Hem

Bitcoinåret: Varningar och valar – kan bubblan brista?

Det har varit ett dramatiskt år för kryptovalutan bitcoin. Avfärdad, upphaussad, mystisk och handlad till hissnande priser: Läs mer om vad som hände med den digitala valutan 2017.

bakgrund
 
Historien om bitcoin
Wikipedia (en)
Bitcoin is a cryptocurrency, a digital asset designed to work as a medium of exchange that uses cryptography to control its creation and management, rather than relying on central authorities. The presumed pseudonymous Satoshi Nakamoto integrated many existing ideas from the cypherpunk community when creating bitcoin.

Rekord efter rekord avbryts av hicka

(Dado Ruvic / TT NYHETSBYRÅN)

I sin nioåriga historia kan 2017 betraktas som det verkliga genombrottet för kryptovalutan bitcoin. Valutan har passerat flera milstolpar i värde: 1 000 dollar, 5 000 dollar, 10 000 dollar och så i december nära 20 000 dollar. I slutet av året lyckades faktiskt valutan med konststycket att öka 40 procent på 40 timmar.

Men säg den lycka som varar. I bland slår hickan till. I julveckan rasade bitcoin 20 procent under ett dygn.

Var det slutar för bitcoin är okänt. Saxo Bank utesluter inte att uppgången fortsätter till 60 000 dollar år 2018.

Kina förbjuder handel med kryptovalutor

(ANTHONY WALLACE / AFP)

I september stänger Kina alla webbtjänster där man kan köpa och sälja digitala valutor i utbyte mot den statliga kinesiska valutan yuanen. Landet stod då för omkring 23 procent av affärerna i bitcoin och flera av världens största bitcoin-grävare.

Men oron för att Kina – ännu en gång – sätter P för kryptohajpen visar sig vara ogrundad.

Handeln med bitcoin är svår att ta kål på i Kina och den förflyttas från växelkontor till ”over the counter”, OTC. Prisfallet efter det kinesiska stoppet blir tillfälligt.

Utspelet från JP Morgan: ”Bedrägeri”

(Mike Blake / TT NYHETSBYRÅN)

Jamie Dimon, toppchef i storbanken JP Morgan, höll inte tillbaka när han under hösten gick till angrepp mot bitcoin. Kryptovalutan är svindel och de som handlar med den är dumma, slog han fast.

– Det är värre än tulpanbubblan. Det kommer att sluta illa. Någon kommer att bli mördad, sa bankchefen till CNBC.

Dimon tillade att han skulle sparka alla anställda som spekulerade i valutan.

Ungefär en månad efter utspelet bet JP Morgan-chefen sig i tungan.

– Jag kommer inte prata mer om bitcoin, sa Dimon till Bloomberg.

Winkelvossarna blir bitcoinmiljardärer

(Charles Krupa / TT / NTB Scanpix)

De amerikanska tvillingbröderna Tyler och Cameron Winklevoss, mest kända för att ha anklagat Mark Zuckerberg för att stulit idén till Facebook, har blivit dollarmiljardärer på bitcoins.

Bröderna investerade 11 miljoner dollar i kryptovalutan för fyra år sedan, motsvarande 93 miljoner svenska kronor. En affär som åtminstone 2017 måste beskrivas som mycket lyckad.

Investeringen var del av den förlikning som bröderna fick från Zuckerberg 2008.

Oro för säljkoordinerade ”valar”

(TORU HANAI / TT NYHETSBYRÅN)

Bara 1 000 personer sitter på 40 procent av det totala marknadsvärdet i bitcoin, skriver Bloomberg som hänvisar till analysfirman AQR Capital Management. Rusningen i värde för kryptovalutan ökar därmed oron för att de stora ”valarna” ska börja sälja sina innehav.

En annan farhåga för de mindre investerarna i valutan är att storägarna kan och kommer att koordinera sina köp eller försäljningar och på så sätt pumpar upp eller sänka bitcoin-priset.

Centralbankerna håller armlängds avstånd

(JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN)

Centralbankerna tvingas förhålla sig till bitcoin, vare sig de vill det eller inte. Och det är ofta med en stor dos försiktighet och ett rejält mått skepsis.

Bitcoin är inte en valuta i traditionell bemärkelse, utan bör snarare ses som en råvara, säger Bank of Englands vicechef Jon Cunliffe till Bloomberg.

– Bitcoin spelar just nu en mycket liten roll i betalningssystemet. Det är inte ett stabilt värde och utgör inte ett lovligt betalningsmedel. Det är en mycket spekulativ tillgång, påpekade Fed-chefen Janet Yellen till CNBC.

Den svenska riksbankschefen Stefan Ingves sa i en intervju med Dagens Nyheter att värdet på bitcoin är att jämställa med ”att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande”.

Nordkorea kan ha roffat åt sig en förmögenhet

(- / KCNA VIA KNS)

Spekulanter är inte de enda som jublar över bitcoinboomen. Diktaturen Nordkorea har enligt experter samlat in förmögenheter i kryptovalutan under hösten, bland annat genom att kräva valutan i utpressning och genom ren stöld. Det skriver CNN.

I september skrev Bloomberg att nordkoreanska hackare hade riktat in sig på sydkoreanska växlingsplatser för e-valutor. Enligt Bloomberg kan kryptovalutor användas av Nordkorea för att kringgå de skärpta sanktionerna mot landet.

Bitcoin debuterar på börsen i Chicago

(Kiichiro Sato / TT NYHETSBYRÅN)

Kryptovalutan bitcoin debuterade en söndag i december på CBOE (Chicago Board Options Exchange), en amerikansk börs för optionshandel. Handeln föregicks av grönt ljus från det amerikanska kontrollorganet CFTC.

CFTC kritiserades i samband med börsintroduktionen för att ha hastat igenom beslutet, utan att ha övervägt riskerna tillräckligt noga. Av de större investmentbankerna är det bara Goldman Sachs och ABN Amro som förmedlar handel i bitcoin. De andra avvaktar.

Experter: När spricker bubblan?

(Marijan Murat / TT / NTB Scanpix)

Att bitcoins värde rusar är sannolikt resultatet av en ohållbar spekulationsbubbla. Det säger 96 procent av tillfrågade ekonomer i en enkät som Wall Street Journal gjort. Bara 2 av 53 ekonomer hävdar motsatsen.

– Om det ser ut som en anka, och kvackar som en anka, så är det en anka, säger konsultfirman DS Economics grundare Diane Swonk till tidningen.

I Bloomberg skriver Noah Smith att det är dags att börja oroa sig för bitcoin när människor belånar sig för att investera. ”Dessa varningssignaler har börjat blinka.”

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen