Hem
New York Posts förstasida/South Park/Bild från ett klassrum New York

”Blame Canada!” får nytt liv med den gula dimman

Medier i USA pekar, mer eller mindre skämtsamt, ut Kanada som syndabock när den tunga röken från skogsbränderna i grannlandet breder ut sig över kontinenten, skriver AP.

”BLAME CANADA!” basunerar New York Post ut på förstasidan, en referens till en låt från South Park-filmen från 1999. Tabloiden konstaterar att röken är det ”ohälsosammaste som kommit från Kanada sedan poutine”, en kanadensisk maträtt bestående av pommes frites, ostmassa och brunsås.

The Boston Herald skriver syrligt ”Tack Kanada” på förstasidan och Dallas Morning News beskrivning är att USA ”hamnat i ett kanadensiskt töcken”.

South Park är inte den enda populärkulturella referensen som har fått ett uppsving. På sociala medier drar användare paralleller mellan det dystopiskt gulfärgade New York och filmer som ”Blade Runner 2049” och ”Dune”.

Bränderna har rasat i flera veckor och miljoner människor har uppmanats att bära munskydd.

Annons

Skogsbränder i Kanada

  • Är vanligt så här års i de västra delarna av landet. Men i år har de spridit sig även till de östra provinserna. Quebec är värst drabbat.
  • Har hittills i år varit över 2 000 till antalet och tillsammans brunnit över en yta om 3,3 miljoner hektar. Det motsvarar ungefär Belgiens yta och är runt tolv gånger mer än snittet de senaste tio åren.
  • Har en rad orsaker. En snöfattig vinter, en torr vår och blixtnedslag är alla faktorer som spelat in.
  • Har tvingat tiotusentals att lämna sina hem.
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons