”Barnkonventionen i svensk lag behöver kompletteras”
FN:s barnkonvention som en del av svensk rätt behöver kompletteras med annan lagstiftning – bara ett halvår efter att den togs i bruk, säger Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin till Ekot.
– Mycket har gjorts inom rättsväsendet och vi jobbar med de rättsvårdande myndigheterna, men det är ju hela kedjan som måste säkerställa barnets rättigheter, säger hon.
I Sverige blev barnkonventionen inte överordnad andra lagar som i till exempel Norge. I stället vägs barnets intresse mot andra intressen.
bakgrund
Barnkonventionen
Wikipedia (sv)
Barnkonventionen eller Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter är en traktat som antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och utgör en del av folkrätten. 196 länder har ratificerat konventionen.Barnkonventionen ger en universell definition av vilka rättigheter barn har, och stipulerar vad som borde gälla för alla barn i hela världen. Definitionen ska gälla i alla samhällen, oavsett kultur, religion eller andra särdrag. Konventionen handlar om det enskilda barnets rättigheter. Varje människa under 18 år räknas som barn, om man inte blir myndig tidigare enligt den nationella lagstiftningen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen