Hem
Arkivbild. (TT)

”Barnen glöms bort i stadsplaneringen”

Sverige har gått från att prioritera barns utomhusmiljöer till att behandla det som ett särintresse, skriver Märit Jansson, lektor i landskapsplanering, i ett inlägg på SvD Debatt. Hon menar att utrymmet för lek underordnas behovet att bygga och kommuners och byggbolags kortsiktiga tänkande.
”Vi behöver damma av kunskapen om vad som gör städer och orter barnvänliga – faktiskt ofta samma saker som gör dem människovänliga”, skriver hon.

bakgrund
 
Stadsplanering
Wikipedia (sv)
Stadsplanering, även benämnd stadsbyggnad eller stadsreglering, är kunskapen och intentionen att ordna och forma helheten av byggnader, gator och torg i tätbebyggelse. Stadsplanering i sin ursprungliga form avsåg att fastställa gränslinjer mellan byggnadskvarter och angränsande gator och vägar i ett tätt bebyggt område (till exempel i städer) för att långsiktig ordna bebyggelsen. Genom stadsplaneringen kunde man även undvika framtida konflikter mellan de berörda parterna.

Debattören

Märit Jansson, universitetslektor i landskapsplanering vid SLU i Alnarp

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen