Bilder från Malmö tidigt på tisdagsmorgonen.  TT
Sommarvädret

Åskovädret håller i sig – men sedan kommer solen

Ett åskoväder har dragit in över stora delar av Svealand under torsdagsmorgonen och under eftermiddagen och kvällen väntas regnet fortsätta falla i stora mängder. Det rapporterar TT.

Men ruskvädret kommer inte att hålla i sig mycket längre – redan i morgon börjar skurarna att avta. Till helgen ser det sedan ut att bli soligt väder från Skåne upp till Medelpad, med temperaturer på mellan 20 och 23 grader.

Toppnyheter

TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Aktivist släppt ur fängelse efter massiva protesterna

Aktivisten Joshua Wong som var en av frontfigurerna i stora protester i Hongkong för demokratiska rättigheter 2014 har släppts ur fängelse i förtid, rapporterar flera medier.

Beskedet om Wongs frigivning kommer efter fortsatta protester mot Hongkongs ledning och tolkas som ett försök att lugna ner situationen.

Demonstranter fortsätter kräva Hongkongledaren Carrie Lams avgång efter att hon har försökt driva igenom en lag som gör att Hongkongs invånare kan bli utlämnade till Kina i rättsprocesser.

Wong anslöt sig till kravet så fort han släppts.

2 tim
Människor sover på gatan i Hongkong i protest.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyst om Hongkong-protester i Fastlandskina

I statliga medier i Kina är det tyst om protesterna i Hongkong, skriver AFP.

De medier som rapporterar om kritiken mot lagförslaget att utlämna Hongkongs invånare till Fastlandskina nämner knappt de massiva folkliga protesterna som pågår på Hongkongs gator.

I stället rapporterar medierna främst om att Hongkongs ledare Carrie Lam pausat införandet av lagen och att hon kommer ta frågan vidare. I kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad skrivs till och med att de flesta Hongkongbor står bakom lagförslaget.

1 tim
Demonstranter/Carrie Lam. TT
undefined

Hongkongs ledning ber om ursäkt: ”Lovar att lyssna”

Hongkongs ledare Carrie Lam ber nu om ursäkt för att hennes administration försökte driva igenom den kritiserade lagen som skulle göra det lättare att lämna ut Hongkong-bor till Kina, skriver AFP.

I ett uttalande skriver Lam att ledningen medger att hanteringen av den nya lagen har haft brister som lett till konflikt och stort missnöje bland många medborgare.

”Ledningen ber medborgarna om ursäkt lovar att ärligt och ödmjukt lyssna på kritiken”, står det i uttalandet.

Enligt Sky News kommer det kriterade lagförslaget nu att skrotas helt.

Igår 13:37
Läs mer om Hongkongprotesterna
Bilar kör genom de mörka gatorna. Tomas F. Cuesta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oklar orsak till elavbrottet – presidenten lovar utreda

Argentinas president Mauricio Macri lovar en grundlig utredning efter det enorma strömavbrott som tidigt på söndagen drabbade i princip hela landet, skriver Reuters. Dessutom slogs strömmen ut i hela Uruguay och även andra länder drabbades i mindre skala.

Enligt Macri berodde avbrottet på ett fel i landets kustnära elnät, men exakt vad som orsakade felet är ännu inte känt.

På eftermiddagen lokal tid hade ungefär halva landet fått tillbaka strömmen, men enligt elbolaget Edesur kommer det att dröja ytterligare flera timmar innan strömmen är tillbaka överallt.

Igår 19:58
Butiker har tvingats att hålla stängt på grund av avbrottet. Tomas F. Cuesta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hade det här skett en vardag hade det varit kaos”

Det var tur att det massiva strömavbrottet som i princip slog ut elen helt i både Argentina och Uruguay inträffade på en söndag, säger Buenos Aires-bon Silvio Ubermann till AP.

– Hade det här skett på en vardag hade det varit kaos, säger han.

Han berättar att strömmen då och då försvinner sommartid på grund av hög förbrukning, men att han aldrig varit med om ett såhär stort avbrott.

Pedro Salinas som arbetar på restaurang beklagar att avbrottet kom just när Argentina firar fars dag och många restauranger har varit fullbokade, skriver AFP.

Det argentinska elbolaget Edesur har meddelat att man arbetar på att åtgärda problemet och på en del håll har strömmen redan återkommit. Uruguayanska UTE säger hela deras system har återställts från grunden.

Igår 16:23
Läs mer om Strömavbrottet i Latinamerika
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Hedvig Lindahl, arkivbild. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Lindahls sysslolöshet bryts: ”Bra att ha vilat upp sig”

Svenska fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl har i princip fått stå syssloslös under de två första VM-matcherna men på torsdag väntar USA och därmed ett annat läge.

– Det är väl bra att ha vilat upp sig inför USA, säger Lindahl inför matchen mot världens bästa fotbollsoffensiv.

Sveriges lagkapten Caroline Seger håller med.

– Det är definitivt ett helt annat motstånd, ett av världens bästa lag, som vi kommer att möta. Det blir en rolig match, men definitivt en match som vi säkert kommer att behöva jobba väldigt hårt för att vinna.

17 min
Caroline Seger/USA Bildbyrån
undefined

Psykkriget i gång: ”Visar att de har respekt för oss”

Sverige slog USA i gruppspelet i VM 2011, spelade 0–0 i gruppspelet 2015 och slog ut amerikanskorna i OS-kvartsfinalen 2016. På torsdag möts man i en ren gruppfinal.

I matchen mot Chile vilade amerikanskorna flera stjärnor. Det svenska lägret tolkade det som ett tecken på att de vill ha stjärnorna utvilade till på torsdag.

– Att de vilar sju spelare är definitivt ett tecken på deras respekt för oss, säger Kosovare Asllani till Sportbladet.

USA:s anfallare Alex Morgan var en av dem som vilades.

– Jag håller inte med om det, säger hon till till tidningen när hon får höra vad Asllani sagt.

Igår 19:36
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

”Svårt att förstå varför så många hatar det här laget”

”Varför älskar ni att hata Sverige så mycket?” skriver Expressens krönikör Tomas Petterson efter segern mot Thailand. Pettersson beskriver hur det vällde in kritik och sågningar från läsare under tidningens direktrapport.

”Och detta efter en VM-match som Sverige vunnit med solklara 5-1. Jag har nog faktiskt aldrig varit med om något liknande.”

Sportbladets Simon Bank skriver att svenska supportrar har anledning att vara oroliga. Visserligen var svenskorna helt överlägsna mot Thailand, men det betyder ingenting när USA står på andra sidan i nästa match.

”Att Fridolina Rolfö skickar upp ett skott från 20 meter mot ett thailändskt försvar väger inget när hon ska mäta sig med ett av världens fysiskt starkaste försvar.”

Igår 16:49
Läs mer om Fotbolls-VM
Nyamko Sabuni t.v. Angela Merkel och David Cameron t.h. TT
Jakten på ny L-ledare

Ledare: Mångkultur bör ifrågasättas av liberaler

Opinion Vilka ideologiska vägval borgerligheten, och då inte minst Liberalerna, bör ta avhandlas på flera ledarsidor på måndagsmorgonen.

Redan år 2010 beskrev Tysklands förbundskansler Angela Merkel det mångkulturella samhället som misslyckat, skriver DI:s PM Nilsson. Vid samma tid ifrågasatte Storbritanniens tidigare högerledare David Cameron mångkulturalismen utifrån en liberal utgångspunkt. Det är mot denna bakgrund som L-ledarkandidaten Nyamko Sabunis uttalanden på området ska ses, menar han – och välkomnar hennes uttalanden om att samhället behöver en känsla av samhörighet, ”ett kitt”.

”Hon bör fortsätta debatten om L väljer henne till partiledare”, skriver han.

Aftonbladets Pernilla Ericsson skriver att invandringens kostnad har blivit en mindre fråga för högern efter att antalet asylsökande har minskat. ”Nu är det människors hårfärg och hudfärg och matkultur som stör dem”, skriver hon.

1 min
Nyamko Sabuni. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni tar hem ytterligare tre distrikt – och tackar

Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni får stöd av ytterligare tre länsförbund: Gotland, Västerbotten och Jönköping. Detta efter att de tunga distrikten Västsverige och Skåne gett henne sitt stöd.

Nu kommenterar hon själv dagens besked i ett Facebookinlägg.

”Tillsammans som ett lag skapar vi ett starkare parti med många profiler. Stort tack”, skriver hon enligt Expressen.

Samtidigt säger hennes motståndare Erik Ullenhag till tidningen att han är tacksam för det stöd han hittills fått.

Igår 20:47
Robert Hanna/Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. TT
undefined

L-toppen till kandidaterna: Ställ er bakom Sabuni nu

Efter att de tunga länsförbunden Västsverige och Skåne meddelat sitt stöd för Nyamko Sabuni som ny partiledare för L uppmanar riksdagsledamoten Robert Hannah de andra kandidaterna att backa, skriver Expressen.

Hannah vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson ställer sig bakom Sabuni.

– Allt annat är otänkbart. Om så pass många länsförbund väljer Nyamko Sabuni så uppmanar jag de andra kandidaterna att backa och låta oss på ett enigt landsmöte välja henne, säger han till tidningen.

På ett extrainsatt landsmöte den 28 juni avgörs vem som tar över partiledarposten efter Jan Björklund.

Igår 16:18
Läs mer om Jakten på ny L-ledare