Det kommunala vattenbolaget i Ronneby – Ronneby Miljö och Teknik – slipper betala skadestånd efter att ha levererat dricksvatten förorenat med giftiga PFAS-kemikaler, meddelar Hovrätten över Skåne och Blekinge i en ny dom. Därmed river hovrätten upp en dom från Blekinge tingsrätt våren 2021.
Hovrätten har tagit ställning till om personerna som stämt vattenbolaget drabbats av fysisk skada av att dricka vattnet.
– Utgångspunkten för hovrättens prövning är att den som påstår personskada måste bevisa att det föreligger en skada, säger hovrättsrådet Sofia Olsson.
Hovrätten har kommit fram till att enbart förekomsten av förhöjda halter PFAS i blodet inte i sig innebär en fysisk personskada. Enligt hovrättens beslut ska de 154 personer som stämt bolaget ersätta bolaget för rättegångskostnaderna.
Det är troligt att fallet överklagas till Högsta domstolen, skriver TT.
November 2013 kom den första indikationen på miljögifter i grundvattnet och därefter har det varit en lång rättsprocess med många turer.
Det här har hänt i fallet
Hösten 2013: Länsstyrelsen i Blekinge genomför en utökad provtagning av miljögifter i grundvatten i länet.
November 2013: En första indikation på att det finns kraftigt förhöjda halter av perflourerade ämnen i grundvattnet i Kallinge och Ronneby.
16 december 2013: Brantafors vattenverk i Kallinge stängs. Det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik har funnit höga halter av PFAS, ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier, i dricksvattnet. Misstanken väcks att en närliggande brandövningsplats på F17 är utsläppskällan.
Januari 2014: Försvarsmakten inleder ett fördjupat utredningsarbete på F17 och senare konstateras höga halter i grundvattnet liksom läckage ut i Ronnebyån.
20 september 2016: PFAS-föreningen stämmer Ronneby Miljö och Teknik AB (Miljöteknik) vid Blekinge tingsrätt.
27 juni 2017: Tingsrätten beslutar att frågan om vilken lag som ska tillämpas ska hissas upp till Högsta domstolen, som får ta ställning till om prövningstillstånd ska beviljas eller inte.
14 juni 2018: Högsta domstolen fattar beslut om att dricksvatten är en produkt som omfattas av produktansvarslagen.
13 april 2021: Blekinge tingsrätt meddelar sin dom och slår fast att det kommunala vattenbolaget är skyldigt att betala skadestånd. Skadeståndsskyldigheten gäller kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet, vilket kan ge hälsorisker. Däremot är bolaget inte skyldigt att betala skadestånd för den oro för ohälsa som uppstått.
Våren 2021: Det kommunala vattenbolaget överklagar tingsrättens dom till hovrätten.
20 december 2022: Hovrätten över Skåne och Blekinge kommer med sin dom.