Arteta kramar om Mesut Özil efter matchen. JOHN SIBLEY / TT NYHETSBYRÅN
Premier League 19/20

Arteta tog första segern mot ett håglöst Man United

Arsenals nye tränare Mikel Arteta tog i kväll sin första seger med klubben när Manchester United besegrades med 2–0 hemma på Emirates.

Londonlaget tog tag i matchen från start och gjorde 1–0 redan i den åttonde minuten genom Nicolas Pepe. Pepe hade sedan ett skott i stolpen innan mittbacken Sokratis tryckte in en hörna i början av andra halvlek.

United gjorde en riktigt slät figur och sågades av Erik Niva i Viasats studio efter matchen.

– Det här var oerhört torftigt. Extremt initiativlöst. 

Dagens resultat

Newcastle 0–3 Leicester

Watford 2–1 Wolverhampton

West Ham 4–0 Bournemouth

Manchester City 2–1 Everton

Norwich 1–1 Crystal Palace

Arsenal 2–0 Manchester United

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Teneriffa. Arkivbild. Marianne Løvland / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Över 1 000 turister sätts i karantän på Teneriffahotell – flera svenskar drabbade

Över 1 000 turister har satts i karantän på ett hotell på Teneriffa med anledning av att en turist på orten testat positivt för det nya coronaviruset, rapporterar NRK med hänvisning till spanska medier.

Den misstänkt smittade mannen, en italiensk läkare på semester, blev omedelbart körd till sjukhus och isolerades. Proverna har förts till Madrid för ytterligare analys, skriver Reuters.

Resebolaget Tui uppger för TV4 Nyheterna att minst två svenskar bor på hotellet.

1 tim
Skådespelarna Tom Cruise, Simon Pegg and Angela Bassett.  Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filminspelning med Cruise pausas av virusrädsla

Inspelningen av den sjunde ”Mission: Impossible”-filmen i Italien stoppas av rädsla för spridningen av det nya coronaviruset, rapporterar flera internationella medier.

Enligt The Wrap hade produktionen planerat för en tre veckor lång inspelningsperiod i Venedig.

– Vi vidtar försiktighetsåtgärder för att garantera säkerheten och välbefinnandet för alla som arbetar med filmen, säger en talesperson för filmbolaget Paramount.

Enligt filmbolaget hade filmens stjärna Tom Cruise inte rest till Italien. De skådespelare och medarbetare som är på plats i landet får åka hem till dess att produktionen kan återupptas.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Polis och räddningstjänst på plats där händelsen inträffade.  Uwe Zucchi / TT NYHETSBYRÅN
Bilattacken i Volkmarsen

18 barn skadade efter att bil körde in i folkmassa

Den bilförare som i går körde in i en folkmassa i den tyska staden Volkmarsen skadade 52 personer varav 18 barn.

– Av de skadade vårdas 35 personer fortfarande på sjukhus, uppger den tyska polisen enligt AFP.

Bilföraren, en 29-årig man, skadades själv i samband med att han körde in i folkmassan. Han kunde gripas och är misstänkt för mordförsök. Det är dock fortfarande oklart vad för motiv som ligger bakom händelsen.

15 min
Bild från Volkmarsen.  Swen Pfortner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Föraren har inte förhörts – uppges ha varit berusad

Bilföraren som skadade omkring 30 personer genom att köra in i en folkmassa i tyska Volkmarsen under måndagen ska ha varit kraftigt berusad, enligt flera tyska medier.

Det finns ännu inget uppenbart motiv. Enligt en lokal tv-kanal finns det än så länge ingenting som tyder på att det handlar om en ”politisk eller extremistisk handling”.

Även föraren skadades vid händelsen. Han har därför inte kunnat förhöras.

Igår 20:36
Bild från platsen.  Uwe Zucchi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bilföraren tros ha kört in i folkmassan medvetet

Minst 30 personer har skadats sedan en bilförare kört in i en folkmassa vid en karneval i den tyska orten Volkmarsen i regionen Hesse, skriver tyska Bild. En tredjedel av dem bedöms vara allvarligt skadade.

Enligt vittnesuppgifter ska flera av de skadade vara barn. Vittnen säger också att bilen ska ha kört igenom avspärrningar i full hastighet.

Händelsen inträffade omkring 14.30 och föraren har gripits. Polisen uppger för tyska Hessenschau att föraren troligtvis kört in i folkmassan medvetet. Det utreds som mordförsök och det är oklart vilket motivet är.

Igår 16:25
Läs mer om Bilattacken i Volkmarsen
Utrikesminister Ann Linde  FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Utrikesministern: ”Kräver att Gui Minhai släpps fri”

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar fängelsedomen mot bokförläggaren Gui Minhai i en intervju med P1-morgon.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kräver att han släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och sin familj, säger hon i programmet.

Linde förnekar även uppgifterna från kinesiska utrikesdepartementet om att Gui Minhai avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

Enligt Linde kräver UD nu att få tillträde till den fängslade bokförläggaren för att kunna ge honom det konsulära stöd som han har rätt till.

2 tim
Illustration av Gui Minhai. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige får inte besöka Gui – Kina skyller på viruset

Svenska diplomater ser inte ut att få möjlighet att besöka den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, skriver Reuters.

Det kinesiska utrikesdepartementet höll i dag en pressträff där man fick flera frågor om fängelsedomen mot den svensk-kinesiske bokförläggaren. På frågan om Sverige kommer att få träffa Gui svarade talespersonen Zhao Lijian att konsulära besök har stoppats på grund av utbrottet av det nya coronaviruset.

Utrikesminister Ann Linde säger till TT att hon kräver att Sverige får konsulärt tillträde till Gui Minhai. Hon avfärdar också kinesiska myndigheters påståenden om att Gui har avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

22 min
Demonstranter sätter upp ett foto av  Gui Minhai vid en demonstration i Hongkong.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bokförläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse, enligt ett pressmeddelande från en domstol i staden Ningbo i Kina. Enligt domstolen döms Gui Minhai för att ha försett utländsk makt med underrättelser.

Den svenske förläggaren ska enligt domstolen inte överklaga domen, rapporterar flera medier.

Gui Minhai drev ett bokförlag i Hongkong och fängslades 2015. Året efter släpptes han och sattes sedan i en form av mild husarrest i staden Ningbo. I januari 2018 greps han åter när han satt på ett tåg med två svenska diplomater för att besöka en läkare.

Enligt SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten uppger det kinesiska utrikesdepartementet att Gui Minhai är kinesisk medborgare och inte svensk och att han därför dömts enligt kinesisk lag.

4 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Bild på Gui Minhai. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kina vill förolämpa och förödmjuka Sverige”

Bokförläggaren Gui Minhai har dömts i en ”låtsasrättegång” där myndigheterna bestämt på förhand vad de vill göra. Det säger hans vän, Kinaforskaren Magnus Fiskesjö.

– Det är oväntat och skamlöst, en förolämpning mot Sverige, säger han till TT.

Så sent som förra veckan krävde 30 kulturpersonligheter att Gui skulle friges. Fiskesjö ser nattens dom som ett försök av Kina att sätta Sverige på plats.

– De har tydligen bestämt sig för att Sverige ska straffas, Sverige ska läggas i sträckbänk, Sverige ska förödmjukas. Det är ju så här de arbetar, säger han.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på domen mot Gui Minhai
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. HEIDI LEVINE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Ledare: Alla måste preppa för att stanna inomhus

Opinion Coronaviruset och den svenska sjukvården står i fokus för flera ledarsidor på tisdagen.

Sydsvenskans huvudledare ifrågasätter hur god den svenska beredskapen för ett större utbrott av coronaviruset verkligen är.

I ledartexten pekar man bland annat på att antalet vårdplatser är begränsat och att det skulle ta både tid och resurser i anspråk att anpassa vården för att klara av fler än 100 svårt sjuka coronapatienter i Sverige.

”Var och en behöver – utan att drabbas av panik – se till att ha mediciner och mat för att klara en tid i hemmet utan att gå ut”, argumenterar man.

Dagens Nyheters ledarsida är mindre pessimistisk på den punkten och skriver att Sveriges har ett fungerande sjukvårdssystem.

Däremot varnar man för att lita på den kinesiska regimen vad gäller statistik och prognoser.

Sjukvården står i fokus även i Ann-Charlotte Marteus ledare i Expressen, som applåderar det faktum att personalen inom vården nu har börjat säga ifrån mot orimliga arbetsvillkor.

”Kvinnor i välfärden måste larma och klaga innan de går in i ett smärthelvete eller i väggen - inte efteråt”, skriver Marteus.

18 min
Björn Olsen. TT/SVT
undefined

Professor: Det som händer i Italien kan hända även här

Coronaviruset sars-cov-2 hade kunnat få nästan lika stor spridning i Sverige som det fått i Italien, där över 200 personer smittats. Det säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, i SVT:s Aktuellt.

– Vi har kanske lite annorlunda sätt att fånga upp tidigt smittade än i Italien, men det här dök ju upp som en bomb från klar himmel, säger han.

Han menar att viruset fått en ”okontrollerad spridning” i både Europa och Asien och drar sig inte för att kalla det för en pandemi. Statsepidemiologen är inte fullt lika orolig, även om han anser det vara oroväckande lokalt i Italien.

– Jag tror att vi hade klarat det bättre, säger han.

Igår 22:44
Viruset analyseras på ett labb i Glasgow. Illustrationsbild. JANE BARLOW / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare: Desinformation att vi har god beredskap

Opinion Sveriges beredskap för att hantera en stor spridning av det nya coronaviruset covid-19 i är inte god, trots regeringens intygande i dag om att så är fallet. Det anser den tidigare smittskyddsläkaren i Uppsala län, Staffan Sylvan, i ett inlägg på Expressens debattsida.

Han hänvisar bland annat till Socialstyrelsens kartläggning av landstingens beredskap som visar att bara hälften av dessa har analyserat vilka resurser de behöver för att hantera en händelse av den här typen.

”I dagsläget har våra sjukhus redan nu stora problem att ta emot och vårda akut sjuka patienter. Varför denna desinformation om vår beredskap?” skriver Sylvan.

Igår 17:03
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund