Jody Wilson-Raybould och Justin Trudeau. ADRIAN WYLD / POOL
Politiska stormen i Kanada

Bakgrund: Det här handlar den politiska skandalen om

En politisk skandal som har bubblat i Kanada den senaste tiden eskalerade i veckan och avslöjandena kan komma att kosta premiärminister Justin Trudeau segern i valet i oktober, skriver BBC.

Flera medier sammanfattar de många turerna som förutom Trudeau även involverar en brottsutredning mot ett av världens största byggkonstruktionsbolag och den tidigare justitieministern Jody Wilson-Raybould.

Bolaget anklagas för korruption i Libyen mellan 2001 och 2011, när diktatorn Muammar Gaddafi satt vid makten. Trudeau anklagas för att ha utövat påtryckningar mot sin justitieminister för att hon skulle släppa utredningen.

Wilson-Raybould själv hävdar att inga lagar har brutits men att premiärministerns team agerat olämpligt. Politiska motståndare har krävt Trudeaus avgång.

Hela Wilson-Rayboulds vittnesmål

Toppnyheter

Trumps USA Drönardådet i Saudiarabien
Trump/bild som släppts av USA:s regering som visar skadorna på oljeanläggningen i Buqyaq. TT
Trumps USA Drönardådet i Saudiarabien

Trump antyder militärt svar mot Iran: ”Laddad och klar”

USA:s president Donald Trump antyder nu för första gången ett militärt svar mot Iran till följd av att två oljeanläggningar i Saudiarabien attackerades i helgen, skriver AFP.

”Saudiarabiens oljetillförsel attackerades. Det finns anledning att tro att vi känner till den skyldige, är laddade och klara beroende på verifiering, men väntar på att höra från kungariket om vem de tror orsakade den här attacken, och under vilka villkor vi ska fortsätta!” skriver presidenten på Twitter.

I ett annat inlägg från natten skriver han att det inte stämmer att han är redo att möta Iran under vilka omständigheter som helst.

De Iranstödda Huthirebellerna i Jemen tog på sig attacken på lördagen, men USA har anklagat Iran för att ligga bakom attackerna mot landets ärkefiende Saudiarabien. Iran nekar till anklagelserna.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter drönarattackerna: Priserna skjuter i höjden

Oljepriserna rusar på måndagsmorgonen. Vid 05.20-tiden, svensk tid, är brentoljan upp drygt 10 procent till 66,2 dollar fatet. WTI-oljan stiger 8,9 procent till 59,7 dollar fatet.

Bakgrunden är helgens drönarattacker mot två oljeanläggningar i Saudiarabien som har orsakat ett produktionsbortfall på motsvarande 5 procent av världens totala produktion.

– Den globala ekonomin har inte råd med högre oljepriser i en tid av ekonomisk inbromsning, säger Saxo Banks chefsstrateg Ole Hansen till Bloomberg.

1 tim
Donald Trump/Hassan Rouhani. TT
undefined

Kan möta Rouhani trots attack mot Saudiarabien

USA:s president Donald Trump kan tänka sig att träffa Irans president Hassan Rouhani, trots att man lagt skulden på Iran efter helgens drönarattacker mot två saudiska oljeanläggningar. Det skriver AFP och hänvisar till en intervju med Trumps rådgivare Kellyanne Conway i Fox News.

Donald Trump kommer enligt henne att ”överväga” om han ska följa upp sitt förslag om ett få till möte mellan honom och Rouhani hos FN:s generalförsamling i New York.

– Förutsättningarna måste alltid vara de rätta om presidenten ska sluta ett avtal eller hålla ett möte, säger hon.

Igår 21:59
Läs mer om Trumps USA
Bild från branden. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Branden vid Friidrottens hus

Slottsskogshallen har rasat men branden under kontroll

Den kraftfulla branden vid Friidrottens hus i Göteborg är under kontroll. Det meddelade räddningstjänsten till P4 Göteborg vid midnatt.

– Spridningsrisken har minskat betydligt, säger Bo Andersson, stabschef för räddningstjänsten i Storgöteborg, till radion.

En halvtimme tidigare bekräftade räddningstjänsten att Slottsskogshallen, en träningslokal för ungdomar som används som uppvärmningsarena vid tävlingar i Friidrottens hus, har rasat ihop. Arbetet med att släcka branden fortsätter in på måndagen.

1 tim
En stor styrka arbetade med att släcka branden. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Två pojkar höll på att leka med eld i närheten

Polisen har fått in uppgifter om att två pojkar i 12-årsåldern höll på att leka med eld i närheten av den sporthall som under söndagskvällen började brinna i Göteborg, skriver DN.

– De har självmant berättat det här för en förälder, som hört av sig till oss, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Räddningstjänsten befarar att byggnaden inte kommer att gå att rädda och det finns risk att branden sprider sig.

Så sent som för tio dagar sedan anmäldes en annan brand i byggnaden.

Igår 20:40
Räddningstjänsten arbetade med branden på söndagen. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbrand i Friidrottens hus i Göteborg – kraftig rök

En våldsam brand bröt under söndagskvällen ut i en byggnad intill Friidrottens hus i Göteborg, skriver flera medier. En styrka på runt 60 personer från räddningstjänsten deltar i släckningsarbetet.

Det ryker kraftigt från branden och allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Jag såg eldslågor som slog ut från byggnaden. Många människor reagerade på den kraftiga, svarta röken, säger vittnet Frida Stahre till SVT Väst.

Vid 20-tiden var branden fortfarande inte under kontroll, och släckningsarbetet väntas enligt TT pågå hela natten. Ingen person uppges dock ha kommit till skada.

Igår 17:02
Läs mer om Branden vid Friidrottens hus
Finansminister Magdalena Andersson, S.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Budgeten ger mer klirr i kassan till de allra flesta

”Det ser ut att bli lite mer klirr i kassan för de allra flesta”. Så säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till TT inför att regeringen presenterar sin höstbudget på onsdag.

Regeringens största reform är den slopade värnskatten. Den förändringen beräknas kosta 5 miljarder kronor per år.

– I kronor och ören kommer den som har en hög lön att få betydligt mer i plånboken, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, till TT.

Pensionärer med en pension på över 17 000 i månaden kommer att få sänkt skatt, skriver TT.

I helgen sa Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till SvD att det ser ut som att fyra miljoner svenskar inte får någon skattesänkning av regeringen nästa år.

5 min
Sara Karlsson och Daniel Suhonen från Reformisterna. TT
undefined

S-vänster lägger fram egen budget: ”Green new deal”

Opinion Den vänstersinnade S-föreningen Reformisterna lägger fram en alternativ budget som bland annat annat innebär ett större statligt ansvar för kommunernas finansiering, ett stort pensionslyft och stora satsningar för att nå klimatmålen.

Förslaget, som läggs fram på DN Debatt, innehåller också en återinförd förmögenhetsskatt, klimatvärnskatt för höginkomststagare samt en enhetlig fastighetsskatt.

”Sammantaget innebär våra reformförslag vad man i dag kallar en Green New Deal, en ny grön giv för Sverige”, står det i artikeln.

Igår 20:19
Väntsal på Migrationsverket/arkiv. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

C: ”Intensivår ska få fler nyanlända i arbete snabbt”

Opinion Ett intensivår kommer att införas för att nyanlända snabbare ska komma in på den svenska arbetsmarknaden, skriver Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström på Aftonbladet Debatt. Detta är en del av integrationssatsningarna som presenteras i höstbudgeten.

Intensivåret ska införas ”för särskilt motiverade nyanlända”, enligt Källström. Det blir Arbetsförmedlingens uppdrag att utreda hur intensivåret ska utformas och fungera.

Dessutom satsas 160 miljoner kronor på att ”asylsökande ska ta del av samhällsorientering och lära sig svenska från dag ett”.

Igår 12:28
Läs mer om Höstbudgeten