Pokémontränare, menar Polygons Ana Diaz.
Pentiment
När en besökande baron mördas i den till synes stillsamma lilla byn Tassing i tidiga 1500-talets Bavaria är det upp till konstnären Andreas Maler att ta reda på vem som ligger bakom. Vad som följer är ett mysterium som sträcker sig över 25 år, Som tycks ha gjort många av världens kulturskribenter till historienördar. ”Pentiment” är ett spel som erbjuder ett ”underbart gripande fönster in i historien”, tycker The Guardians Lewis Packwood.
Citizen Sleeper
Få spel tycks ha väckt så många politiska och filosofiska frågor hos kritikerna som science ficton-dystopin ”Citizen Sleeper”. Här tar spelaren kontroll över en ”sleeper”, en person vars medvetande placerats i en konstgjord kropp som ägs av dess arbetsgivare. ”Citizen Sleeper” är ett spel om vad det innebär att existera, skriver Nicole Clark för Polygon.
Neon White
Skjutspel, plattformsspel, kortspel. ”Neon White” blandar många spelmekaniker, och utmanar spelaren att ta sig igenom en bana så fort som möjligt – för att besegra vänner och familjemedlemmars tider. Det räcker med att ge det 30 minuter för att vara fast i veckor, skriver NME:s Jordan Oloman.
God of War: Ragnarök
Att skapa en värdig uppföljare till tokhyllade ”God of War” var ingen lätt uppgift, men både kulturskribenter och spelare tycks minst sagt vara nöjda med ”God of War: Ragnarök”. Krigsguden Kratos och hans son Atreus är tillbaka bland asagudarna, i ett actionäventyr som Washington Posts spelredaktion beskriver som en av de bästa spelberättelserna någonsin.
Marvel Snap
”Marvel Snap” är ett ovanligt inslag på flera listor, då det är ett av få mobilspel som slagit sig in i kritikernas hjärtan. Flera ”Hearthstone”-veteraner har varit med och skapat kortspelet, som är fyllt av både välkända och obskyra superhjältar. CNN:s Ural Garrett skriver att ”Marvel Snap” påminner oss om hur högkvalitativt ett mobilspel kan vara.