Hem
Barnmorskan Ellinor Grimmark (t.h.) och hennes juridiska ombud Ruth Nordström (t.v.). (Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Barnmorskan överklagar till Europadomstolen

Barnmorskan Ellinor Grimmark som nekats anställning för att hon vägrat utföra aborter går vidare i sin process mot region Jönköping. Efter att i går ha förlorat i Arbetsdomstolen överklagar hon nu till Europadomstolen, skriver hennes ombud i ett pressmeddelande, rapporterar TT.

Grimmark menar att hon diskriminerats, men Arbetsdomstolens utslag från onsdagen fastslog att det inte skett någon kränkning av barnmorskans åsikts- och yttrandefrihet.

bakgrund
 
Abort i Sverige
Wikipedia (sv)
Abort i Sverige blev lagligt 1938. Enligt dåvarande lag var det tillåtet att utföra abort i Sverige på medicinska, humanitära eller rashygieniska skäl. Det betydde att om graviditeten utgjorde ett allvarligt hot mot kvinnans liv, om hon hade blivit med barn genom våldtäkt, eller om det fanns en risk att hennes barn kunde få allvarliga skador eller sjukdomar var abort tillåten. Lagen utökades 1946 och kom då också att inkludera socialmedicinska anledningar. 1963 gjordes en ny utökning, som inkluderade allvarliga fosterskador. En särskild kommitté utredde varje enskilt fall och som ett resultat av denna utredningsprocess, kunde beviljade aborter sällan utföras förrän mitten av den andra trimestern. Ett nytt förslag och en ny abortlag tillkom därför.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen