Polisen Robert Löfving var en av dem som var först på plats efter att Akilov kört in lastbilen i Åhléns entrén på Drottninggatan i Stockholm.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Domen

Befälets uppmaning till poliserna: ”Tänk terror”

Polisen Robert Löfving var en av de första på plats vid terrordådet i Stockholm. För TT berättar han om hur han och kollegorna sprang rakt mot terrorns centrum efter att larmet kommit, utan skyddsutrustning och utan att veta vad som väntade dem.
– Vi hörde inte mer än att en lastbil hade kört på människor. Vårt befäl ropade rakt ut: Tänk terror.
På väg mot Åhléns passerade han pågående hjärt- och lungräddningsinsatser. Löfving säger att det tog emot att inte försöka rädda liv, men att högsta prioritet var att stoppa en eller flera gärningsmän.
Under flera timmar sökte Robert Löfving och hans kollegor igenom ett rökfyllt Åhlénsvaruhus, medan brandlarmet ljöd och omfattningen av dådet fortfarande var oklar.
– Vi är säkra på att det kommer att smälla, att det kommer börja knivhuggas, att det kommer att skjutas folk någonstans.
Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov lyckades fly men greps kort därefter. Robert Löfving konstaterar, som många andra:
– Det är för mig oförståeligt att det inte blev fler dödsoffer.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Källa: M-falang vill dumpa C och L och samtala med SD

Enligt uppgifter till Expressen driver en grupp inom Moderaterna på för att partiet ska lämna Centerpartiet och Liberalerna – och i stället satsa på samtal med Sverigedemokraterna.
En M-ledamot säger att uppfattningen om att C och L ägnar sig åt ”dubbelspel” är utbredd inom partiet.
– I dag fick vi se Stefan Löfven falla – och sedan kollapsade Alliansen, säger en annan M-källa till Expressen.
Även Aftonbladet har pratat med källor inom Alliansen som vittnar om att de interna stridigheterna blir allt svårare.
– Spricker Alliansen är det framför allt Liberalernas fel, säger en källa till tidningen.

3 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Björklund om KD-beskedet: ”Då spricker Alliansen”

Liberalernas Jan Björklund beskriver KD-ledaren Ebba Busch Thors besked om att hon inte utesluter att regera med SD-stöd som ”märkligt”.
– Då spricker Alliansen. Men det finns tre andra partier, säger han till Expressen.
Björklund säger även att han uppfattar hållningen som motsatt den KD och de andra tre allianspartierna haft under valrörelsen. Skulle den hållningen förändras är det i stället L som kommer ställa sig utanför en alliansregering, meddelar han i en intervju med TT.
– Det kan jag säga. Jag kommer inte samarbeta med SD.
Även C-ledaren Annie Lööf framhöll att alla allianspartier varit tydliga med att de inte tänker regera med stöd av SD, men framhåller även skillnader mellan C, L och KD:s syn på saken, rapporterar SVT Nyheter.

Idag 14:03
Ebba Busch Thor.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Busch Thor: Vill regera – även om det kräver SD-stöd

KD-ledaren Ebba Busch Thor utesluter inte att regera med SD-stöd. När TT frågar om det är helt uteslutet att förlita sig på passivt eller aktivt stöd från Sverigedemokraterna, svarar KD-ledaren så här:
– Vi måste komma bort ifrån det här att man är så otroligt osäker på sina egna värderingar och sin egen politik att man blir skrämd bara av Sverigedemokraternas blotta närvaro i riksdagen, säger hon till TT.
– Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna, tillägger hon.
KD-ledaren förtydligar att hon helst ser en alliansregering och att det sedan förs samtal med Socialdemokraterna i stora och avgörande politiska reformer.

Idag 11:37
Läs mer om Valet 2018
Emanuel Macron. JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Årliga FN-mötet

Macron: Avtalet satte stopp för Irans kärnvapen

Den franske presidenten Emanuel Macron hyllade kärnavtalet med Iran när han under tisdagen talade inför FN:s generalförsamling i New York.
– Vad ger oss en lösning på situationen i Iran? Lagen om att starkast vinner? Ensidiga påtryckningar? Nej! sade Macron enligt AFP.
– Vi vet att Iran var på väg mot kärnvapen, men vad stoppade dem? Avtalet från 2015! fortsatte han.
När han mötte journalister strax efter sitt tal sa han att han inte förstår Donald Trumps resonemang att både vilja hindra Iran att sälja olja och samtidigt vilja sänka oljepriset.
– Det skulle vara bra om Iran kunde sälja sin olja. Det skulle vara bra för freden, och bra för det internationella oljepriset, sa Macron.

7 min
CAITLIN OCHS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Årliga FN-mötet

Analys: ”Skratten visar att Trump blivit en driftkucku”

Donald Trump verkade uppenbart förvånad när hans överdrifter om sina egna prestationer som president möttes av skratt i FN:s generalförsamling, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.
Att ledarna skrattade åt Trump är på ett sätt roligt och lättsamt, menar Blake, men han påpekar att det skedde på högsta diplomatiska nivå.
”Ledarna vet att deras reaktion spelades in och kanske kan komma att användas emot dem. Ändå skrattade de”, skriver Blake och konstaterar att Trump blivit något han inför sitt tillträde sa att en amerikansk president aldrig får vara: En driftkucku.

1 tim
Hassan Rouhani.  SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Årliga FN-mötet

Rouhani: USA försöker störta Irans regering

Irans president Hassan Rouhani anklagade USA för att vilja störta hans regering när han i dag talade inför FN:s generalförsamling i New York. Rouhani avfärdade också tanken på att återuppta samtal med USA sedan Donald Trump dragit sitt land ur kärnavtalet med Iran.
– Det är ironiskt att USA inte ens döljer sina planer på att störta samma regering som den bjuder in till samtal, sa Rouhani enligt AFP.
Rouhani pratade också om kampen mot terror och påpekade att hans land kämpade mot IS långt innan organisationen började utföra dåd på europeisk mark.
– Världen får ingen bättre vän än Iran, om fred är vad den söker, sa Rouhani.

2 tim
Läs mer om Årliga FN-mötet
Valet 2018 Röster om valet
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analyser: Slutar troligen med att Alliansen spricker

Sprickorna i Alliansen är ämnet som flera politiska kommentatorers lyfter i sina analyser efter att statsminister Stefan Löfven (S) röstats bort av en riksdagsmajoritet.
Det är ett svårt tryck på M-ledaren Ulf Kristersson nu och det kommer förmodligen att sluta med att Alliansen spricker, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.
Den kommande regeringsbildningen riskerar att äta upp Alliansen inifrån, skriver SVT:s Mats Knutson. C och L driver linjen om en alliansregering med stöd av S eftersom man fruktar att M och KD annars skulle söka stöd hos SD. ”Detta skulle innebära dödsstöten för det allianssamarbete som präglat svensk borgerlighet sedan 2004.”
SvD:s Göran Eriksson kallar läget för ”parlamentarisk mörkerkörning”. SD:s roll kan tvinga fram okonventionella lösningar på regeringsfrågan, konstaterar han.
K-G Bergström skriver i en analys i Expressen att all logik nu pekar på att Ulf Kristersson (M) blir talmannens förste statsministerkandidat men att han regeringsalternativ är bräckligt. Det verkar krävas ”övernaturliga krafter för att lösa regeringsknutarna”, skriver han.
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att Sverige nu ”går in i väglöst land” och att läget är låst.

Idag 10:13
SD:s Jimmie Åkesson och Björn Söder under talmansvalet på måndagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om valet

Företagare: SD-inflytande ett hot mot näringslivet

Opinion Det svenska näringslivets framgångar bygger på öppenhet, mångfald och globalisering – inte på kortsiktighet och pragmatism. Det skriver 41 näringslivstoppar på DN Debatt – och varnar för att inflytande från Sverigedemokraterna hotar dessa grundvalar.
”Våra verksamheter bygger till stor del på möjligheten att tillvarata en mångfald av kompetenser och erfarenheter”, skriver debattörerna, som även lyfter ett fortsatt EU-medlemskap som en förutsättning för näringslivet.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Ledare: Alliansens strategi till makten ett löjligt skämt

Opinion Flera ledarskribenter fokuserar på utmaningarna som ligger framför Ulf Kristersson. M-ledaren har inte råd med fler motgångar, skriver Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen.
Aftonbladets Daniel Swedin kallar Alliansens maktstrategi för ”ett löjligt skämt”.
”Man har liksom fått för sig att Jimmie Åkesson kommer att nöja sig med att vara dörrmatta åt en regering som inte tänker förhandla eller köpslå”, skriver han.
Men vad kommer vi att minnas av statsminister Stefan Löfvens (S) tid vid makten? Inte mycket, tror DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Han kritiserar Löfven för att ha varit snarstucken i debatter, för att ha gjort drömlika utfästelser om ”Europas lägsta arbetslöshet” och för att ha lagt sig platt för V och släppt fram Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden.

Idag 10:43
Läs mer om Valet 2018
Cosby på tisdagen. Mark Makela / TT NYHETSBYRÅN
Sexbrottsdomen mot Cosby

Cosby döms till 3–10 års fängelse för sexövergrepp

Den amerikanske komikern och skådespelaren Bill Cosby, som tidigare i år förklarades skyldig till sexuella övergrepp, döms till tre till tio års fängelse, enligt AP. Domen innebär att Cosby tidigast kan bli frigiven om tre år, men att detta inte är garanterat.
Åklagare hade yrkat på uppemot tio års fängelse. Cosbys advokat Joseph Green menade å sin sida att tio år är ett alldeles för hårt straff. 
– 81-åriga blinda män som inte kan ta hand om sig själva är inte farliga, sa han inför rätten på måndagen.
Han hävdade samtidigt att mediebevakningen kring hans klient har varit ”frenetisk” och jämförde det med att misstänkta kriminella stenas till döds, skriver tidningen. 

2 tim
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Sexbrottsdomen mot Cosby

Domaren: ”Cosby är en våldsam sexförbrytare”

Utöver fängelsestraffet på mellan tre och tio år ska Bill Cosby klassificeras som en ”sexually violent predator” (på svenska ungefär ”våldsam sexförbrytare”), slog domaren fast på tisdagen. Termen innebär bland annat att komikern kommer registreras på en lista över sexualförbrytare och behöver rapportera till myndigheter varje kvartal i resten av sitt liv.
– Detta var ett allvarligt brott. Dagen var inne, tiden var kommen, sa domaren Steven T O'Neill enligt CNN.
– Ingen står över lagen på grund av var de bor, vem de är, rikedom, kändisskap, eller ens att de är filantroper, fortsatte han enligt NBC News.

2 tim
Läs mer om Sexbrottsdomen mot Cosby
Brexit Storbritanniens framtid
Jack Taylor / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

May varnar motståndare: Storbritannien kan splittras

Det vore bättre att Storbritannien lämnade EU utan ett avtal än på det sätt radikala brexitförespråkare argumenterar för. Det anser premiärminister Theresa May, enligt Sky News.
Bland annat har den tidigare brexitministern David Davies föreslagit att Storbritannien ska försöka emulera frihandelsavtalet mellan EU och Kanada. Enligt May skulle en sådan lösning riskera att splittra Storbritannien.

1 tim
Partiledaren Jeremy Corbyn reagerar på en omröstning under Labours kongress. Corbyn har ett förflutet som EU-motståndare. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Labour antar brexitplan: Öppnar för ny omröstning

Det brittiska oppositionspartiet Labour öppnar upp för en ny folkomröstning om brexit. Det står klart efter att partiets kongress klubbat en ny plan för hur det ska hantera frågan om det brittiska utträdet.
Labours nya linje i frågan är att en ny folkomröstning ska vara ett möjligt alternativ om premiärminister Theresa May inte lyckas få stöd i parlamentet för en eventuell uppgörelse med EU. Folket ska då få en chans att säga sitt, anser Labours kongress.
– Ingen utesluter att ”stanna kvar” ska vara ett alternativ, sa Labours brexittalesperson Keir Starmer om förslaget tidigare.
En klar majoritet på kongressen röstade för den nya linjen.

4 tim
Labours ledning under kongressen i Liverpool. Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Labour: May kan glömma stöd för ny vag brexitplan

Om Storbritanniens premiärminister Theresa May tror att oppositionspartiet Labour kommer vinka igenom en vag brexituppgörelse om framtida handel med EU för att lösa brexitfrågan så tror hon fel, enligt Keir Starmer, Labours brexittalesman.
– Ett nytt dåligt förslag verkar allt mer troligt – vi kommer utan vidare rösta emot, säger han.
Samtidigt vänder sig allt fler Tories-ledamöter mot sin ledare. Blir de tillräckligt många väntar brexitkris för May, där Labour pressar mot nyval om både regerings- och förhandlingsmakten mot EU.

Idag 09:20
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur
Michael Avenatti Amanda Lee Myers / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Avenatti: Kvinnan träder fram inom 36 timmar

Advokaten Michael Avenatti räknar med att en kvinna som han företräder kommer att träda fram och peka ut domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp före senatsförhören av Kavanaugh på torsdag.
På Twitter skriver Avenatti att kvinnans namn kommer att bli offentligt när hon själv är redo, men att han räknar med att det ska ske inom 36 timmar. Inlägget postades vid halv tre på tisdagen.
Om kvinnan träder fram blir hon den tredje att anklaga Brett Kavanaugh för övergrepp.

3 tim
Charlie Riedel / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Trump om anklagelserna: ”Hon har inget, hon var full”

President Donald Trump ifrågasätter öppet trovärdigheten hos Deborah Ramirez, den andra kvinnan att anklaga domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp, rapporterar AFP.
– Hon har ingenting. Hon säger att hon tror att det kanske var han, kanske inte, sa Trump i dag.
– Hon medger att hon var full. Hon medger att det har gått lång tid, fortsatte Trump.
Ramirez har anklagat Kavanugh för övergrepp under deras tid som studenter på Yale. Kavanaugh å sin sida förnekar alla anklagelser.

4 tim
Brett Kavanaugh. SAUL LOEB / AFP
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Vita huset: Även Ramirez kan vittna mot Kavanaugh

Vita huset öppnar för att även den andra kvinnan, Deborah Ramirez, som anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp kan komma att förhöras i senaten. Det sa pressekreteraren Sarah Sanders i dag, skriver The Guardian.
Det är sedan tidigare klart att den första kvinnan att peka ut Kavanaugh, Christine Blasey Ford, ska förhöra under torsdagen. Enligt Sanders är det tänkbart att även Ramirez förhörs då.
– Presidenten har varit tydlig, låt dem tala, sa Sanders.

4 tim
Läs mer om Trumps USA