Återväxt oroar: ”S saknar kontroversiella röster”
Det finns en växande oro kring återväxten i Socialdemokraterna, bland opinionsbildare och partimedlemmar. Debattören Daniel Suhonen efterlyser exempelvis mer kontroversiella röster i ungdomsleden, säger han till DN.
– Var finns Socialdemokraternas Fredrick Federley eller Sara Skyttedal? Rörelsen längtar efter de personerna.
SSU:s Jonas Bergström är samtidigt bekymrad över det sjunkande stödet bland unga väljare.
– Vi har ett jättestort problem med unga väljare, då räcker inte att säga svenska modellen är jättebra. Man måste först kanske förklara vad den är, säger han till DN.
bakgrund
Den svenska modellen
Wikipedia (sv)
Den svenska modellen i dess moderna tappning växte fram under 1930-talet som en kompromiss mellan marknadsekonomiska/kapitalistiska intressen av ekonomisk tillväxt och lönsamhet och den av socialdemokrater och socialliberaler drivna socialpolitiska utjämningssträvanden, idén om folkhemmet, som resulterade i ett slags oskrivet samhällskontrakt. Modellen anses av flera historiker (Maths Isacson, Eva Österberg och Ulf Olsson) ha idémässiga rötter i en samförståndskultur i 1800-talets bonde- och brukssamhällen, men också (Jan O. Berg, Anders Kjellberg) i det tidiga 1900-talets första överenskommelser mellan arbetsmarknadsparterna, verkstadsavtalet 1905 och decemberkompromissen 1906.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen