Hem
En kvinna väntar på att få nödhjälp i form av mat i den ukrainska byn Zelene, 18 februari/Kamala Harris och Emmanuel Macron hälsar i München. (TT)

”Bara vapenindustrin som skrattar på årets konferens”

”Ekon från München 1938” och ett kommande ”Nürnberg 2.0” – det är några av parallellerna som Politicos Matthew Karnitschnig gör i en analys efter att säkerhetskonferensen i München avslutats.

Han pekar på att USA:s vicepresident Kamala Harris ökade pressen på Ryssland genom att formellt anklaga landet för brott mot mänskligheten och slå fast att rättvisa måste skipas.

”Med andra ord, ryska ledare skulle kunna gå ett Nürnberg 2.0 till mötes. Det kan göra några personer i Moskva nervösa, särskilt de som kommer ihåg vad som hände Jugoslaviens starke man Slobodan Milosevic och hans krets.”

Karnitschnig konstaterar att det inte är lugnare i Asien där ett Taiwan på helspänn försöker gissa Kinas nästa drag.

”De enda som skrattar på årets säkerhetskonferens är vapenindustrin.”

Bakgrund

bakgrund
 
Münchenöverenskommelsen
Wikipedia (sv)
Münchenöverenskommelsen är det avtal rörande Tjeckoslovakien, som ingicks den 30 september 1938 mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Avtalet innebar bland annat att Tjeckoslovakien skulle avträda det tyskspråkiga så kallade Sudetlandet till Tyskland. Avtalet föregicks av Münchenkonferensen den 29–30 september 1938 med Adolf Hitler som värd. Vid hemkomsten visade Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain upp avtalet. Han menade att avtalet hade "blidkat" Nazityskland och därmed garanterat freden i Europa. Då Tyskland i mars 1939 tågade in med sina soldater i Tjeckoslovakien, och gjorde Tjeckien till Böhmen-Mähren medan Slovakien blev en formellt självständig satellitstat, valde Storbritannien och Frankrike att ge Polen en försvarsgaranti. Den 1 september 1939 utbröt andra världskriget, då Tyskland invaderade Polen och västmakterna svarade två dagar senare med att förklara krig mot Tyskland.
bakgrund
 
Nürnbergprocessen
Wikipedia (sv)
Nürnbergprocessen var en internationell rättegång i Nürnberg som varade mellan 20 november 1945 och 1 oktober 1946. De allierade segrarmakterna i andra världskriget ställde 24 militära och politiska ledare från det besegrade Nazityskland inför rätta. Nürnbergprocessen är den inledande och mest kända av Nürnbergrättegångarna (1945–1949).

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen