Björklund: Folkpartiet ska byta namn till Liberalerna
Folkpartiet ska byta namn till Liberalerna, förkortat LIB, skriver partiledaren Jan Björklund på DN Debatt i dag. Partistyrelsen vill att namnbytet klubbas på landsmötet i slutet av veckan.
”I Sverige har ett högerextremt parti växt, samtidigt som den rödgröna regeringspolitiken drivs åt vänster, med skattehöjningar och en politik som minskar människors valfrihet och kringskär den fria företagsamheten. Behovet av ideologisk tydlighet och reformer framburna av liberala värderingar är starkare än någonsin.” skriver Björklund.
Han avslutar debattinlägget med:
”Det är en tydlig markör för behovet av liberalism i Sverige och världen och pekar också ut riktningen för den liberala framtidsagenda som vår politiska förnyelse syftar till.”
bakgrund
Folkpartiet
Wikipedia (sv)
Folkpartiet liberalerna (FP), vanligen Folkpartiet, är ett socialliberalt politiskt parti i Sverige. På partiets valsedlar anges partibeteckningen Folkpartiet liberalerna. Partiledare är sedan 2007 Jan Björklund.
Folkpartiet bildades 1934 genom sammanslagningar av flera frisinnade och liberala politiska partier. Från 1940- till 1970-talet var Folkpartiet det största borgerliga partiet. Sedan 2004 ingår Folkpartiet tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet i den borgerliga Alliansen.
Partiledaren Bertil Ohlin förespråkade på 1940-talet idén om "fri ekonomi med socialt ansvar" eller socialliberalismen som partiets ideologi för att formulera ett reformvänligt alternativ till Socialdemokraterna i svensk politik. Sedan mitten på 1990-talet har partiet intagit en tydlig borgerlig profil för marknadsinslag i ekonomin, avregleringar och privatiseringar. Folkpartiet beskriver sig som ett liberalt idéparti med individen i centrum, som genom politik verkar för att människans valfrihet och egenmakt ökar och som genom politik skapar förutsättningar snarare än hinder. Folkpartiet profilerar sig främst inom utbildnings-, jämställdhets-, integrations- och invandrings- samt Europafrågor.
Partiet är mandatmässigt det sjunde största i Sveriges riksdag. Folkpartiet har traditionellt sitt starkaste stöd i storstadsområdena och på högskoleorter. I riksdagsvalet 2010 var partiet starkast i Västra Götalands läns västra och Stockholms kommuns valkretsar. Partiets starkaste kommun i riksdagsvalet var Landskrona kommun där partiet har 11,7 procent av rösterna och i kommunalvalet röstade 30,7 procent av väljarna i Skinnskattebergs kommun på Folkpartiet. Överlag har partiet sitt största stöd hos storstads- och förortsbor, men även hos akademiker och unga. Statsvetare brukar ibland kalla Folkpartiet för "partisystemets Hallsberg; en väntsal för partibytare", då partiet har mycket svårt att behålla sina väljare, men samtidigt utgör nästan var femte väljares andrahandsval.
I Europaparlamentsvalet 2014 erhöll Folkpartiet 9,91 procentenheter av väljarnas röster och fick därmed två mandat i parlamentet. I riksdagsvalet 2014 fick Folkpartiet 5,4% vilket är en minskning med 1,7%. Partiet utgör dessutom en del av det europeiska partiet Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) och ingår i parlamentsgruppen med samma namn.
Partiet har inte längre någon nomineringsgrupp i Svenska kyrkan, utan har ersatts av nätverket Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) med nomineringsgrupp med samma namn.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen