Yvonne Ekelund med Hedonizt under distansritten ROLAND THUNHOLM / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

Arrangörsmiss i VM-starten – sträcka fick strykas

Ryttar-VM i USA inleddes med en arrangörsskandal. Mitt under den första delsträckan i distansritten stoppades tävlingen och ryttarna kallades tillbaka. Detta sedan en del ekipage fått fel information vid starten, skriver TT.

– Det var katastrof i starten, hästar leddes åt fel håll, alla passerade inte över startlinjen och sådana saker, säger Maria Svensson, veterinär för distanstruppen, till tidningen Ridsport.

Det hela slutade med att den första sträckan helt ströks.

Toppnyheter

Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Upplands-Bro

Uppgift: Hämnddrama med tvillingar – en anhållen

Den person som gripits misstänkt för inblandning i den dubbla dödskjutningen i Upplands-Bro är enligt uppgifter till Aftonbladet tvillingbror till en av de två ihjälskjutna personerna. Han ska enligt uppgifterna ha skjutit ihjäl det andra offret som hämnd för broderns död, minuter efter den första skjutningen.

De två ihjälskjutna personerna hittades i närheten av en förskola i natt och delar av skolgården har spärrats av för undersökning, skriver Expressen.

3 tim
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Upplands-Bro

Skolgård delvis avspärrad: ”Många är oroliga”

De två ihjälskjutna personerna i Upplands-Bro hittades i närheten av en förskola och delar av skolgården har spärrats av för undersökning, skriver Expressen.

Polisen har talat med lärare på skolan som säger att många är oroliga efter det som hänt, skriver tidningen.

Förskolan håller stängt under dagen, rapporterar SVT Nyheter. Enligt uppgifter till kanalen kan skjutningen kopplas till en skjutning i Upplands-Bro för en vecka sedan.

Polisen söker vittnesuppgifter och uppmanar alla som sett något att höra av sig till 114 14.

Idag 07:16
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Upplands-Bro

Två ihjälskjutna nära förskola i Upplands-Bro

Två personer har dött efter en skottlossning i Upplands-Bro i natt, rapporterar flera medier. Personerna hittades utomhus men är inte identifierade av polisen, skriver Expressen. I samband med insatsen grep polisen en person i närheten.

– Personen är misstänkt för delaktighet i de två morden, säger Kjell Lindgren, presstalesperson hos polisen, till SVT Nyheter.

Ett vittne berättar för Aftonbladet att man hört många skott.

– Det var säkert 10—15 skott totalt. Först hörde jag två och några minuter senare ett tiotal till, säger vittnet.

En förundersökning om mord har inletts.

Idag 04:34
Läs mer om Dödsskjutningen i Upplands-Bro
Maja Dahlqvist från dagens sprintkval. LISI NIESNER / TT NYHETSBYRÅN
Skid-VM i Österrike

Maja Dahlqvist briljerade i sprintkvalet – var snabbast

Maja Dahlqvist, 24-åringen från Falun, var snabbast av alla i dagens sprintkval. Men även Stina Nilsson, Hanna Falk och Jonna Sundling tog sig vidare, rapporterar SVT Sport.

– Maja Dahlqvist gör sitt bästa kval i livet, säger expertkommentator Anders Blomquist i SVT:s sändning.

Dahlqvist själv är förvånad över att det gick så bra.

– Leder jag? Så bra kändes det inte tycker jag, säger hon till SVT.

2 tim
Viktor Thorn under herrarnas sprint kval vid skid-VM i Seefeld. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skid-VM i Österrike

Starkt sprintkval för Thorn: ”Bästa i karriären”

Viktor Thorn, Calle Halfvarsson och Oskar Svensson tog sig vidare i dagens sprintkval i VM. Thorn överraskade stort och var tillsammans med ryssen Sergej Ustiugov snabbast av alla, skriver TT.

– Det är ett fantastiskt kvalåk. Det är ett av hans bästa lopp i karriären, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Även Halfvarsson gjorde ett bra åk. Han fick den tredje bästa tiden, före norska guldfavoriten Johannes Høsflot Klæbo.

2 tim
Läs mer om Skid-VM i Österrike
Sveriges ambassadör i Kina Anna Lindstedt. Arkivbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Nya uppgifter: Lindstedt kallades hem omedelbart

UD kallade omedelbart hem Kinaambassadören Anna Lindstedt efter att Angela Gui, Gui Minhais dotter, ringt för att berätta om mötet hon haft med Lindstedt och kinesiska representanter. Det erfar DN med hänvisning till en person med god insyn i fallet.

– Historien ansågs mycket allvarlig, och reaktionen blev omedelbar. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger källan.

Enligt DN:s uppgiftslämnare såg UD mycket allvarligt på Guis berättelse och hon ombads att komma till Stockholm.

Under det omtalade mötet ska Angela Gui ha pressats av kinesiska representanter att inte tala med svenska medier om mötet.

3 tim
Arkivbild. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Gui Minhai

”Kommer UD markera för vikten av fria medier?”

Opinion Svenska publicister är djupt oroade över journalisters möjlighet att rapportera från Kina och en rad andra länder. Detta med anledning av uppgifter om att kinesiska representanter försökt tysta svenska mediers rapportering om fallet Gui Minhai under ett möte med Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt.

I en debattartikel på Expressen vänder sig Branschorganisationen Utgivarna direkt till Margot Wallström (S) och undrar om hon och UD känner till om det tidigare förekommit sådana här krav i relationer mellan Kina eller andra länder.

”Kommer utrikesministern eller UD att agera för att markera vikten av fria medier med anledning av de misstankar som väckts i samband Anna Lindstedts agerande?”, står det i debattartikeln.

5 tim
Gui Minhai/Hotel Sheraton i Stockholm TT
Fallet Gui Minhai

Affärsman på mötet har haft svenska kontakter förr

En av de affärsmän som var med under mötet med fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui på Sheraton Hotel i Stockholm har flera gånger tidigare haft kontakter med företrädare för det offentliga Sverige, skriver GP.

Mannen, Kevin Liu, var bland annat med när statsminister Stefan Löfven besökte Kina tillsammans med en näringslivsdelegation 2017. Senare samma år levererade han ett personligt brev från landshövdingen i Uppsala Göran Enander till guvernören i den kinesiska Jiangsu-provinsen. Liu har också varit inblandad i ett samarbete mellan Uppsala universitet och ett universitet i just Jiangsu-provinsen.

– Han var väl lite sändebud, kan man säga. Jag ställde den frågan till Uppsala universitet och vi var aldrig riktigt klara med hans roll i det hela faktiskt, säger Göran Enander.

Igår 20:11
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Två personer får sina frisyrer fixade för att likna Trump och Kim / Drink med USA:s och Nordkoreas flagga.  TT
Nordkoreakrisen

Förbereder sig med ökad säkerhet, drink och frisyrer

I Hanoi pågår just nu förberedelser inför mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Bland annat serverar barer drinkar under namn som ”Peace Negroniations” och en frisersalong erbjuder kunder gratis klippningar för de som vill ha Kims eller Trumps frisyrer, skriver The Independent.

– Hanoi är en fredens stad. När Donald Trump och Kim Jong-Un bestämde sig för att komma hit för att tala om att återinföra fred, tänkte jag att jag vill göra något för att visa att Hanois invånare välkomnar mötet, säger frisören Le Tuan Duong till tidningen.

Inför mötet har även säkerheten höjts på en tågstation vid den vietnamesiska gränsen mot Kina, skriver Reuters. Enligt tidigare spekulationer kommer Kim att anlända dit med tåg.

1 tim
 Kim Jong-Un TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Spekulationer: Kim kan resa till toppmötet med tåg

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan komma att resa till Hanoi, där toppmötet mellan honom och USA:s president Donald Trump ska hållas, landvägen genom Kina.

Spekulationerna satte fart efter att en vietnamesisk källa med insyn i planeringen av toppmötet uppgett för AFP att en nordkoreansk delegation reste med tåg i gränstrakterna mellan Kina och Vietnam.

Enligt källor till den Seoulbaserade tidningen NK News kan en tågresa genom Kina dock bli ett problem för kinesiska höghastighetstågen eftersom den nordkoreanske ledarens tåg går långsammare.

19 feb
Läs mer om Nordkoreakrisen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

Förslag: Sondmatning och andning ska ge assistans

Regeringen anser att sondmatning och andning ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS och föreslår en lagändring som är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Det berättar socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Förslaget ska rätta till brister som lett till att barn nekats hjälp.

– Att en grupp med stora behov, ofta barn, har fått beskedet att deras behov av hjälp med andning och sondmatning inte har gett rätt till personlig assistans, säger Hellengren enligt SVT Nyheter.

Ett 50-tal barn bedöms ha fått indragen assistans på grund av den nuvarande tolkning av lagen.

I slutet av maj 2016 tillsatte regeringen en utredning för att få stopp på de skenande kostanden för LSS, vilket ledde till att Försäkringskassan började tillämpa strängare bedömningar och många nekades därmed assistans.

Idag 07:40
Pia Steensland (KD). Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

M och KD om assistanslag: Ett viktigt första steg

M och KD lyfte i december att sondmatning och andning ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS. I partiernas statsbudget fanns 350 miljoner kronor avsatta för en sådan ändring, skriver TT.

Pia Steensland, KD:s talesperson för funktionshinderfrågor, anser att förslaget är ett viktigt första steg i att förbättra LSS. Hon påpekar samtidigt att det är viktigt att säkerställa att hela stödinsatsen räknas som ett grundläggande behov.

– I dag är det tolkningar som gör att bara vissa delar av sondmatning, till exempel av och på med knappen, räknas, säger hon till TT.

5 tim
Maria Persdotter, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

Oro för att ny assistanslag inte kommer tillämpas

Maria Persdotter, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar, säger till TT att hon tycker att det var på tiden att regeringen lägger fram förslaget om att ändra LSS. Detta så att andning och sondmatning ses som grundläggande behov och därmed ge rätt till personlig assistans.

Men hon orolig för att den nya lagstiftningen inte kommer att tillämpas.

– Här gäller det att regeringen talar om för myndigheterna att de måste följa lagen för det gör inte Försäkringskassan i nuläget, säger Persdotter till TT.

5 tim
Läs mer om Debatten om assistans