Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal som härjade i somras. Arkivbild. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Brandmän: Personalbrist gjorde bränderna värre

Fyra av tio brandmän som kämpade mot skogsbränder i somras säger till Uppdrag gransking att de hade för lite personal. Det visar en undersökning som programmet gjort. Framför allt var bristen på personal stor i de nordligaste länen.

– Den operativa förmågan har minskat över tid i många kommuner, säger Mikael Svanberg, vice ordförande i Brandmännens riksförbund, BRF, som själv kallades in som befäl till de stora bränderna i Ljusdal.

Dessutom säger varannan brandman att de bristande resurserna på exempelvis personal, fordon och utrustning påverkade spridning av bränderna.

Ordförande i riksdagens försvarsutskott säger till UG att det finns mycket kvar att göra gällande beredskapen.

Toppnyheter

Trumps USA Trumps team
Donald Trump och John Bolton. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

John Bolton sågar Donald Trumps utrikespolitik

John Bolton som nyligen slutade som nationell säkerhetsrådgivare kritiserade president Donald Trumps utrikespolitik vid ett privat lunchmöte under onsdagen, berättar gäster som bjudits in för Politico.

– Han sågade Trump flera gånger utan att säga hans namn, säger en av gästerna som var på plats vid lunchen som arrangerades av den konservativa tankesmedjan Gatestone-institutet, till tidningen.

Bolton ska bland annat sagt att han tycker att Trumps plan på att bjuda in talibanerna till Camp David var en dålig idé, en plan som sedan ställdes in.

Den förre säkerhetsrådgivaren sa att det skulle ha skickat en ”fruktansvärd signal” och varit ”respektlöst” gentemot offren för 11 september-attacken.

Han sa även att förhandlingarna med Nordkorea och Iran är ”dömda att misslyckas” och att ingen av länderna kommer ge upp sina försök att skaffa sig kärnvapen.

Igår 20:55
Robert O'Brien vid besöket i Sverige. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Robert O'Brien blir ny säkerhetsrådgivare i USA

Robert O'Brien, särskilda sändebudet för gisslanfrågor, blir ny nationell säkerhetsrådgivare efter John Bolton, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

O’Brien var den gisslanförhandlare från USA som besökte Sverige i och med rättsfallet mot rapartisten Asap Rocky i somras.

”Han kommer att göra ett bra jobb”, twittrar Trump.

Bolton fick nyligen sparken av Trump, men han själv hävdar att han avgick självmant.

Igår 13:29
Läs mer om Trumps USA
Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson i Aktuellt. SVT
Höstbudgeten

Het debatt om budgeten: ”En allvarlig anklagelse”

Oenighet om siffror och anklagelser om siffertricksande präglade debatten när finansminister Magdalena Andersson (S) och M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson möttes i Aktuellt för en budgetdebatt.

Enligt Svantesson gör regeringen alldeles för lite för att bekämpa gängkriminaliteten. Anslagen till polisen höjs på tok för lite, menade hon. Andersson svarade att polisen och övriga delar av rättsväsendet får betydligt ökade resurser.

– Man ska inte tricksa med siffrorna om man är finansminister. Ja, det är mycket mer pengar nästa år, men det är en följd av Moderaternas och Kristdemokraternas budget, sa Svantesson.

Det fick Andersson att tända till rejält.

– Det är en allvarlig anklagelse att jag tricksar med siffrorna, Elisabeth Svantesson. Det vet du att jag inte gör.

Igår 19:28
Fagersta/Magdalena Andersson. Wikimedia/TT
undefined

Flera S-kommuner kritiska: ”En knuff nerför stupet”

Flera socialdemokratiska kommunalråd är kritiska mot regeringens höstbudget och anser att pengarna till kommunerna inte alls räcker, rapporterar Expressen.

Kommunerna får 8 miljarder kronor mer 2020 för att upprätthålla nivån i vård, skola och omsorg. Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten säger att pengarna inte räcker till, framför allt oroar han sig för ökade kostnader för försörjningsstöd och nedläggningen av Arbetsförmedlingen.

– Budgeten riskerar att ge många kommuner en hård knuff utför stupet, säger han till tidningen.

Igår 17:53
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson skakar hand med finansminister Magdalena Andersson  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vänsterns budgetkritik: ”Ett svek mot välfärden”

Regeringens budgetproposition fick hård kritik från både höger och vänster när den debatterades i riksdagen i dag.

– När man ska göra satsningar kan jag bara konstatera att man lägger mer pengar på friåret än på polisen. Hur tondöv kan en regering och dess stödpartier bli? frågade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tyckte alla att budgetsatsningarna på rättsväsendet är för skrala.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt framhöll även att hans parti vill tillföra mer pengar till kommunerna.

Vänsterpartiets Ulla Andersson passade under debatten på att gratulera den ekonomiska eliten som hon menar är de som gynnas av regeringens skattesänkningar.

– Det är ett svek mot välfärden, sa hon i riksdagens talarstol.

Igår 11:11
Läs mer om Höstbudgeten
Bilden visar rök från attackerna i helgen. TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

”Väsentliga frågan uteblir – och Iran har övertaget”

Den väsentliga frågan har fortfarande inget svar – om drönarna och robotarna avfyrats från iransk mark eller inte. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter att Saudiarabien sagt att vapnen som avfyrats är av iranskt ursprung, men det är ännu oklart var ifrån vapnen avfyrats.

”Allt vi fick var ett kryptiskt uttalande om att de kom norrifrån”, skriver han och pointerar att utredningen fortfarande pågår om vem som är ansvarig.

Foreign Policys Emily Meierding skriver att även om Iran kanske inte har varit iblandat i attackerna i helgen så gynnar de landets intressen.

Hon menar att fram tills att andra länder inte är fullt så beroende av oljan kommer Iran att ha ett övertag då andra länder, även USA, inte är immuna mot instabilitet på oljemarknaden.

Igår 22:09
Mike Pompeo är på plats i Saudiarabien efter attacken. Mandel Ngan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pompeo kallar oljeattacken för ”en krigshandling”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna för en ”krigshandling” och säger vidare att det var en ”iransk attack”, rapporterar AFP. Pompeo anlände i dag till Saudiarabien och uttalade sig om drönar- och robotattacker på planet på väg dit.

Tidigare under dagen meddelade Saudiarabien att man har bevis för att robotarna och drönarna som avfyrats var av iranskt ursprung. Däremot har man inte kunnat fastställa den exakta avfyrningsplatsen ännu.

USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har även diskuterat oljeattackerna i dag. De ska ha pratat om att de vill försöka enas kring ett gemensamt diplomatiskt svar på dåden.

Igår 17:53
Rester från den robot som användes vid attacken mot en av oljeanläggningarna i helgen. HAMAD I MOHAMMED / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Saudiarabien visar upp bevis: ”Vapnen var iranska”

Saudiarabien säger att de drönare och robotar som avfyrades mot två saudiska oljeanläggningar i helgen ”utan tvekan var från Iran”. Det berättar Turki al-Malki som är talesperson för det saudiska försvarsdepartementet under en presskonferens, rapporterar BBC.

Turki al-Malki visade upp vrakdelar, bland annat från kryssningsrobotar, som sägs ha använts vid attackerna i helgen. Han säger att 18 obemannade drönare, samt sju stycken kryssningsrobotar, var av iranskt ursprung.

Turki al-Malki säger även att attacken kom norrifrån, men att den exakta avfyrningsplatsen ännu inte är fastställd.

Igår 15:07
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Mahmoud Abbas. Arkivbild. Nasser Nasser / TT NYHETSBYRÅN
Nyvalet i Israel

Palestinas president vill inte ha Netanyahus styre

Palestinas president Mahmoud Abbas vill inte ha en ny israelisk regering som styrs av den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu.

– Vår ståndpunkt är att vi är emot Netanyahu, sa Abbas vid ett besök i Oslo under onsdagen, enligt AFP.

Varken Netanyahus parti Likud eller utmanaren Benny Gantz Blåvita alliansen har nog med mandat i knesset för att bilda en regering. De båda ledarna måste nu förhandla med andra partier för få styra landet.

Igår 22:11
Valaffischer som bland annat pryds av Benjamin Netanyahu och Benny Gantz. Arkivbild. Oded Balilty / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nästan alla röster räknade – nu väntar förhandlingar

Båda premiärministerkandidaterna Benjamin Netanyahu och utmanaren Benny Gantz öppnar för samtal med andra partier efter valet i Israel.

– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz, enligt Times of Israel.

När nästan alla röster är räknade får Netanyahus parti Likud 32 mandat i knesset och Gantz Blåvita alliansen 33. Totalt finns det 120 stolar i parlamentet.

Ingen av kandidaterna har därför kunnat utropa sig till segrare efter valet och måste nu försöka enas med andra partier för att ta över makten.

Igår 20:20
Benjamin Netanyahu. AMMAR AWAD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Netanyahu väntas meddela stöd från högerpartier

Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu väntas meddela att han fått stöd från samtliga högerpartier, rapporterar Times of Israel. Partierna skulle tillsammans få cirka 55 av de 120 mandaten i knesset, om de preliminära resultatet stämmer.

Partierna skulle i så fall fungera som ett block och föra koalitionsförhandlingar med Netanyahus parti Likud.

Mandaten skulle dock inte räcka för att bilda en koalition på egen hand, men enligt tidningen hoppas Netanyahu att mandaten ska få presidenten Reuven Rivlin att ge honom sonderingsuppdraget att bilda regering.

Igår 15:09
Läs mer om Nyvalet i Israel
Angel Di Maria jublar efter 2–0. BAPTISTE FERNANDEZ / BILDBYRÅN
Champions League 19/20

Drömstart i CL för PSG – Di Maria sänkte Real Madrid

Paris Saint Germain fick en smakstart på Champions League-spelet när man besegrade Real Madrid med 3–0 hemma på Parc des Princes.

Segerhjälte blev Angel Di Maria, tidigare i Real, som gjorde fransmännens båda mål. 1–0 kom i den 14:e minuten när argentinaren stötte in Juan Bernats inlägg. En kvart senare dundrade han in 2–0, helt otagbart för Thibaut Courtois i Real-målet. I slutet av matchen gjorde Thomas Meunier 3–0 för PSG.

Spanjorerna hade två mål bortdömda. Gareth Bales vackra lobb fram till 1–2 blåstes av för hands efter VAR-granskning och Karim Benzemas reducering i andra vinkades av för offside.

Igår 20:51
Tottenhams Son Heung-Min. JOHN SIBLEY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tottenham kollapsade – fick bara 2–2 i Grekland

Förra säsongens finalist Tottenham drabbades av ett bakslag när man inledde årets Champions League-turnering. Londonlaget tappade 2–0 till 2–2 borta mot Olympiakos och fick bara en poäng med sig.

Harry Kane gjorde 1–0 på straff i 26:e minuten och Lucas Moura satte tvåan några minuter senare. Mot slutet av halvleken reducerade grekerna genom Castelo Podence.

I andra halvlek kom kvitteringen av den franske veteranen Mathieu Valbuena på straff, vilket blev matchens sista mål.

Igår 19:41
Läs mer om Champions League 19/20
Ilhan Omar. Arkivbild. Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Klimatförändringarna

Ilhan Omar: ”Thunberg får unga att bli ledare”

Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar anser att 16-åriga Greta Thunberg påverkar amerikaners sätt att se på klimatförändringarna. Det säger den amerikanska politikern till SVT Nyheter.

Omar var på plats i kongressen i dag när Thunberg och några andra miljöaktivister talade och säger att hon gillar Thunbergs budskap om att man ska lyssna på forskningen.

– Greta påverkar inte bara världsledare, utan också unga människor att bli ledare, säger Omar till SVT.

Igår 19:03
Greta Thunberg. ALASTAIR PIKE / AFP
undefined

Thunberg: ”Lyssna inte på mig – lyssna på forskarna”

Miljöaktivisten Greta Thunberg talade under onsdagen inför den amerikanska kongressen. Med sig hade hon en rapport om den globala uppvärmningen som släpptes den 8 oktober förra året.

– Jag lämnar in denna rapport som mitt vittnesmål eftersom jag inte vill att ni ska lyssna på mig. Jag vill att ni ska lyssna på forskarna, sa hon.

16-åringen sa vidare att hon vill att kongressen enas om klimatfrågan utifrån forskning och att de sedan agerar utifrån det.

Thunberg kommer senare under onsdagen att hålla en presskonferens vid trapporna vid Högsta domstolen i Washington DC.

Igår 16:30
Greta Thunberg och Isabella Lövin.  TT
undefined

App för klimatstrejkande barn ska pressa Lövin

Greta Thunbergs miljörörelse Fridays for future har tagit fram en app för klimatstrejkande elever och föräldrar. Via appen förklaras barnets frånvaro i ett mejl till skolan samtidigt som en kopia skickas till miljöminister Isabella Lövin (MP) och utbildningsminister Anna Ekström (S).

Greta Thunberg själv har tagit ett sabbatsår från skolan och befinner sig just nu i New York, där hon bland annat ska delta vid klimattoppmötet i staden den 23 september. Hon ska också delta vid en global klimatmanifestation i staden på fredag där en skolstrejk ingår.

Igår 10:51
Läs mer om Klimatförändringarna