Hem

Artikelserie: Priset för vår hunger på avokado

Mexikanerna äter i snitt drygt 12 kilo avokado per person och år. De senaste decennierna har exporten ökat kraftigt. (Nick Wagner / AP)

Avokado är trendigt, hälsosamt och otroligt populärt. Dess framgång kan förklaras både av fruktens nyttighet, men också av smart marknadsföring.

Samtidigt har framgångarna lett till svåra utmaningar för både människa och miljö.

Artikelserien är exklusiv läsning för medlemmar i Omni Mer. Just nu får du Omni Mer i 2 månader för bara 9 kronor. Därefter halva priset i ytterligare 6 månader. Testa Omni Mer i lugn och ro utan bindningstid och spara hundratals kronor på din första tid som medlem.

Del 1: Super Bowl och fett – så gjorde avokado succé

2030 beräknas avokado vara världens mest kommersialiserade frukt. Men hur gick det till när den blev en succé, och avokadotoast hamnade på varje meny hos varje trendigt kafé?

I den första delen av artikelserien tittar vi närmare på framgångsfaktorerna.

Del 2: Odlare pressas mellan tullhot och kartellernas våld

Att avokadon blivit en exportframgång har gett viktiga inkomster till fattiga och våldsutsatta områden i Mexiko. Men där pengarna finns, dit kommer också kartellerna. Dessutom pressas odlarna av Trumps tullhot.

I den andra delen tittar vi närmare på de ekonomiska utmaningarna.

Del 3: Vattenbrist och avskogning – priset naturen tvingas betala

Den enorma efterfrågan på avokado har en baksida som kan kopplas till några av vår tids stora ödesfrågor: klimatförändringarna och vattenbristen.

I den tredje delen tittar vi närmare på de ekologiska effekterna.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen