Hem
John Ausonius i rättssalen. (Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ausonius ber om att få göra lögndetektortest

Livstidsdömde John Ausonius står åtalad för ett mord som inträffade i Frankfurt för 25 år sedan. Rättegången inleddes vid 9-tiden då han kom in med sin advokat i salen. Ausonius gav enligt TT ett samlat intryck och visade inga tecken på upprördhet och lät sig fotograferas utan protester.

Att han åtalats säger Ausonius är för att man behöver ”en syndabock” och ber att få genomföra ett lögndetektortest för att bevisa sin oskuld.
– Jag har gjort mina fel, men media har överdrivit. Jag hoppas att jag inte blir syndabock här, säger han enligt Aftonbladets rapportering.
Han läste upp en levnadsberättelse om det han kallar för sin ”grova och chockerande” kriminalitet som han anser att rätten behöver för att förstå honom. Han tycker att mycket som skrivits har gett en felaktig bild av honom som person.
Åtalet handlar om mordet på 68-åriga Blanka Zmigrod. Åklagaren har bland annat lagt fram att hon sköts på nära håll och att mördaren försvann på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska morden.

Artiklar

bakgrund
 
John Ausonius
Wikipedia (sv)
John Wolfgang Alexander Ausonius, född 12 juli 1953 på Lidingö, då folkbokförd som Wolfgang Alexsander Zaugg, även känd som Lasermannen, är en dömd svensk mördare och bankrånare. Från augusti 1991 till januari 1992 sköt han sammanlagt elva personer vid olika attentat i Stockholm och Uppsala. En dog; flera fick skador för livet. Det som offren hade gemensamt var mörkt hår eller mörk hudfärg. Ausonius använde till en början ett gevär med lasersikte, vilket gjorde att han fick tillnamnet "Lasermannen", lanserat av journalisten Richard Aschberg på Aftonbladet. Attentaten föranledde Sveriges största polisjakt näst efter Palmemordet. Efter sex månader greps Ausonius på bar gärning mitt under ett bankrån. Han dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och nio grova rån, men bevisen räckte inte för att fälla honom för samtliga åtalspunkter. Ausonius har under sin senare fängelsevistelse fått autismdiagnos, tidigare diagnostiserades han med antisocial personlighetsstörning. På grund av ett flertal byten av försvarsadvokat, som ledde till ett mycket utdraget rättegångsförfarande, fick Ausonius sitta häktad i 3,5 år.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen