Hem
Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist (arkivbild). (Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Branschen oroas inte för skadat rykte efter dom

Riskkapitalbranschens rykte kommer inte att skadas nämnvärt av förra veckans kammarrättsdom, som innebar en skattesmäll i miljardklassen för 85 riskkapitalister. Det säger Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist till SvD Näringsliv.

– Jag kan inte se det som ett slag, säger hon och tillägger att frågan har hanterats som sig bör vid oklarheter – i domstol.

Till DI säger hon att det däremot kan påverka Stockholms chanser att få ta över som EU:s finanscentrum efter brexit.

– Då kommer sådana här domar, som uppfattas som slag mot en bransch, att uppfattas väldigt negativt, säger hon.

Tidigare om domen

bakgrund
 
Riskkapital
Wikipedia (sv)
Riskkapital är ett samlingsnamn för kapital som riskeras vid investeringar och omfattar alla tillskott av kapital i ett företag som inte är lån. Riskkapitalister är aktiva ägare. Riskkapitalinvesteringar kan ske enligt ett antal strategier men kan delas in i två huvudtyper: Venture samt Buy-out. Venturekapital kallas ibland tillväxtkapital och investeras i ofta nystartade bolag med hög risk, hög potential, tillväxtambitioner och stort behov av nytt kapital för att ta nästa steg i bolagets utveckling. Typiska sektorer där venturekapital är vanligt förekommande är bioteknik, informationsteknologi, mjukvara och miljöteknik. Buyout omfattar generellt investeringar med ett starkt inslag av lånefinansiering i mognare företag/branscher. Värde skapas genom effektivisering och omstrukturering av verksamheten samt genom finansiell hävstång.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen