Hem
En pojke läser en bok om som handlar om en pojke som klär ut sig till Lucia på en könsneutral förskola i Stockholm. (FREDRIK SANDBERG / TT)

Barnpsykolog: Gör inte så stor sak av luciafirandet

Förskolor som stoppar föräldrar från luciafirande och barn som inte har lust att delta i traditionen. Ämnena uppmärksammas, inte minst i Facebookgrupper, när 13 december infaller på nytt.

Barnpsykologen Ulrika Hult tycker att man kan avdramatisera lucia genom att se det som en lek. Och om barnet inte vill delta behöver man inte göra så stor sak av det, säger hon till Sydsvenskan/HD.

Clara Linnros, också barnpsykolog, säger till DN att det överlag är en positiv upplevelse för barn att få visa upp sin förskola eller sitt luciatåg för föräldrar. Om förskolor väljer ett annorlunda upplägg tycker hon att man bör vara uppmärksam på varför.

– Man ska inte rensa bort saker som kan vara stressande för barnen, det kan vara positiva utmaningar bara man hjälper till på rätt sätt.

bakgrund
 
Lucia
Wikipedia (sv)
Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige ingår Lucia tillsammans med advent i förberedelserna till julfirandet. Det svenska moderna luciatåget är en blandning av flera traditioner, varav de flesta folkliga. Eventuellt finns också ett förkristet inslag. Luciatåget har spritts till andra nordiska länder, och i viss mån också utanför Norden. 13 decembers namnsdag Lucia kommer från den gamla helgonkalendern. Helgonet Lucia vördas i både västkyrkan och östkyrkan, och ska ha levt på Sicilien omkring år 300. Även om oljelampa eller ljus i handen tillhör Lucias helgonattribut har dagens nordiska luciafirande föga gemensamt med helgonkulten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen