Bold Eagle.  Christophe Ena / TT / NTB Scanpix
Elitloppet 2018

Bold Eagles tränare: ”Vi är på Solvalla för att vinna”

Det taktiska spelet kan avgöra Elitloppet i dag, skriver Expressen.

Bold Eagle var storfavorit förra året, men slutade då på fjärde plats efter att ha tagit ut sig alltför mycket i försöket. Tränaren Sébastien Guaratos säger att han lärt sig av misstaget han gjorde då och ska försöka värma upp hästen lite mjukare i år.

– Vi kommer till Solvalla för att vinna, säger han.

Propulsion-tränaren Daniel Redén säger till Sportbladet att han har haft optimala förutsättningar inför årets lopp.

– Ja, man vill ju tro det, och det gick ju inte dåligt i går direkt, säger Redén med hänvisning till bland annat på andraplatsen i Sweden Cup.

Toppnyheter

Två åtalade rånare. Polisens förundersökning
Ungdomsrånen

Kriminolog: Rånarna är få men ”brottsbenägna”

Ungdomsrånen begås av en liten grupp ”brottsbenägna individer” som ofta ligger bakom ett stort antal grova brott, skriver SvD.

– De här kriminella ungdomarna hade sannolikt ägnat sig åt destruktiva beteenden oavsett. De kanske hade slagits eller hållit på med skadegörelse, säger polisens analytiker Sven Granath till tidningen.

För många kan rånen vara ett sätt att finansiera ett narkotikamissbruk. Det finns dessutom en koppling mellan ökade födelsekullar och ökad brottslighet, enligt Granath.

1 tim
Illustrationsbild. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Sluta sprid fabler om kriminaliteten

Opinion På DN:s ledarsida vänder sig Erik Helmerson mot bilden där medelklassen beskylls för att bara bry sig sig om det kriminella våldet när det börjar drabba dem själva.

Detta, menar Helmerson, är en strategi som både högern och vänstern använder sig av för att vinna billiga politiska poänger.

”I stället för att sprida fabler om kriminaliteten kunde vi kanske kräva mer forskning om dess utveckling och orsaker”, skriver han.

Kriminaliteten uppmärksammas även av SvD:s Karl Sigfrid, som sågar regeringens lagförslag om utegångsförbud för ungdomar som gjort sig skyldiga till rån och andra former av våld.

Brott av den här typen borde ge strängare straff än så, anser Sigfrid.

”För en vanlig medborgare är det svårt att begripa hur vi kan låta dömda rånare och våldsbrottslingar fortsätta verka fritt och förstöra livet för skolbarn”, resonerar han.

Också Sydsvenskans huvudledare kretsar kring brott och straff, i det här fallet den nya lagen om dataavläsning som väntas klubbas igenom på onsdagen.

Att polisen nu får befogenheter att hacka misstänkta personers mobiltelefoner är i grunden bra, anser man i texten. Men samtidigt måste den personliga integriteten värnas och därför krävs att lagen både utvärderas och används med försiktighet.

5 tim
Läs mer om Ungdomsrånen
Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
Kommunernas intäkter

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

3 tim
Illustration. CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge kommuner ekonomiska incitament att gå samman”

Opinion Det kommer bli svårt att erbjuda god kommunal välfärd i hela Sverige om inte kommuner med svag ekonomi ges incitament att gå ihop. Det skriver Niklas Karlsson (S), ordförande i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen, på DN Debatt. Karlsson ser det som en lösning som kan stärka kommunernas verksamheter.

Han ser en ökad polarisering mellan Sveriges kommuner, med en alltmer ansträngd ekonomi på många håll. Utan stora förändringar på området kan ojämlikheten mellan kommunerna bli större, skriver han.

Han listar flera punkter som särskilt viktiga i utredningen. Det handlar bland annat om att man vill inrätta en kommundelegation som i samråd med kommuner och landshövdingar ska föra dialog om hur kommuner kan gå samman.

Igår 21:27
Läs mer om Kommunernas intäkter
Olof Palmes grav. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Efter 34 år blir det något slags avslut”

Chefsåklagare Krister Petersson var ett intressant val av ny Palmeåklagare för tre år sedan och med honom som styrman för utredningen har risken för nya irrfärder varit minimal. Det skriver Fredrik Sjöshult på Expressen.

Enligt honom pekar allt mot att förundersökningen läggs ned med motiveringen ”misstänkt avliden” – annars skulle personen varit gripen, anhållen och häktad, menar Sjöshult.

Han tror inte att en kedja av indicier skulle vara tillräckligt för åklagarens beslut, utan menar att det måste röra sig om nya starka bevis. Har vapnet hittats? Eller har nya DNA-tester med ny teknik lyckats hitta spår som missats förut?

Lena Mellin på Aftonbladet vet inte vad som händer efter chefsåklagare Krister Peterssons ”sensationella uttalande”, mer än att det till slut kommer att bli ett slags avslut.

”Efter 34 år kommer vi få åklagarens, väl styrkta får vi hoppas, berättelse om vad som hände. Det känns mycket bra”, skriver hon.

Igår 22:48
Olof Palme. TT
undefined

Förhör om Skandiamannen uppges ha hållits i januari

Under det senare året har det hållits nya förhör i utredningen om mordet på Olof Palme, och flera av dem har handlat om den så kallade Skandiamannen. Det rapporterar Expressen i samband med att Palmeåklagaren Krister Petersson i dag sagt att ett åtal kan väckas inom fem månader – annars läggs utredningen ner.

Tidningen uppger att man talat med ett nyckelvittne från den plats där Palme sköts. Vittnet säger att utredarna ställt frågor om Skandiamannen under det senaste året. Enligt Aftonbladet skulle Olof Palmes fru Lisbeth Palme ha hörts om Skandiamannen strax innan hon gick bort hösten 2018, men då blev förundersökningsledaren sjuk.

Tidningen skriver att man kontaktats av en person som förhördes om Skandiamannen senast i januari. Skandiamannen var en del av utredningen då han varit i närheten av mordplatsen samtidigt som paret Palme, men han avfördes tidigt från utredningen. Han avled 2000.

Igår 18:15
Läs mer om Palmemordet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Coronaviruset Globala spridningen
Ebba Andersson under vinter-OS i Pyeongchang 2018. Heikki Saukkomaa / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Sverige ställer in OS-resor efter virusutbrottet i Kina

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har ställt in ett antal förberedelseresor till Kina inför vinter-OS i Peking 2022, rapporterar TT.

Anledningen är det nya coronavirusets spridning, säger verksamhetschefen Peter Reinebo till nyhetsbyrån:

–  Vi följer de officiella rekommendationerna och som det är nu påverkar dessa Kina och då låter vi bli att åka till Kina, säger han.

UD avråder sedan tidigare från att åka till den värst drabbade Hubei-provinsen och sedan i veckan även från att resa till övriga Kina, med vissa undantag.

3 tim
Passagerare får lämna Diamond Princess.  TT
undefined

Friska passagerare lämnar isolerat kryssningsfartyg

Hundratals konstaterat friska passagerare lämnar under onsdagen kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän utanför Yokohama i Japan, rapporterar internationella medier. De som får gå i land har testas negativt och visar inte heller några symptom på att ha blivit smittade.

Strax efteråt kom beskedet att 79 nya fall bekräftats ombord, vilket innebär att minst 621 passagerare på fartyget har smittats. Fartyget har hållits isolerat i två veckor.

Idag 06:34
Demonstranter till stöd för människorättsaktivisten Xu Zhiyong som gripits av polisen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

351 kritiker mot kinesiska styret uppges ha tystats

Sedan coronavirusets utbrott i Kina har 351 kritiker av den kommunistiska ledningen tystats. Detta enligt människorättsgruppen Chinese Human Rights Defenders, skriver SvD.

Bland annat har människorättskämpen Xu Zhiyong uppmanat Kinas president Xi Jinping att avgå. Enligt Amnesty International har han gripits av polisen.

Andra kända fall av tystade kritiker är medborgarjournalisterna Fang Bin och Chen Qiushio, som har dokumenterat situationen i miljonstaden Wuhan som sedan flera veckor tillbaka är i karantän. Båda personerna är sedan en tid tillbaka försvunna.

Igår 19:41
Läs mer om Coronaviruset