Arkivbild. Kampala. Ben Curtis / TT / NTB Scanpix
Sociala medie-skatten i Uganda

Avgift för sociala medier ska motverka ”skvaller”

Från och med den 1 juli måste ugandier betala en skatt på motsvarande 50 öre om dagen för att få använda sociala medier som Facebook och Whatsapp, rapporterar Ekot.

Beslutet fattades i parlamentet på torsdagen. Avgiften har lagts fram som ett sätt att öka skatteunderlaget och samtidigt komma åt problemet med skvaller på nätet. Den nya avgiften, som i folkmun kallas ”skvallerskatten”, väcker blandade känslor hos de personer Ekots utsända möter på Kampalas gator:

– Mina barn öppnar min telefon och ser en massa skräp och fake news, och skatten kommer göra så de som sprider sådant begränsas, säger Diana Kanyesigye, som är positiv till lagen.

Toppnyheter

Valet 2018 Överenskommelsen
Stefan Löfven.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Löfven: ”Har inga illusioner om att det här blir lätt”

Det nya regeringssamarbetet kommer att utsättas för prövningar under den kommande mandatperioden. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag har inga illusioner om att det här kommer att bli lätt. Vi kommer säkert att råka ut för saker vi inte har en aning om, som överraskar oss, säger Löfven.

I intervjun säger han också att han tror att Vänsterpartiet ”kände sig kränkta” av klausulen i regeringssamarbetet som säger att V inte ska få något inflytande. Men han förnekar att det har slutits ett hemligt avtal mellan V och S.

31 min
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Uppgörelsen kan beröra frågan om ränteavdraget

Den minst sagt heta frågan om minskat ränteavdrag kan ha kommit upp i uppgörelsen mellan S, MP, C och L, enligt Ekonomiekot Extra.

– I uppgörelsen pratar man om en omfattande skattereform. Partierna skriver inte rakt ut att det handlar om ränteavdraget men flera har gjort den tolkningen i veckan kring en formulering om att hushållens skulder ska minska och bostadsmarknadens funktionssätt förbättras, säger Ekonomiekots chef Anders Billing.

Harry Flam, professor och ordförande i Finanspolitiska rådet, säger att en reducering av ränteavdragen hade varit bättre än de kreditbegränsningar som man redan har infört, det vill säga amorteringskrav och lånetak.

Han säger att han hade föredragit högre fastighetsskatt på bostadsrätter men att det i dagsläget finns behov av en omfattande skattereform.

6 min
Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C). TT
Valet 2018 Överenskommelsen

MP och L ense om skolan: ”Höll pennan tillsammans”

Slutförhandlingarna i regeringsuppgörelsen ägde rum mellan 17 personer vid Bosön på Lidingö utanför Stockholm, enligt källor som SvD har pratat med. Spänningarna mellan partierna ska bland annat ha släppt när Jan Björklund (L) och Gustav Fridolin (MP), som båda varit utbildningsministrar, lyckades enas kring skolan.

– De höll typ i pennan tillsammans när skoldelen av överenskommelsen skrevs in i januariavtalet, säger en källa till tidningen.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Helg Intervjuer
Malala Yousafzai SAIYNA BASHIR / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Malala om studentlivet: ”Behandlas som en vän”

Som 17-åring blev Malala Yousafzai från Pakistan världsberömd när hon tilldelades Nobels fredspris, som den yngsta mottagaren någonsin. I en längre intervju med the Guardian berättar hon om tiden som har gått sedan dess.

I dag är Malala 21 och bosatt i Storbritannien. Hon säger bland annat att hon överraskades av den sexism som finns i västvärlden och att hon gläds över me too-rörelsen. Hon menar att när kvinnor i väst vågar öppna om om trakasserier stärker det kvinnor även i andra delar av världen.

Dessutom berättar hon om livet som student på universitetet i Oxford och säger att han hon skaffat sig många vänner.

– De behandlar mig inte som ”den där Malala”, utan som sin vän Malala, säger hon.

5 min
Anne Hathaway. VALERIE MACON / AFP
Helg Intervjuer

”Jag började gråta när jag träffade Julia Roberts”

Skådespelaren Anne Hathaway berättar i en intervju med New York Times om oron över att göra bort sig inför inspelningen av ”Oceans 8”.

– Jag tror att jag var orolig för att alla skulle tycka om varandra och i hemlighet inte tycka om mig och att jag skulle hamna utanför, säger Hathaway.

Efter att ha spelat mot Meryl Streep i ”Djävulen bär Prada” kan det inte vara någonting som kan skrämma Anne Hathaway?

– Jo, jag började gråta när jag träffade Julia Roberts, och det var inte 20 år sedan, det var nyligen.

Läs hela intervjun i länken nedan.

2 tim
Läs mer om Helg
Brexit Storbritanniens framtid
Gareth Fuller / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Läcka visar: Labour tappar på antibrexit-agenda

Tidigare premiärministern för Labour, Tony Blair, anser att det ligger i Storbritanniens intresse att hålla ytterligare en folkomröstning om brexit. Men en ny undersökning visar att sådana krav inte nödvändigtvis skulle ligga i Labours bästa intresse, skriver The Guardian.

Enligt den läckta undersökningen, beställd av EU-vänliga Best for Britain, är var tredje tillfrågad mindre villig att rösta Labour om partiet för en politik om att stoppa utträdet.

Undersökningen visar att Labour skulle tappa lika många väljare som de sannolikt skulle kunna vinna från Torypartiet.

2 tim
Heiko Maas. Arkivbild.  Clodagh Kilcoyne / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Tyske ministern: EU måste överväga nytt brexitavtal

EU-länderna måste föra en diskussion huruvida man ska omförhandla Storbritanniens utträdesavtal som blev nedröstat i det brittiska parlamentet. Det säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas, enligt Reuters.

– I slutändan krävs alla 27 medlemsstaters godkännande för att avtalet ska återöppnas för förhandling. Det är det som måste diskuteras nu, säger Maas.

I onsdags ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel ha uteslutit en ny förhandlingsrunda, enligt Reuters källor.

Igår 07:50
PAUL FAITH / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Oro för hård brexit utlöser guldrusch i Nordirland

Investerarnas kruka med guld blir större för var dag som går på Irland. Rädslan är stor för att en brexit utan avtal kommer att devalvera pundet. Det skriver AFP som har talat med Merrion Vaults medgrundare Seamus Fahy. Bolaget är specialiserat på guld och säkra förvaringar.

Fahy vittnar om en ökning med 70 procent av kunder från brittiska regionen Nordirland.

– Kunder tar ut pengar – fysiska pengar – från banken för att köpa guldtackor och förvara dem hos oss, säger han till nyhetsbyrån.

Någon motsvarighet till guldförvar finns inte i Nordirland.

1 tim
Läs mer om Brexit
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Moderatballonger inför Moderaternas partiledare Ulf Kristerssons torgmöte i Linköping inför valet. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

M-källor: SD:s dröm är ett skräckscenario för oss

Jimmie Åkessons dröm om ett konservativt block mellan M, KD och SD är snarare ett skräckscenario för de flesta moderater, uppger flera källor för Dagens Nyheter.

– Vi borde snarare analysera vilka konsekvenser de resonemangen har fått. Det finns inget nationalkonservativt block, alldeles för mycket skiljer oss åt i grunden, säger en M-källa.

Tidningen har pratat med flera moderater som ger sin syn på partiets framtid i opposition.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven anländer till Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ledare: S måste föra landet bort från mitten-kletet

Opinion Regeringsspelet är över men flera utmaningar återstår, konstaterar flera av Sveriges ledarsidor i dag. C och L måste visa att det finns väldigt lite vänster i liberal politik och samtidigt sträva mot konstruktiva samtal med M, skriver Olof Jonmyren i centerpartistiska Södermanlands Nyheter.

”För det är i den relationen som den långsiktiga kraften att dra Sverige i mer liberal riktning finns”, skriver han.

Sydsvenskans liberala ledarsida spekulerar kring möjliga namn i den nya Löfven-regeringen, även om det inte är det viktigaste.

”Viktigast är strategin. Och att den nya regeringens spelidé har tydligt liberala drag”, skriver tidningen.

Priset att nå makten var högt för socialdemokratin, men det var bra att SD inte fick inflytande. Det skriver den tidigare S-toppen Veronica Palm i en ledartext i vänsterorienterade ETC. Nu menar hon att socialdemokratin måste kämpa för en framtid som leder vidare ”från det mittenklet landet hamnat i”.

3 tim
Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Sifo: M, KD och SD skulle få egen majoritet vid val i dag

Om det vore val i dag skulle M, KD och SD få en egen majoritet i riksdagen med 179 mandat.

Det visar opinionsinstitutet Sifos januarimätning, som är den första mätningen efter att överenskommelsen mellan S, MP, C och L presenterades, skriver SvD.

Både MP och L hamnar här under riksdagsspärren med 3,9 respektive 3,6 procent av rösterna. Den statistiska felmarginalen för MP ligger på 0,9 och för L på 0,8 procentenheter, vilket i praktiken gör att partierna skulle kunna klara riksdagsspärren, skriver SvD.

Mätningen visar inga statistiskt signifikanta förändringar jämfört med förra månaden. Dock är tappet för C och L sedan valet statistiskt säkerställt. Liberalerna har enligt Sifos mätning tappat varannan väljare sedan valet.

Igår 16:29
Läs mer om Valet 2018
Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte men ditt högkostnadsskydd påverkas.  Colourbox
Kronans Apotek

Experten: Därför ber apoteken dig byta medicin

Har du varit med om att apotekaren frågar om du vill ha ett annat läkemedel när du ska hämta ut din medicin? Här listar Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, fem snabba punkter som lär dig allt du behöver veta om läkemedelsutbyte.

  1. Svenska staten subventionerar vissa läkemedelsgrupper så att de blir billigare. TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutar vilka läkemedel som ska ingå i Läkemedelsförmånen. Dessa läkemedel kallas ”Periodens vara”
  2. När du kommer till ditt apotek för att hämta ut ett recept har apoteket skyldighet att erbjuda dig periodens vara även om det inte är just denna vara du brukar använda. Detta läkemedesutbyte är en del av högkostnadsskyddet. Bytet sker alltid till en vara som innehåller samma läkemedel. Det är bara tillverkarens namn som skiljer sig.
  3. Du som patient har alltid rätt att neka till ett läkemedelsutbyte. Du som väljer att stå kvar vid den vara som står på receptet får själv stå för merkostnaden om varan är dyrare, vilket den ofta är. Ditt högkostnadsskydd påverkas på två sätt: Du får inte rabatt för merkostnaden och merkostnaden räknas inte in i din totala kostnad under förmånsperioden.
  4. Din läkare är medveten om att varan på receptet kan komma att bli utbytt till en likvärdig vara.
  5. Det läkemedel apoteket byter till har samma effekt och kvalité som det som står på ditt recept men kommer från en annan tillverkare och är billigare i och med att det subventionerats. Vilken tillverkare det är förändras från månad till månad.
10 jan
Trumps USA Nordkoreakrisen
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen

Analys: Toppmöte blir reality-tv utan åtgärder

Det nya toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un måste landa i konkreta förslag på att avveckla Pyongyangs kärnvapen för att inte avfärdas som reality-tv, skriver AFP i en analys.

Toppmötet i Singapore i juni var onekligen historiskt då det var första gången någonsin som de bägge ländernas ledare mötes, men avtalet de slöt var sparsamt på detaljer och byggde på lösa löften.

För att nästa möte ska ge bestående avtryck måste många samtal på hög nivå föras under de kommande veckorna, skriver AFP.

I Sydkorea är det däremot landets ledare Moon Jae-in, inte Trump, som anses ha störst inflyttande över processen och vara den som för Nordkorea till förhandlingsbordet, skriver Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Förhoppningen bland sydkoreanerna är att det nya toppmötet ska få igång de praktiska delarna av Nordkoreas kärnvapenavveckling och få bort det dödläge som rått sedan mötet i juni, skriver Taylor.

1 tim
Pompeo och Kim Yong Chol Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen

Bekräftat: Trump ska möta nordkoreansk diplomat

Den nordkoreanska toppdiplomaten Kim Yong Chol träffade på fredagen USA:s utrikesminister Mike Pompeo för samtal, rapporterar Reuters. Nästa steg för diplomaten blir att träffa Donald Trump, meddelar Vita huset enligt AFP.

Trump och diplomatens samtal ska lägga grunden för ett nytt möte mellan presidenten och Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

Kim Yong Chol är tidigare spionchef och är Pyongyangs ledande förhandlare i samtalen om kärnvapennedrustning.

Igår 17:15
Läs mer om Trumps USA
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Explosionen i Hidalgo

Minst 20 döda efter explosion i oljeledning

Minst 20 personer har dödats och åtminstone 71 har skadats efter en stor explosion i delstaten Hidalgo i centrala Mexiko, rapporterar AFP.

En läckande oljepipeline exploderade när ett okänt antal personer försökte stjäla oljan som rann ut.

– Jag har fått veta att 20 personer har bränts ihjäl och att ytterligare 54 brännskadade offer behandlas på sjukhus, säger Omar Fayad, guvernör i Hidalgo till nyhetsbyrån.

4 tim
SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Hidalgo

”Stjäl inte bränsle – ni sätter era liv i fara”

Olyckan i Hidalgo i centrala Mexiko då en läckande oljepipeline exploderade misstänks ha orsakats av att människor försökt stjäla olja, rapporterar flera medier. Minst 20 människor dödades i explosionen.

”Jag uppmanar hela befolkningen att inte delta i bränslestölder. Det är inte bara olagligt, det sätter även ert och era familjers liv i fara. Det som hände i dag får inte upprepas, skriver Omar Fayad, guvernör i Hidalgo på Twitter.

Bränslestölder är ett stort problem i landet och på senare tid har hundratals gas- och oljeledningar utsatts för stölder, vilket orsakar stora problem i bränsleförsörjningen.

Den brustna oljeledningen tillhör det statliga oljebolaget Petroleos Mexicanos (Pemex), som i ett uttalande skyllde händelsen på en olaglig kran. TV-bilder från tidigare under dagen visar hur olja skjuter upp ur den brustna oljeledningen och människor som kommer med dunkar och behållare.

5 tim
Läs mer om Explosionen i Hidalgo

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Rysslandsutredningen
J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Mueller dementerar: Buzzfeed har fel uppgifter

Robert Mueller, som leder Rysslandsutredningen, tillbakavisar uppgifterna från nyhetssajten Buzzfeed om att Donald Trump uppmanat sin tidigare advokat Michael Cohen att ljuga för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

– Buzzfeeds beskrivning av specifika uttalanden till den särskilde åklagaren och beskrivningar av dokument och vittnesmål som utredningen fått angående Michael Cohens vittnesutsaga till kongressen är inte korrekta, säger talespersonen Peter Carr.

Buzzfeed skriver själva på Twitter att de är övertygade om att deras uppgifter stämmer och att de fått informationen från två källor med insyn i utredningen.

5 tim
Trump och Michael Cohen TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Kan vara avgörande beviset i ryssutredningen

Donald Trump uppmanade sin tidigare advokat Michael Cohen att ljuga för kongressen om hans planer kring ett Trump Tower i Moskva, enligt uppgifter till Buzzfeed. Om de uppgifterna stämmer kan det vara det avgörande beviset för Rysslandsutredningen, skriver CNN:s Chris Cillizza i en analys.

Om Robert Mueller dessutom har detta ”så är det väldigt, väldigt svårt att se att riksrättsåtalet inte startar i representanthuset när den särskilde åklagarens rapport kommer ut”, skriver han.

Man ska inte göra sig några illusioner om svårigheterna att ställa presidenten inför riksrätt, skriver Adam Server i en analys i The Atlantic. Han menar att presidenten byggt en stark personlighet i sin väljarbas och har stöd från konservativa medier och republikaner.

”Men det borde heller inte göras illusioner om vad tyngden av bevis mot Trump säger: Presidenten är en skurk”, skriver han.

Robert Mueller och hans medarbetare dementerar dock uppgifterna som framkommit i Buzzfeed.

Igår 23:15
Michael Cohen.  Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Uppgift: Trump fick Cohen att ljuga om rysskontakter

Donald Trump uppmanade sin tidigare advokat Michael Cohen att ljuga för kongressen om omfattningen på hans planer på att bygga ett Trump Tower i Moskva, enligt uppgifter till Buzzfeed.

Robert Mueller, som leder Rysslandsutredningen, ska även ha samlat bevis som styrker uppgifterna genom intern kommunikation och vittnesuppgifter. Cohen ska även ha erkänt för utredarna att han ljugit.

Trump och Cohen ska ha haft minst tio möten om Moskva-avtalet under presidentkampanjen och Cohen ska även regelbundet ha uppdaterat Trumps barn om hur planerna fortskred, uppger två tjänstemän som utrett ärendet till nyhetssajten.

Uppgifterna dementeras dock av Robert Mueller och hans medarbetare. I ett uttalande säger talespersonen Peter Carr att Buzzfeeds uppgifter ”inte är korrekta”.

Igår 07:09
Läs mer om Trumps USA