Hem
Bild från 2019. Man vid grinden till koncentrationslägret Sachsenhausen i Tyskland. (Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN)

”Även utan pandemin blir vi färre överlevare varje år”

Coronapandemin präglar årets uppmärksammande av Förintelsens minnesdag – inte minst eftersom de överlevande som fortfarande är i livet alla tillhör den åldersgrupp som viruset slår hårdast mot.

Marian Turski, 94 år, överlevde Auschwitz men tvingas i år tillbringa årsdagen av förintelselägrets befriande isolerad i sin lägenhet i Warszawa.

– Även om det inte var någon pandemi skulle vi bli färre och färre överlevare varje årsdag, säger han under en Zoom-intervju med Reuters.

Auschwitz-Birkenau, i dag minnesplats och museum, har hållit stängt för besökare de senaste 160 dagarna på grund av pandemin.

Läs mer

bakgrund
 
27 januari 1945 är dagen för Auschwitzs befriande
Wikipedia (sv)
Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari årligen och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar antisemitism, intolerans, främlingsfientlighet och rasism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag. I Sverige högtidlighålls Förintelsens minnesdag av bland annat Forum för levande historia.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen