Hem
Bild från Aceh-provinsen/Arif Munandar (TT)

Arif vaknade i liksäck: Nu vill han skydda sin by

Fyra dagar efter tsunamin 2004 vaknade Arif Munandar i indonesiska Aceh-provinsen i en liksäck. Den mirakulösa överlevaren förlorade 24 familjemedlemmar i katastrofen och bodde sex år i flyktingläger.

I dag, 49 år gammal, jobbar Arif Munandar med radiokommunikation på Acehs katastrofmyndighet och ser det som sitt kall att underhålla sin bys varningssystem.

I julhelgen är det 15 år sedan jordbävningen i Indiska oceanen som orsakade en tsunami som dödade fler än 230 000 människor i Sydostasien.

Säkerheten är högre i dag men fortfarande saknas tillräckligt många tsunamibojar och det finns brister i hur realtidsdata hanteras.

bakgrund
 
Jordbävningen i Indiska oceanen 2004
Wikipedia (sv)
Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 var den jordbävning som ägde rum under Indiska oceanen den 26 december 2004 och uppmättes till 9,1–9,3 på momentmagnitudskalan, vilket gör den till det 3:e kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin. Skalvet orsakade flera enorma flodvågor, en tsunami, som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. De länder som drabbades värst var Indonesien (speciellt Aceh), Sri Lanka, Thailand och Indien. 220 000–300 000 människor miste livet, och över 5 miljoner beräknas ha blivit helt hemlösa eller tvingats fly. Katastrofen var unik såtillvida att den slog oerhört hårt även mot länder utanför de egentliga katastrofområdena. Bland kanske så många som 300 000 dödsoffer fanns även tusentals västerländska turister. Sverige var med 543 dödsoffer och cirka 1500 skadade troligen det hårdast drabbade landet utanför Asien men även bland finländare, tyskar, engelsmän, danskar med flera krävde katastrofen hundratals offer. Jordbävningskatastrofen är en av de svåraste naturkatastroferna som drabbat världen det senaste seklet.

Aceh

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen