Berg och Granqvist.  DENNIS YLIKANGAS / BILDBYR N
Nations League 18/19

Bergs måltorka varade i 409 dagar: ”Så jäkla skönt”

Anfallaren Marcus Berg gjorde Sveriges 2–0-avgörande mot Ryssland. Målet var också Bergs första mål i landslaget sedan 7 oktober 2017, rapporterar Fotbollskanalen.

– Så jäkla skönt att han fick göra det målet. Han är så värd det, säger förbundskapten Janne Andersson.

Berg satte Sebastian Larssons retur.

– Helt ärligt, såg hellre att han fick sätta dit den än jag, säger Larsson.

Läs mer

Toppnyheter

Häktet Metropolitan Correctional Center i New York/Jeffrey Epstein. TT
Jeffrey Epstein-fallet

Källor: Mutade intagna på häktet för att slippa våld

För att inte falla offer för andra intagna på häktet mutade sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein dem, rapporterar New York Times som talat med flera anonyma källor. Epstein avskydde också sin cell så pass mycket att han betalade sina advokater för dagliga besök. I uppemot 12 timmar kunde han sedan sitta med dem i ett enskilt rum – större delen av tiden tyst och uttråkad.

Förra helgen hittades Jeffrey Epstein död i sin cell. Obduktionen har fastslagit att han dött genom hängning. Två vakter har stängts av från sina tjänster och fängelsechefen omplacerats medan utredningar om händelsen pågår.

1 tim
Jeffrey Epsteins villa på hans privata ö.  Gabriel Lopez Albarran / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Epsteins dödsbo krävs på en miljard av två kvinnor

Två kvinnor som påstår sig ha blivit utnyttjade av den avlidne Jeffrey Epstein stämmer hans dödsbo på 100 miljoner dollar, cirka 960 miljoner kronor, rapporterar Reuters.

Kvinnorna bodde i New York år 2004 när en person i Epsteins nätverk tog kontakt och erbjöd dem pengar för att massera Epstein. Men situationen tog en oönskad vändning enligt kvinnorna, som anklagar Epstein för att ha tafsat på dem och onanerat i rummet.

De två kvinnorna är anonyma och uppges i dag bo i Baltimore respektive Okinawa, Japan. Deras krav är åtminstone det andra som ställts mot Epsteins dödsbo sedan hans död.

Idag 04:43
Jeffrey Epstein. TT
undefined

Obduktionen visar att Epstein tog livet av sig

Obduktionen av Jeffrey Epstein visar att den sexbrottsanklagade miljardären dog genom hängning i sin cell, rapporterar flera medier. Förra helgen hittades han död i sin häktescell – två veckor efter att han misstänks ha försökt ta livet av sig.

Justitieminister William Barr har meddelat att ”allvarliga brister” förekommit på häktet där Epstein hölls – han skulle bland annat ha kontrollerats var 30:e minut, en rutin som inte följdes natten innan han dog. Två vakter har stängts av från sina tjänster och fängelsechefen omplacerats medan utredningar om händelsen pågår.

Igår 20:39
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Tyskland tror på bomb från Johnson under G7-mötet

Den tyska regeringen menar att det råder stor sannolikhet för att det blir en ”hård brexit” den 31 oktober. Detta eftersom man bedömer det som otänkbart att Boris Johnson skulle mjukna i sin hållning i gränsfrågan på Irland. Det skriver Financial Times med hänvisning till ett internt dokument från finansdepartementet i Berlin.

Av dokumentet framgår även att man förväntar sig att Boris Johnson kommer tillkännage antingen ett stort genombrott i förhandlingarna eller att de fallit ihop fullständigt, i samband med G7-toppmötet i franska Biarritz i slutet av augusti.

Toppmötet kommer att bli Johnsons första framträdande i internationella sammanhang och källor i den brittiska regeringen uppger för FT att det kommer att vara avgörande för hela hans brexit-strategi.

3 tim
Nancy Pelosi
undefined

Pelosi nobbar handelsavtal med Boris Johnson

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, tillbakavisade starkt idén om ett frihandelsavtal mellan USA och Storbritannien om Boris Johnson tar landet ur EU utan avtal. Flera amerikanska medier rapporterar att Pelosi säger att den amerikanska kongressen inte vill ha ett avtalslöst brexit och nya gränskonflikter.

– Långfredagsavtalet är en grundsten i freden på Nordirland och en fyr av hopp för hela världen, sa hon om avtalet från 1998 som avslutade den nästan 40-åriga konflikten på Nordirland.

Hennes uttalande kommer efter att Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton sagt att USA stödjer ett brexit utan avtal, vilket sannolikt skulle skapa en hård gräns mellan Nordirland och Irland.

14 aug
Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Juncker: Britterna blir de stora förlorarna på brexit

En brexit utan handelsavtal kommer att skada Storbritannien mest av alla oavsett om premiärminister Boris Johnson låtsas att det inte är så. Det säger EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker till österrikiska Tiroler Tageszeitung på lördagen.

– Om det blir en hård brexit, vilket inte ligger i någons intresse, kommer britterna att bli de stora förlorarna. De låtsas som om det inte vore så, men så är det, säger Juncker till tidningen.

Han säger också att brexit inte är EU:s fel utan beror på att den brittiska folkomröstningen var ”baserad på felinformation”.

10 aug
Läs mer om Storbritanniens framtid
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Ensamkommande barn och unga evakueras från skeppet. Elio Desiderio / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Flykten till Europa

27 barn och unga har fått lämna räddningsfartyget

27 ensamkommande barn och unga som varit ute till sjöss i två veckor ombord på räddningsfartyget Open Arms har fått lämna skeppet och gått iland i Italien, rapporterar AFP. I ett brev till premiärminister Giuseppe Conte skriver landets inrikesminister Matteo Salvini att han kunnat ta beslutet utan att det går emot hans hårda migrantlinje.

Beslutet kommer samma dag som åklagare inlett en utredning mot honom för ämbetsmissbruk.

4 tim
Open Arms/Matteo Salvini. TT
undefined

Salvini utreds av åklagare – låter unga lämna skeppet

Åklagare har inlett en utredning mot Italiens inrikesminister Matteo Salvini för ämbetsmissbruk efter att ha hindrat räddningsfartyget Open Arms från att anlöpa hamn, rapporterar AFP. Vid en husrannsakan beslagtog polis dokument med kommunikation mellan inrikesdepartementet och kustbevakningen, detta efter att den sistnämnda kritiserat Salvinis hårda linje mot migranterna.

Enligt AP har Matteo Salvini gjort vissa eftergifter och kommer tillåta minderåriga att lämna skeppet. De 134 personerna ombord på Open Arms har varit ute till sjöss i två veckor.

Idag 14:10
Migranter ombord fartyget Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Räddningsfartyg i limbo trots löften från EU-länder

Det spanska räddningsfartyget Open Arms, som befinner sig vid den italienska ön Lampedusa, befinner sig i ett rättsligt limbo, skriver AFP. Sex EU-länder har lovat att ta emot de för närvarande 134 passagerarna, men de får inte stiga i land på ön.

På Twitter skriver Open Arms att tre personer som behövde specialvård fick eskorteras till Lampedusa på torsdagskvällen. Organisationen skriver också att passagerarna lever i djup förtvivlan och att man inte ser någon lösning i sikte.

Igår 12:09
Läs mer om Flyktingsituationen
Trumps USA Demokraternas framtid
Rashida Tlaib/Muftia Tlaib/Donald Trump. TT
Trumps USA Demokraternas framtid

Rashida Tlaibs mormor: ”Må Gud förstöra Trump”

Muftia Tlaib, mormor till amerikanska kongressledamoten Rashida Tlaib, fnyser åt all den uppmärksamhet hon fått från USA:s president Donald Trump, skriver Reuters.

– Må Gud förstöra Trump, säger Muftia Tlaib som är bosatt på Västbanken.

I torsdags utfärdade Israel inreseförbud för Rashida Tlaib, efter påtryckningar från Trump. Senare drog man tillbaka det, men kongressledamoten har beslutat att ändå inte åka till landet.

5 tim
De demokratiska presidentkandidaterna Elizabeth Warren, Bernie Sanders och Beto O'Rourke Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Demokraternas relation till Israel förändras snabbt”

Demokraterna genomgår en snabb förändring i sin relation till Israel, med allt hårdare tongångar mot landet. Det säger bedömare som Washington Post har talat med.

– Det är ett tektoniskt skifte i den amerikanska politikens kontinentalplattor, säger Jeremy Ben-Ami, ordförande för en liberal pro-israelisk grupp, till tidningen.

Efter att Israel, efter påtryckningar från Donald Trump, har förvägrat två demokratiska kongressledamöter inresetillstånd, tvingas även uttryckligen pro-israeliska demokrater fördöma landet – och försvara partikollegor de egentligen inte sympatiserar med.

– Den enda som får som han vill är Trump, säger den Demokratiska strategen Aaron Keyak som har jobbat med pro-israeliska grupper.

Idag 05:46
Rashida Tlaib. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Kongressledamoten ändrar sig – åker inte till Israel

Amerikanska kongressledamoten Rashida Tlaib tänker inte längre åka till Israel trots att landet upphävt sitt reseförbud mot henne, rapporterar Reuters. På Twitter skriver Tlaib att hon inte längre tänker besöka sin mormor eftersom Israels ”förtryckande villkor går emot allt jag tror på”.

På torsdagen meddelade Israel att man infört reseförbud för Rashida Tlaib, som har palestinsk bakgrund, och kongressledamoten Ilhan Omar – båda två demokrater. Beslutet kom efter påtryckningar från USA:s president Donald Trump.

Igår 21:05
Läs mer om Trumps USA