Arkivbild. Melissa, två och ett halvt år gammal, Enköping. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Bakslaget: ”Svårt att säga när det kan bli tal om vår”

Minusgrader, snö och iskalla vindar: Trots att vi befinner oss i mitten av mars är det svårt att drabbas av vårkänslor – och de kyliga nätterna försenar vårens intåg.
– I de sydligaste delarna av Skåne hann några stationer växla om till vår i februari innan bakslaget kom. Men för resten av Sverige är det svårt att säga när det kan bli tal om vår, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.
För att vädret ska kunna klassas som vår krävs det att medeldygnstemperaturen är stigande och över noll grader sju dygn i sträck.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Anders Ygeman och Stefan Löfven.  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

S-politiker: Ygeman favorit att ta över efter Löfven

Stefan Löfven röstades i går ned av riksdagen i statsminsteromröstningen. I en webbenkät som Expressen skickat ut till över 7 000 S-förtroendevalda på måndagskvällen, och där 1 516 svarade, framgår ändå att S-ledaren har starkt förtroende i de egna leden. 1 293 svarade att de vill att Löfven fortsatt ska leda Socialdemokraterna även om riksdagen inte skulle ge honom förnyat förtroende.
Även om Löfven har förtroendet, så finns det enligt S-politikerna ytterligare en het kandidat. 495 av de svarande – drygt 40 procent – uppger att gruppledaren Anders Ygeman är den de vill se efterträda Löfven som partiledare.
”Ygeman är nog den som borgerligheten fruktar mest”, svarar en av S-politikerna.

30 min
SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

MP:s invit till C och L: Alla måste öppna nya dörrar

Gustav Fridolin (MP) ser möjligheter för en regering där S, MP, L och C alla ingår, säger han i SVT:s Agenda. Ett sådant samarbete skulle förvisso kräva kompromisser – men även Alliansen har behövt kompromissa för att få ihop sin politik, fortsätter han, och lyfter bland annat att KD och grupperingar inom M kan tänka sig att regera med stöd av SD.
– Är man beredd att hålla ihop i grunden olika ideologiska strömningar som liberaler och konservativa? frågar han sig.
På frågan om han tror att L och C kan tänka sig att driva sin politik med stöd av V svarar Fridolin att man behöver definiera stöd – och uppmanar alla parter att ”öppna andra dörrar än de vi traditionellt haft öppna”.

Igår 21:21
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Källa: M-falang vill dumpa C och L och samtala med SD

Enligt uppgifter till Expressen driver en grupp inom Moderaterna på för att partiet ska lämna Centerpartiet och Liberalerna – och i stället satsa på samtal med Sverigedemokraterna.
En M-ledamot säger att uppfattningen om att C och L ägnar sig åt ”dubbelspel” är utbredd inom partiet.
– I dag fick vi se Stefan Löfven falla – och sedan kollapsade Alliansen, säger en annan M-källa till Expressen.
Även Aftonbladet har pratat med källor inom Alliansen som vittnar om att de interna stridigheterna blir allt svårare.
– Spricker Alliansen är det framför allt Liberalernas fel, säger en källa till tidningen.

Igår 18:04
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om valet
 Partiledare Stefan Löfven (S) finansminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström i Hågelbyparken under Botkyrkadagen.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Ledare: Släpp inte fram en Löfven II-regering

Dagens ledarsidor domineras inte helt oväntat av regeringsbildningen, efter att statsminister Stefan Löfven (S) röstades bort på tisdagen.
”Släpp inte fram en Löfven II-regering”, är rubriken från Dagens Industris Tobias Wikström. Han menar att statsministeromröstningens resultat tydligt visar att riksdagens balanspunkt finns till höger.
”Vi har haft två reformlösa mandatperioder, Reinfeldt II och Löfvenregeringen. Låt det inte bli en till”, skriver han.
Det blir ingen Alliansregering, är Hallands Nyheters Mathias Grimpe övertygad om. Sprittningen kring Sverigedemokraterna är för djup – Ulf Kristersson kan bara bli statsminister med hjälp av SD:s erkännande och stöd för budgeten, tillägger han.
Även DN:s ledarsida spekulerar kring vem som ska bli Sveriges nästa statsminister och listar tre möjliga kandidater: Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) eller Annie Lööf (C). Vem det än blir väntar stora politiska kompromisser, skriver ledarsidan som påpekar att det nödvändigtvis inte behöver vara dåligt.
Västerbottens Folkblads ledarskribent Linda Westerlind skriver att man ännu inte ska räkna ut Löfven. Hon tror att S kan försöka bilda regering med Centern och Liberalerna. ”Ja du hörde rätt – Löfven är fortfarande med i matchen”, skriver hon.

23 min
TT
Valet 2018 Röster om valet

M + KD? S, C, L? – Så ser talmannens alternativ ut

På torsdag inleder den nye talmannen Andreas Norlén (M) sina talmansrundor – och flera medier går igenom de olika regeringsalternativ han kan välja att fokusera på.
Dagens Nyheter ser fyra alternativ: En Alliansregering, en M+KD-regering med stöd från SD, en blocköverskridande regering med S, C, L och en ren S-regering. Inget av alternativen får egen majoritet och risken för svekdebatter är överhängande i flera fall – särskilt bland högerpartierna, konstaterar man.
Inte heller när SVT går igenom de tre mest troliga statsministerkandidaterna – Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C) – framstår något alternativ som givet.
– Ett samarbete mellan S, C och L i riksdagen är möjligt men då gäller det ju för Stefan Löfven att kunna erbjuda Centerpartiet och Liberalerna sakpolitiska eftergifter, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein, som menar att en för tydlig högersväng skapar risk för en svekdebatt även inom S.

Igår 20:46
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analyser: Slutar troligen med att Alliansen spricker

Sprickorna i Alliansen är ämnet som flera politiska kommentatorers lyfter i sina analyser efter att statsminister Stefan Löfven (S) röstats bort av en riksdagsmajoritet.
Det är ett svårt tryck på M-ledaren Ulf Kristersson nu och det kommer förmodligen att sluta med att Alliansen spricker, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.
Den kommande regeringsbildningen riskerar att äta upp Alliansen inifrån, skriver SVT:s Mats Knutson. C och L driver linjen om en alliansregering med stöd av S eftersom man fruktar att M och KD annars skulle söka stöd hos SD. ”Detta skulle innebära dödsstöten för det allianssamarbete som präglat svensk borgerlighet sedan 2004.”
SvD:s Göran Eriksson kallar läget för ”parlamentarisk mörkerkörning”. SD:s roll kan tvinga fram okonventionella lösningar på regeringsfrågan, konstaterar han.
K-G Bergström skriver i en analys i Expressen att all logik nu pekar på att Ulf Kristersson (M) blir talmannens förste statsministerkandidat men att han regeringsalternativ är bräckligt. Det verkar krävas ”övernaturliga krafter för att lösa regeringsknutarna”, skriver han.
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att Sverige nu ”går in i väglöst land” och att läget är låst.

Igår 10:13
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild: Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Nytt försök med dom mot morddömde Peter Madsen

I dag återupptas förhandlingarna mot morddömde Peter Madsen i den danska motsvarigheten till svenska hovrätten, Østre Landsret, som kommer att avgöra vilket straff han får. Den tidigare förhandlingen för ett par veckor sedan fick avbrytas på grund av att en lekmannadomare plötsligt insjuknade.
Madsen har tidigare dömts till livstids fängelse av tingsrätten för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Att det straffet fastställs är ett av tre möjliga utfall av dagens förhandlingar, skriver TT. De övriga två alternativen är tidsbestämt fängelsestraff eller förvaring – ett tidsobestämt straff som reserveras för landets farligaste kriminella.
Åklagarsidan vill se ett tidsobestämt straff, medan försvaret arbetar för en mildare påföljd, enligt nyhetsbyrån.

2 tim
Østre Landsret i Köpenhamn, där hovrättsförhandlingarna återupptas i dag.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Jurist tror inte på kortare fängelsestraff för Madsen

I tingsrätten dömdes Peter Madsen till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Det är inte särskilt troligt att Østre Landsret – den danska motsvarigheten till svenska hovrätten – kortar det straffet, menar brottsmålsjuristen Mette Grith Stage.
Hon tror snarare att dagens förhandlingar leder till ett beslut om så kallad förvaring – ett tidsobestämt fängelsestraff som delas ut till landets farligaste kriminella och som i genomsnitt sträcker sig över 15 års tid. Genomsnittstiden för ett livstidsstraff i Danmark är ungefär lika lång.

1 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Brexit Storbritanniens framtid
Demonstrationer i samband med Labours partikongress i Liverpool på tisdagen.  Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Labourtopp efter beslutet: Respektera folkets vilja

En knapp majoritet av det brittiska folket röstade för att Storbritannien skulle lämna EU vid omröstningen för drygt ett och ett halvt år sedan. Det resultatet bör respekteras, säger Labourtoppen Hilary Benn till SR:s Ekot – trots att partiet på tisdagen öppnade för att hålla en andra folkomröstning om saken.
Däremot menar han att folkomröstningen inte innefattade några bestämmelser kring hur den ekonomiska relationen med EU ska se ut efter utträdet, varför den frågan fortfarande är öppen.
Benn anser, i enlighet med partiets linje, att Storbritannien bör arbeta för att gå ur EU, men fortfarande vara en del av både tullunion och den inre marknaden.

39 min
Jack Taylor / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

May varnar motståndare: Storbritannien kan splittras

Det vore bättre att Storbritannien lämnade EU utan ett avtal än på det sätt radikala brexitförespråkare argumenterar för. Det anser premiärminister Theresa May, enligt Sky News.
Bland annat har den tidigare brexitministern David Davies föreslagit att Storbritannien ska försöka emulera frihandelsavtalet mellan EU och Kanada. Enligt May skulle en sådan lösning riskera att splittra Storbritannien.

Igår 19:41
Partiledaren Jeremy Corbyn reagerar på en omröstning under Labours kongress. Corbyn har ett förflutet som EU-motståndare. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Labour antar brexitplan: Öppnar för ny omröstning

Det brittiska oppositionspartiet Labour öppnar upp för en ny folkomröstning om brexit. Det står klart efter att partiets kongress klubbat en ny plan för hur det ska hantera frågan om det brittiska utträdet.
Labours nya linje i frågan är att en ny folkomröstning ska vara ett möjligt alternativ om premiärminister Theresa May inte lyckas få stöd i parlamentet för en eventuell uppgörelse med EU. Folket ska då få en chans att säga sitt, anser Labours kongress.
– Ingen utesluter att ”stanna kvar” ska vara ett alternativ, sa Labours brexittalesperson Keir Starmer om förslaget tidigare.
En klar majoritet på kongressen röstade för den nya linjen.

Igår 17:04
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Arkivbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Kommunernas protest: Vill ha färre nyanlända

Flera skånska kommuner är kritiska till hur många nyanlända de enligt ett liggande förslag föreslås ta emot nästa år, skriver Sydsvenskan. Kommunalrådet i Vellinge har gått så långt som att skriva ett öppet protestbrev till länsstyrelsen.
Flera kommuner hävdar bostadsbrist som det främsta skälet. Staffanstorp, som länsstyrelsen föreslagit ska ta emot 54 personer, har fått skarp kritik för att ha placerat nyanlända i husvagnar tidigare under året.
– Det är 54 personer för mycket. Vi kommer ha mycket svårt att lösa bostadsfrågan. Lösningen är att staten öppnar upp sina asylboenden och inför ett flyktingstopp, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) till tidningen.

39 min
Carina Wutzler. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Skånekritik mot fördelning av nyanlända: ”Orättvist”

Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) ifrågasätter i ett protestbrev till länsstyrelsen hur mottagandet av nyanlända under nästa år fördelas, skriver Sydsvenskan.
Fler kommuner än tidigare får ta emot få eller inga nyanlända medan ett antal rika kommuner i Malmö–Lundregionen – däribland Vellinge – har ett fortsatt högre antal.
– Fördelningen görs på ett felaktigt och orättvist sätt, säger Wutzler till Sydsvenskan.
Även politiker i Staffanstorp, Kävlinge, Lomma och Svedala ifrågasätter mottagandet, enligt tidningen.

Igår 18:56
Unga asylsökande manifesterar på Medborgarplatsen i Stockholm mot utvisningarna till Afghanistan, 2017. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

SKL vill ha svar på hur de unga ska kunna försörja sig

Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill ha besked om hur de 9 000 unga ensamkommande som får en ny chans att stanna i Sverige, i och med att den så kallade gymnasielagen fått grönt ljus, ska klara vardagen och hur den ska bekostas. Det rapporterar DN.
Per-Arne Andersson, avdelningschef vid SKL, säger till tidningen att en del av ungdomarna inte finns i gymnasieskolan och att ”en hel del otydligheter behöver redas ut både vad gäller ersättningar och rätten att börja på ett nationellt program”.
Lagen har fått skarp kritik från bland annat Moderaterna som står fast vid att den är dålig.
– Hade lagen varit tydligt och bra skriven från början hade det inte behövt bli så här. Under nästan ett år har många befunnit sig i limbo, de har haft förhoppningar men inte varit säkra på om de kan slå in. Det här har drabbat många, säger M:s migrationspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

Igår 13:17
Läs mer om Svenskt mottagande